Vesti
Društvo

Cene na pijaci u skladu sa kvalitetom robe

Na pijaci u Gračanici ima svega. Nudi se raznovrsrno povrće i voće, ajvar i druge salate, rakija, mlečni proizvodi, jaja, orašastsi plodovi… Kupci su i danas najviše tražili kvalitetnu papriku i paradajz, kako bi poslednje tople dane iskoristili za pripremu zimnice.  
Cene na pijaci u skladu sa kvalitetom robe
Pijaca u Gračanici (Foto Kim)

U Gračanici je danas pijačni dan, pa je na jedinoj loklanoj zelenoj pijaci zabeležen veliki broj i prodavaca i kupaca. S obzirom da je sezona pripreme zimnice, ovde smo zatekli raznovrsnu ponudu povrća i voća.

Zbog uloženog truda i vremena, za prodavce su cene uvek niske, dok oni koji moraju da plate traže kvalitet i sa manje uloženog novca.

„Ima ajvara, ima i paprike i rakije više vrsta, komovice i šljivovice, imamo paradajz, sve se to ubralo zbog vremenskih uslova. Ja iz Donje Gušterice dolazim na ovu pijacu u Gračanici da prodajem svoje domaće proizvode jaja, papriku, paradajz, kukuruzno brašno“, rekao je Hranislav Kukureković iz Donje Gušterice.

„Prodaja ove godine nije loša, donekle sam zadovoljan. Beli luk je 600 dinara, crni luk je 80 dinara, pasulj je 360 dinara. Od prodaje se teško živi, poljoprivreda je jak, tezak fizički posao. Ove godine je bila jaka suša, bilo je borbe ali zahvaljujući zalivanju nešto smo dobili“, kaže za RTV Kim Ismail Butići, prodavac iz Livađa.

Meštani Gračanice i okolnih sela mnogo vremena i truda ulažu u pripremanju zimnice. Najviše se sprema ajvaj, turšija, razne vrste salata od paprika, paradajza i drugog povrća. Oni koji nemaju svoje baste, domaće povrće mogu pronaći upravo na zelenoj pijaci u Gračanici. Međutim, kupci kažu da je ove godine sve poskupelo i da treba izdvojiti dosta novca.

„Za pripremu zimnice ove godini izdvojio sam dvesta evra. Proizvodi su dosta poskupeli ali trošimo koliko imamo. Cenama nisam zadovoljan, poskupelo je dosta, paradajz i paprika 120 dinara“, kaže Svetislav Vasić iz Ugljara.

„Ove godina sam izdvojio jednu penziju, mnogo je skuplje u odnosu na prošlu godinu. Ponudom na pijaci sam zadovoljan, ali sam spremio manje zimnice nego inače, jer cena odredjuje količinu“, dodaje Vehbi Toplica iz Prištine.

„Što se tiče zimnice svake godine moramo da budemo redovni, jer sve što spremimo pojedeno u toku zime. Očekujemo goste, drugove, familiju“, kaže nam Ragib Arslani iz Prištine.

„Imala sam svoju zimnicu, uzela sam samo papriku za ajvar. Po meni, cene su dobre. Napravila sam dosta zimnice, pun zamrzivač sam napunila paprikom“, ističe Ljubinka Petrović iz Babinog Mosta.

Cena domaceg ajvara na zelenoj pijaci u Gračanici kreće se od 4 do 5 evra, u zavisnosti od kvaliteta. Domaći kozji sir košta 5 evra, dok je za mladi kravlji sir dovoljno izdvojiti 3 evra.

Domaća šljivovica košta 5 evra, a kukurzno brašno je 80 centi po kilogramu.

Tabla domaćih jaja košta 5 evra, dok je za kilogram oraha potrebno izdvojiti 3 evra, a za lešnik 6.

Za razliku od zelene pijace, na stočnoj je i manje prodavaca i manje kupaca.

„Na pijacu dolazim kada imam prasiće za prodaju. Došao sam da prodam pet prasića po ceni od 2,30 evra ali mušterije spustaju cenu na 1,90 evra. Kupaca danas nema, na celoj pijaci prodato je samo tri praseta. Zadovoljan nisam, hrane nema, godina je bila sušna. Ovu godinu je pogodila suša, nema kiše već 2 meseca , obrađujem zemlju, vreme nam je za setvu”, kaže Miodrag Stoiljković iz Gnjilana.

Cena kukuruza se kreće od 24 do 26 centi, dok pšenica košta 22 centa.

 Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023