Vesti
Društvo

Čeku: Ne odustajemo od restauracije kuće Džafera Deve

Ministarstvo kulture Kosova neće odustati od restauracije kuće Džafera Deve u Mitrovici, saopštio je ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku. "Poreklo otvaranja rasprave je u Srbiji, a reakcije su prethodnih dana bile histerične", poručio je. Ima dovoljno novca, ali započeti posao se mora nastaviti sa međunarodnim partnerima.
Čeku: Ne odustajemo od restauracije kuće Džafera Deve
Kuća Džafera Deve (Foto KoSSev)

Dan nakon odluke EU i UNDP da otkažu projekat restauracije kuće Džafere Deve vredan oko 300,000 evra, za kojeg već više strana ističe njegovu ulogu kao nacističkog kolaboracioniste, kosovski ministar za kulturu, koji se i dalje zalaže za zaštitu njegove oronule kuće kao objekta od posebnog značaja, održao je danas konferenciju za medije u Prištini.

I danas je optužio Srbiju za izvor „ujdurme“. „Debata poslednjih dana vodi poreklo iz Srbije“, rekao je Čeku.

Odluka međunarodnih agencija da otkažu projekat stigla je nakon afere koja se otvorila kada su se inicijalno one krajem prošle nedelje pohvalile time da će zajedno sa kosovskim ministarstvom za kulturu restaurirati „najzadivljujuće mesto nasleđa – kuću Džafera Deve“, da bi potom srpski istoričari javnosti ukazali na to da se radi o istaknutoj figuri Vermahta. EU i UNDP su se ubrzo i ogradili – da su „zabrinuti zbog kontroverzi“ oko ove kuće, te da „rade na alternativama“, ali se sve zahuktalo nakon što se oglasilo nemački ambasador u Prištini, piše KoSSev. 

„Nema pranja istorije! Nemojte da izvrćete istinu o holokaustu ili o ratnim zločinima koji su počinili nacisti i lokalni kolaboracionisti“, poručio je Jorn Rode, uz naglasak da je „veoma zabrinut“. Iste poruke uputila je potom i izvestiteljka za Kosovo, Viola fon Kramon.

To je pokrenulo lavinu negativnih komentara u albanskoj javnosti. Nemačkom ambasadoru od javnih ličnosti su posebno zamerili bivši kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli koji je istakao pozitivnu ulogu Deve, kao i antropološkinja sa Kembridža, albanskog porekla Nora Veler. Ona je prvo poručila da nemački ambasador nije dobro informisan, da bi u sinoćnjem gostovanju na KTV direktno optužila ambasadora da je načinio štetu, tako što je netačno povezao rastauraciju kuće sa lažnim optužbama da Kosovo negira holokaust.

Sada je na konferenciji za medije, Čeku naglasio da je svrha rasprave koja je „pokrenuta iz Srbije“ bila upravo „širenje laži da je Kosovo poricalo holokaust, što je srpska izmišljotina“.

„Mora se jasno reći, da ponovimo, da je albanski narod dao bezbroj dokaza o svom antifašističkom opredeljenju i posvećenosti zaštiti i spašavanju jevrejskog naroda tokom Holokausta. Debata poslednjih dana vodi poreklo iz Srbije i vrlo je jasna. Paradoksalno, država koja ima politiku negiranja genocida i rehabilitacije ratnih zločinaca teži da izmišlja narativ tako što prikazuje Kosovo kako negira holokaust ili predstavlja projekat kao pokušaj revizionizma ili prekrajanja istorije. To je lažni narativ koji dolazi iz Srbije jer su istorijske činjenice nepobitne i očigledno nisu na strani Srbije. Čak i sadašnje činjenice, ne samo istorijske, opovrgavaju ovaj apsurdni i opasni narativ Srbije. Zaštićeni spomenik, koji se na našoj listi kulturnog nasleđa formalno pojavljuje pod nazivom ‘Kuća Džafera Deve’, je spomenik u javnom vlasništvu. Tokom svoje istorije imao je brojne javne funkcije, uključujući zdravstvene i druge. Ima velike estetske, arhitektonske, društvene, obrazovne i druge vrednosti. I po tipologiji gradnje jedan je od prvih primera na Kosovu prelaska na modernu evropsku arhitekturu. Deo je kolektivnog sećanja žitelja Mitrovice i u lošem je stanju. Dakle, potrebna je restauracija. Ona je oštećena u požaru 2015. godine, dok je poslednja intervencija u ime odbrane bila 2018. godine. Moramo da završimo ovaj posao započet pre nekoliko godina“.

