Vesti
Društvo

Čaglavica: Žene ne odlučuju

Iako je položaj žena na Kosovu bolji nego ranije, one su i dalje isključene iz procesa donošenja odluka, zaključile su učesnice debate u Čaglavici.
Čaglavica: Žene ne odlučuju
Učesnice debate (Foto Kim)

Na debati “Položaj žena na Kosovu” zaključeno je da su prava i položaj žena na Kosovu bolji nego pre, ali da i dalje postoje problemi sa kojima se ženski deo populacije svakodnevno suočava.

Izvršna direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za položaj žena (UN Women) Fljora Maculja istakla je da je njihovo učešće u procesu odlučivanja na nezadovoljavajućem nivou.

“Ovo posebno važi za žene iz manjinskih grupa i žene sa posebnim potrebama. U većim političkim partijama, ne samo na Kosovu već i širom Balkana, ženama je ograničeno pravo na odluke ili ih uopšte ne donose”, kazala je Maculja.

Predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić iz Lapljeg Sela slaže se da položaj bolji i naglašava da je potrebno veće angažovanje institucija.

“Na osnovu istraživanja koje smo imali u 15 opština na Kosovu, pokazano je da su nadležne službe nezainteresovane da poštuju zakone, uredbe, konvencije koje su odnose na zaštitu žena ili ravnopravnost polova. Jednostavno, žele da zadovolje samo tehničku formu koju traži međunarodna zajednica”, kaže Đorić.

Na debati je učestvovala i poslanica Skupštine Kosova Duda Balje. Ona je kazala da žene same treba da se zauzmu za sopstvena prava.

“Mislim da i mi, kao žene, treba da uzmemo dozu rizika koju nosi sa sobom bavljenje javnim životom. Žene koje se ne bave javnim životom i koje nisu uključene u nikakav posao, često znaju da budu kritički nastrojene prema drugim ženama koje se bore za svoja prava. To može jako puno da boli. Jače boli kada žena kritikuje drugu ženu, nego kada se kritika dobije od muškarca”, kazala je Balje.

Potpredsednica Centralnog saveta omladinskog delovanja Kosova, zadužena za pitanja srpske zajednice Sanja Vuković navodi da su problemi žena i omladine identični.

“Promlemi su slični, a smer delovanja civilnog sektora jeste edukacija mladih i upoznavanje sa njihovim pravima. Ljudi treba da znaju šta su njihova prava, a mi smo tu da im ukažemo na mehanizme koje će koristiti dalje u svom radu, kako bi svoja prava ostvarili”, rekla je Vuković.

Na debati, održanoj u Medija Centru u Čaglavici, bilo je reči i o nasilju u porodici kao jednom od značajnijih problema žena.Ostale vesti

SPC: Patrijarh Porfirije uputio podršku srpskom narodu na Kosovu
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je večeras "snažnu poruku podrške" srpskom narodu na Kosovu, posle molebana u hramu Svetog Save na Vračaru.
  • 29.05.2023
Vladika Teodosije u Zvečanu služio moleban

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio moleban za mir u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, a potom u porti razgovarao sa narodom.

  • 29.05.2023
Zubin Potok: Meštani se razišli, novo okupljanje sutra
Meštani Zubinog Potoka koji su bili okupljeni ispred lokalne samouprave u ovom mestu su se razišli, potvrdio je za Kim radio predsednik GI "Za Zubin Potok" Milija Biševac.
  • 29.05.2023
BIRODI: Kosovo „nadtema“ u srpskim medijima u prethodnih šest meseci

Pitanje Kosova bilo je "nadtema" u informativnim programima televizija RTS, Pink, Hepi, B92, Prva i N1, gde je zauzelo gotovo trećinu ukupnog programa, pokazali su rezultati monitoringa Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

  • 29.05.2023
Roditelji obavešteni da se na severu Kosova prekida nastava za decu
Školske vlasti na severu donele su odluku da obustave nastavu u svim školskim ustanovama usled novonastale situacije, odnosno prisustva specijalnih jedinica Kosovske policije. Kao razlog naveli su zabrinutost roditelja i rizik po bezbednost dece. 
  • 28.05.2023
U Beogradu pronađen nestali mladić iz Kosovskog Pomoravlja
Ivan Ristić (17) iz sela Strezovce u opštini Kosovska Kamenica, koji se izgubio u petak u Beogradu, danas je pronadjen živ i zdrav u srpskoj prestonici.
  • 28.05.2023