Vesti
Društvo

Carina Kosova prihodovala 500 miliona evra u ovoj godini

Carina Kosova je prvi put od osnivanja u ovom periodu godine premašila prihod od 500 miliona evra u korist kosovskog budžeta.
Carina Kosova prihodovala 500 miliona evra u ovoj godini
Ilustracija (Foto Pixabay)

U poređenju sa istim periodom prethodne godine, Carina Kosova je naplatila 27,6 odsto, odnosno 108,5 miliona evra više sredstava. Trend naplate je zabeležio značajan porast tokom maja i nagoveštava rast i u budućem periodu.

"Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaliu naglasio je da prikupljanje visokih prihoda dolazi kao rezultat unapređenja ekonomije, ali i akcija za sprečavanje neformalne ekonomije, koje se manifestuju u različitim oblicima, poput krijumčarenja i drugih prevara, a koje pored poboljšanja prihoda, obezbeđuju i povoljnu klimu za razvoj poslovanja i lokalnu proizvodnju", navodi se u saopštenju Carine Kosova.

Nema podataka koliki će deo od prikupljenih sredstava biti uplaćen u Fond za razvoj severa Kosova (tzv. Carinski fond) koji se puni carinskim prihodima prikupljenim na prelazima Jarinje i Brnjak, od carinjenja robe koja je namenjena građanima četiri opštine na severu (Leposavić, Severna Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan), kao i robe preduzeća koja su registrovana u ovim opštinama.

Iako je smirivanje pandemije koronavirusa verovatno presudno uticalo na uvoz robe na Kosovo, pa samim tim i na povećane prihode, Carina Kosova se u svom saopštenju nije osvrnula na ovu činjenicu.Ostale vesti

Nakon kiše, reka Gračanka crne boje
Reka Gračanka postala je crna, nakon obilnih kišnih padavina na području opštine Gračanica.
  • 19.06.2021
Maske su pale: Zaboravljamo li na koronavirus
Smanjivanjem broja obolelih od koronavirusa, vakcinisanjem i ublažavanjem mera, popušta i strah od opake bolesti. „Maske su pale“ i više nisu neophodne na otvorenom, a sve češće se na njih zaboravlja i u zatvorenom prostoru. Opustili smo se, možda i previše, pa se stiče utisak da polako zaboravljamo na pandemiiju.
  • 19.06.2021
Ministarstvo kulture: Zahtev Prištine još jedan ozbiljan falsifikat
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odbacilo je danas kao "još jedan ozbiljan falsifikat" zahtev Prištine da im Srbija vrati "artefakte uzete tokom 1998. i 1999. godine".
  • 18.06.2021
Da li planirate letovanje?
Iako možda ne temperaturno, ali leto uskoro počinje a samim tim sezona godišnjih odmora. Prošlu godinu je obeležila pandemija pa su mnogi leto proveli kod kuće. Ove godine zbog bolje epidemiološke situacije i relaksiranijih mera, građani planiraju odmore i to uglavnom u komšiluku – u Crnoj Gori.
  • 18.06.2021
Otvoreni bazeni
Otvoreni bazeni zdravstveno-turističkog centra "Rajska banja" u Banjskoj od danas ponovo rade, prenosi Radio Kontakt Plus. 
  • 18.06.2021
Gračanica: Uspešno završena obuka konobara
Obuka konobara koju je Turistička organizacija Gračanice organizovala treću godinu zaredom uspešno je završena, a sertifikat profesionalnog konobara steklo je 15 mladih ljudi sa područja naše opštine.
  • 18.06.2021