Takođe je Čeku danas ponovio da je Ministarstvo kulture „najavilo restauraciju zgrade, a ne restauraciju lika Džafera Deve“.

On je ovo inače kazao po drugi put od juče kada se u pokušaju da sačuva projekat, posredno ogradio da kuće Džafera Deve „ne mora po svaku cenu da zadrži ovo ime“, a akcenat stavio njenu arhitektonsku vrednost.

„Dakle, mi ne radimo ništa osim obnavljanja spomenika, mi štitimo naše kulturno nasleđe i ne rehabilitujemo priču o Džaferu Devi ili bilo kojoj drugoj ličnosti. Nakon restauracije zgrade, regionalni centar kulturnog nasleđa biće lociran u Mitrovici, a ostali prostori spomenika biće korišćeni za muzej, umetničku galeriju, dokumentacioni centar. (…) Nasilje nad spomenikom, arhitekturom, u potpunoj je suprotnosti sa međunarodnim konvencijama i evropskim praksama zaštite nasleđa. A među tim praksama je i praksa naše prijateljske zemlje, Nemačke. Zainteresovani smo za poštovanje međunarodnih konvencija i dobre prakse evropskih i drugih zemalja“, dodao je danas ministar.

Čeku tvrdi da ne samo što se ne odustaje od projekta i da Kosovo ima dovoljno novca u budžetu, već se „započeti posao mora uraditi sa međunarodnim partnerima“.

„Pozivam sve na razmišljanje i racionalnost. Profesionalni argumenti moraju pobediti emocije trenutka. Izvori pogrešne debate nisu unutar Kosova“, još jednom je ponovio, dodajući:

„Svako može da odustane, ali mi kao ministarstvo ne možemo da odustanemo od zaštite kulturnog nasleđa jer nemamo pravo na to“.

Džafer Deva na ulicama

Od kada je pod lupu šire javnosti došla informacija o tome ko je bio Džafer Deva, u kosovskoj javnosti pored opšteg tumačenja o njegovoj pozitivnoj i zaslužnoj ulozi u albanskoj istoriji, naglasak je sada ipak sve veći i na to da kuća „ne sme da strada zbog politike“, te da se radi (isključivo) o njenoj velikoj vrednosti kao arhitektonskom kulturnom dobru.

Međutim, u više najava projekta restauracije, uključujući i prošlu nedelju, potvrđena je kao „kuća Džafera Deve“. Takođe, prema više medijskih i institucionalnih izvora tokom dužeg niza godina, uz vrednost retke arhitekture, paralelno je isticana upravo uloga Džafera Deve kao jednog od „najzaslužnijih“ ličnosti albanske istorije, uz povremeno objavljivanje planova da će deo zgrade biti upravo muzej Džafera Deve i njegove porodice.

Tako je nakon požara 2015, a koji je danas spomenuo Čeku, Koha pisala za Džafera Devu da se radi o jednoj od „najprominentnijoj ličnosti ovog regiona“, dok je TV Mitrovica navela da se radi o „jednom od najvećih intelektualaca na Kosovu i Albaniji“, a i Kallxo je 2018, u najavi restauracije kuće, takođe potvrdio da se radi o „jednoj od najistaknutijih ličnosti“ tog kraja.

„Džafer Deva je igrao ključnu ulogu u periodu od 1941. do 1944, u organizovanju i zaštiti albanskog naroda. Duže vreme je držao ključne pozicije – gradonačelnik Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova u albanskoj vladi (1943-44). Posle rata proteran je i emigrirao u Ameriku gde je i umro“, pisala je Koha 2015.

Da je Džafer Deva istaknuta ličnost albanske istorije koja je zadužila albanski narod, ne svedoče samo knjige i mediji, već i same ulice.

Tako smo današnjom šetnjom Južnom Mitrovicom, bez posebnog istraživanja, uočili u samom centru mural Džafera Deve, uz još jednu ličnost čiji lik i delo vuku kontraverze iz vremena Drugog svetskog rata – Redžep Mitrovica.

Što se Džafera Deve tiče, na Kosovu postoje i ulice koje nose njegovo ime, poput ulica Džafera Deve u Južnoj Mitrovici, Uroševcu i Prištini.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022