Vesti
Društvo

Carina Kosova prihodovala 500 miliona evra u ovoj godini

Carina Kosova je prvi put od osnivanja u ovom periodu godine premašila prihod od 500 miliona evra u korist kosovskog budžeta.
Carina Kosova prihodovala 500 miliona evra u ovoj godini
Ilustracija (Foto Pixabay)

U poređenju sa istim periodom prethodne godine, Carina Kosova je naplatila 27,6 odsto, odnosno 108,5 miliona evra više sredstava. Trend naplate je zabeležio značajan porast tokom maja i nagoveštava rast i u budućem periodu.

"Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaliu naglasio je da prikupljanje visokih prihoda dolazi kao rezultat unapređenja ekonomije, ali i akcija za sprečavanje neformalne ekonomije, koje se manifestuju u različitim oblicima, poput krijumčarenja i drugih prevara, a koje pored poboljšanja prihoda, obezbeđuju i povoljnu klimu za razvoj poslovanja i lokalnu proizvodnju", navodi se u saopštenju Carine Kosova.

Nema podataka koliki će deo od prikupljenih sredstava biti uplaćen u Fond za razvoj severa Kosova (tzv. Carinski fond) koji se puni carinskim prihodima prikupljenim na prelazima Jarinje i Brnjak, od carinjenja robe koja je namenjena građanima četiri opštine na severu (Leposavić, Severna Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan), kao i robe preduzeća koja su registrovana u ovim opštinama.

Iako je smirivanje pandemije koronavirusa verovatno presudno uticalo na uvoz robe na Kosovo, pa samim tim i na povećane prihode, Carina Kosova se u svom saopštenju nije osvrnula na ovu činjenicu.Ostale vesti

Gračanica: Ekologija započela preventivno čiščenje rečnog korita

Javno komunalno preduzeće “Ekologija” DD započelo je akciju preventivnog čišćenje rečnog korita kako usled obilnijih padavina ne bi došlo do izlivanja reke.

  • 04.12.2021
Protestne blokade širom Srbije
Na 47 lokacija širom Srbije danas su održani protesti i blokade saobraćajnica, a na pojedinim mestima bilo je i incidenata. Jedan od organizatora današnjih protesta gradjana, Savo Manojlović iz inicijative Kreni-promeni, rekao je da su se građani Srbije odazvali protestima u velikom broju.
  • 04.12.2021
„Kada se ugase kamere, oni...“

Članovi Resursnog centra za nestala lica i Udruženja porodica nestalih „Kosovski stradalnici“ iz Beograda uputili su uoči obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava apel nadležnim vlastima u Beogradu i Prištini da intenziviraju svoj rad na rasvetljavanju sudbine nestalih lica, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost.

  • 03.12.2021
OG: Dodeljeni grantovi ženama preduzetnicama u poljoprivredi
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić sastala se danas sa ženama preduzetnicama kako bi potpisale ugovore o dobijenim grantovima. U cilju unapređivanja položaja žena i njihovog socio – ekonomskog položaja, 10 žena je dobilo grantove na osnovu projekta „Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi“.
  • 03.12.2021
KM: Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje preko 2.600 nezaposlenih
Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno se nalaze 2.623 nezaposlena lica sa područja opštine Kosovska Mitrovica, potvrdila je za Radio Kontakt Plus, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje za KiM Verica Ćeranić.
  • 03.12.2021
Srbi u Metohiji u neraskidivoj vezi sa Kosovskom Mitrovicom

Već dvadeset godina čitav administrativni i obrazovani sistem srpskih sredina u Metohiji povezan je sa Kosovskom Mitrovicom. Ovo je grad u koji ljudi iz srpkih sela u Metohiji odlaze po nekoliko puta mesečno – stariji da podižu platu i trguju, a oni mlađi ostaju da se obrazuju i studiraju.

  • 03.12.2021