Vesti
Društvo

Cene na Kosovu u avgustu veće za 3.2 odsto u odnosu na isti period 2022

Agencija za statistiku Kosova (ASK) objavila je harmonizovani indeks potrošačkih cena (HIP) za mesec avgust ove godine, prema kojem su potrošačke cene u avgustu porasle za 3,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.
Cene na Kosovu u avgustu veće za 3.2 odsto u odnosu na isti period 2022
Ilustracija (Foto Kim)

„Ukupni usaglašeni indeks potrošačkih cena je u avgustu 2023. godine u proseku veći za 3,2 odsto u odnosu na avgust 2022. godine, što se uglavnom objašnjava rastom potrošačkih cena u ovom periodu u grupama: povrće (2,8 osto), drveće (11,4 odsto), nameštaj, kućni aparati i održavanje kuće (7,2 odsto), alkoholna pića, duvan (6,3 odsto), bezalkoholna pića (5,7 odsto), nabavka vozila (5,1 odsto), hleb i žitarice (4,5 odsto), električna energija, gas i druga goriva (4,5 odsto), transportne usluge (4,4 odsto), meso (3,8 odsto) i sir i jaja (2,4 odsto)“, navedeno je u saopštenju.

Najveći pad cena je zabeležen u podgrupama ulja i masti (-14,5 odsto) i čvrsta goriva, ogrevno drvo, pelet itd. (-3,7 odsto) i sa zajedničkim uticajem ovih podgrupa od -0,2 odsto u HIPC.

U odnosu na jul ove godine, potrošačke cene u avgustu porasle su za jedan odsto.Ostale vesti

Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023