Vesti
Društvo

Cene na pijaci u skladu sa kvalitetom robe

Na pijaci u Gračanici ima svega. Nudi se raznovrsrno povrće i voće, ajvar i druge salate, rakija, mlečni proizvodi, jaja, orašastsi plodovi… Kupci su i danas najviše tražili kvalitetnu papriku i paradajz, kako bi poslednje tople dane iskoristili za pripremu zimnice.  
Cene na pijaci u skladu sa kvalitetom robe
Pijaca u Gračanici (Foto Kim)

U Gračanici je danas pijačni dan, pa je na jedinoj loklanoj zelenoj pijaci zabeležen veliki broj i prodavaca i kupaca. S obzirom da je sezona pripreme zimnice, ovde smo zatekli raznovrsnu ponudu povrća i voća.

Zbog uloženog truda i vremena, za prodavce su cene uvek niske, dok oni koji moraju da plate traže kvalitet i sa manje uloženog novca.

„Ima ajvara, ima i paprike i rakije više vrsta, komovice i šljivovice, imamo paradajz, sve se to ubralo zbog vremenskih uslova. Ja iz Donje Gušterice dolazim na ovu pijacu u Gračanici da prodajem svoje domaće proizvode jaja, papriku, paradajz, kukuruzno brašno“, rekao je Hranislav Kukureković iz Donje Gušterice.

„Prodaja ove godine nije loša, donekle sam zadovoljan. Beli luk je 600 dinara, crni luk je 80 dinara, pasulj je 360 dinara. Od prodaje se teško živi, poljoprivreda je jak, tezak fizički posao. Ove godine je bila jaka suša, bilo je borbe ali zahvaljujući zalivanju nešto smo dobili“, kaže za RTV Kim Ismail Butići, prodavac iz Livađa.

Meštani Gračanice i okolnih sela mnogo vremena i truda ulažu u pripremanju zimnice. Najviše se sprema ajvaj, turšija, razne vrste salata od paprika, paradajza i drugog povrća. Oni koji nemaju svoje baste, domaće povrće mogu pronaći upravo na zelenoj pijaci u Gračanici. Međutim, kupci kažu da je ove godine sve poskupelo i da treba izdvojiti dosta novca.

„Za pripremu zimnice ove godini izdvojio sam dvesta evra. Proizvodi su dosta poskupeli ali trošimo koliko imamo. Cenama nisam zadovoljan, poskupelo je dosta, paradajz i paprika 120 dinara“, kaže Svetislav Vasić iz Ugljara.

„Ove godina sam izdvojio jednu penziju, mnogo je skuplje u odnosu na prošlu godinu. Ponudom na pijaci sam zadovoljan, ali sam spremio manje zimnice nego inače, jer cena odredjuje količinu“, dodaje Vehbi Toplica iz Prištine.

„Što se tiče zimnice svake godine moramo da budemo redovni, jer sve što spremimo pojedeno u toku zime. Očekujemo goste, drugove, familiju“, kaže nam Ragib Arslani iz Prištine.

„Imala sam svoju zimnicu, uzela sam samo papriku za ajvar. Po meni, cene su dobre. Napravila sam dosta zimnice, pun zamrzivač sam napunila paprikom“, ističe Ljubinka Petrović iz Babinog Mosta.

Cena domaceg ajvara na zelenoj pijaci u Gračanici kreće se od 4 do 5 evra, u zavisnosti od kvaliteta. Domaći kozji sir košta 5 evra, dok je za mladi kravlji sir dovoljno izdvojiti 3 evra.

Domaća šljivovica košta 5 evra, a kukurzno brašno je 80 centi po kilogramu.

Tabla domaćih jaja košta 5 evra, dok je za kilogram oraha potrebno izdvojiti 3 evra, a za lešnik 6.

Za razliku od zelene pijace, na stočnoj je i manje prodavaca i manje kupaca.

„Na pijacu dolazim kada imam prasiće za prodaju. Došao sam da prodam pet prasića po ceni od 2,30 evra ali mušterije spustaju cenu na 1,90 evra. Kupaca danas nema, na celoj pijaci prodato je samo tri praseta. Zadovoljan nisam, hrane nema, godina je bila sušna. Ovu godinu je pogodila suša, nema kiše već 2 meseca , obrađujem zemlju, vreme nam je za setvu”, kaže Miodrag Stoiljković iz Gnjilana.

Cena kukuruza se kreće od 24 do 26 centi, dok pšenica košta 22 centa.

 Ostale vesti

Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022
U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022