Vesti
Društvo

Časovi za osnovce preko TV

Učenje na daljinu u osnovnim i srednjim školama počinje 17. marta. Za sve osnovce obrazovni sadržaji biće emitovani na Trećem programu RTS-a, a svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS Planeta, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Časovi za osnovce preko TV
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Za učenike osnovnih škola, počev od sutra od osam sati, šest dana u nedelji biće emitovan posebno pripremljeni i adaptirani obrazovni sadržaj u skladu sa propisanim planom i programom nastave i učenja, prenosi RTS.

Časovi će, kako je navelo Ministarstvo prosvete, biti emitovani na kanalu RTS 3, prema rasporedu po razredima, koji je dostupan na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rasporednastave.gov.rs.

Za sve učenike od prvog do sedmog razreda emitovaće se obrazovni sadržaji u blokovima od po dva časa dnevno.

Za učenike osmog razreda emitovaće se edukativni sadržaji u blokovima od po tri časa dnevno, od kojih će dva uvek biti srpski jezik i matematika, a treći čas je jedan od predmeta koji se polažu na završnom ispitu. Ovo treba imati u vidu prilikom planiranja dodatne podrške predmetnih nastavnika (prezentacije, zadaci za vežbanje).

U narednim danima biće emitovani časovi i na jezicima nacionalnih manjina, o čemu će škole biti blagovremeno informisane putem sajta Ministarstva i sajtova nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Takođe, na platformi RTS Planeta za učenike pripadnike nacionalnih manjina koji u celosti pohađaju nastavu na maternjem jeziku, biće dostupni i drugi digitalni sadržaji, kao i snimci časova, o čemu će biti obavešteni putem sajta Ministarstva i sajtova nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Za učenike kojima je potreban strukturiran individualizovan pristup u radu, odnosno prilagođavanje u okviru individualnog obrazovnog plana (IOP), IOP-1, IOP-2 i IOP-3, potrebno je da nastavnici pripreme posebne materijale za učenje i da ih učine dostupnim učenicima na način koji dogovore sa njihovim roditeljima.

U slučaju da internet nije dostupan svim učenicima, obaveza je direktora i odeljenskih starešina da raspored časova koji će biti emitovani na kanalu RTS 3 redovno objavljuju na mestu koje je direktno dostupno učenicima i roditeljima. Mesta na kojima može biti istaknut raspored su – ulaz škole, spoljašnja oglasna tabla i slično. Raspored časova može se prosleđivati i putem SMS poruka i društvenih mreža (Vajber grupa i slično).

Obaveza škole je, takođe, da se na školski sajt postavi baner sa linkom ka sajtu rasporednastave.gov.rs i ka obaveštenjima koja se odnose na emitovanje časova na RTS 3.

U Srbiji je zbog širenja koronavirusa proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.

Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici organizuje onlajn nastavu

Na sednici Rektorskog kolegijuma Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a u skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije o uvođenju vanrednog stanja i o sprovođenju mera protiv širenja korona virusa, doneta je odluka o onlajn organizovanju nastave.

U zavisnosti od tehničkih mogućnosti, fakulteti će odlučiti da li će to biti nastava putem video predavanja ili putem sajta, navodi se u objavi na Fejsbuk stranici Studentskog parlamenta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Oni fakulteti koji se odluče da nastavu obavljaju putem sajta, u obavezi su da na delu sajta namenjenom za informacije o nastavi postave predavanja u pdf formatu za svaki predmet i za svaku od predviđenih nastavnih jedinica, po unapred utvrđenom rasporedu predavanja i vežbi.

Imejl adrese svih nastavnika i saradnika će biti objavljenje na sajtovima fakulteta radi lakše komunikacije sa studentima.

Svi nastavnici i saradnici će biti dostupni putem imejla studentima za konsultacije u vezi sa predavanjima, kolokvijumima i izvršavanju predispitnih obaveza, svakog radnog dana od 8 do 16 časova.

Rektorski kolegijum će dva puta nedeljno proveravati da li se ove odluke i u kojoj meri sprovode, navedeno je u objavi.

Studentski parlament Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici poziva sve studente da uredno i odgovorno obavljaju svoje studentske obaveze, poštujući odluke Rektorskog kolegijuma i Vlade Republike Srbije.

 Ostale vesti

Počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije počinje sutra 1. aprila i trajaće do 31. maja ove godine.
  • 31.03.2020
Šivenje maski, humani gest tokom epidemije
Članica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Nadica Jorgić iz Preoca neumorno šije i poklanja maske od kako je počela epidemija koronavirusa. Iako je to posao koji iziskuje dosta vremena, Jorgićeva je odlučila da na taj način da svoj doprinos i pomogne ljudima da lakše prebrode pandemiju.
  • 31.03.2020
Vatromet i aplauz za medicinske radnike
U znak podrške lekarima i medicinskom osoblju u borbi protiv virusa korona, večeras je u Kosovskoj Mitrovici priređen vatromet.
  • 30.03.2020
Počelo letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počelo je tokom noći pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri. Time je noć "skraćena", a dan produžen za 60 minuta, posle zimskog računanja vrmena.
  • 29.03.2020
Počinje letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počinje noćas pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri.
  • 28.03.2020
KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira
U laboratoriji za mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici otpočela je izrada zaštitnih vizira koji će biti namenjeni medicinskom osoblju. Dekan Fakulteta tehničkih nauka dr Nebojša Arsić istakao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".
  • 28.03.2020