Vesti
Društvo

Carina Kosova prihodovala 500 miliona evra u ovoj godini

Carina Kosova je prvi put od osnivanja u ovom periodu godine premašila prihod od 500 miliona evra u korist kosovskog budžeta.
Carina Kosova prihodovala 500 miliona evra u ovoj godini
Ilustracija (Foto Pixabay)

U poređenju sa istim periodom prethodne godine, Carina Kosova je naplatila 27,6 odsto, odnosno 108,5 miliona evra više sredstava. Trend naplate je zabeležio značajan porast tokom maja i nagoveštava rast i u budućem periodu.

"Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaliu naglasio je da prikupljanje visokih prihoda dolazi kao rezultat unapređenja ekonomije, ali i akcija za sprečavanje neformalne ekonomije, koje se manifestuju u različitim oblicima, poput krijumčarenja i drugih prevara, a koje pored poboljšanja prihoda, obezbeđuju i povoljnu klimu za razvoj poslovanja i lokalnu proizvodnju", navodi se u saopštenju Carine Kosova.

Nema podataka koliki će deo od prikupljenih sredstava biti uplaćen u Fond za razvoj severa Kosova (tzv. Carinski fond) koji se puni carinskim prihodima prikupljenim na prelazima Jarinje i Brnjak, od carinjenja robe koja je namenjena građanima četiri opštine na severu (Leposavić, Severna Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan), kao i robe preduzeća koja su registrovana u ovim opštinama.

Iako je smirivanje pandemije koronavirusa verovatno presudno uticalo na uvoz robe na Kosovo, pa samim tim i na povećane prihode, Carina Kosova se u svom saopštenju nije osvrnula na ovu činjenicu.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022