Vesti
Društvo

Čaglavica: Kanalizacija ’’prošla’’ kroz njivu bez znanja vlasnika

Kroz njivu Branislava Ničića je komšija Šabi Dermaku sproveo kanalizaciju bez njegovog znanja i dozvole. Vlasnik je za nemili slučaj nakon izvesnog vremena saznao od drugih suseda u selu.
Čaglavica: Kanalizacija ’’prošla’’ kroz njivu bez znanja vlasnika
Branislav Ničić (Foto Kim)

Ničić izvesno vreme nije obilazio svoju njivu zbog oporavka od koronavirusa koji ga je zatekao u Mladenovcu, gde takođe ima kuću. Tek kada su ga komšije upitale da li je prodao imanje jer im je bilo čudno što je kanalizacija sprovedena kroz parcelu, Branislav je došao u Čaglavicu i uverio se u stanje na parceli.

Komšija ponudio dva evra po aru

"Osoba koja je sprovela kanalizaciju kroz moju njivu bez mog znanja i ikakvog dogovora je lagala da ju je kupila. Dok je izvodio radove ja i supruga smo bili u bolnici zbog koronavirusa za šta imam dokaze" rekao je on za RTV Kim.

Ničić se obratio Odeljenju inspekcije Opštine Gračanica i policiji. Dodaje da je  Dermaku nakon toga negodovao.

"Kad sam dobio izveštaj Komunalne inspekcije, dobio sam poruku od Šabi Dermakua da sam napao njegovu imovinu sa nepoznatim licima i da će me prijaviti policiji. Komunalna inspekcija je izlazila 6. maja, a policija je izvršila uviđaj 10. maja", kazao je on.

Ničićeva supruga Blagica je dodala da su 4. maja shvatili da je kanalizacija sprovedena kroz parcelu, nakon čega su izvadili posedovni list kako bi se uverili da nije doslo do falsifikovanja dokumenata.

"Kada smo otišli kod vlasnika susedne parcele, on je tražio da dođu naši sinovi da razgovaraju sa njim, što mi nismo dozvolili. Ponižavao nas je i reagovao bezobrazno. Ponudio nam je da otkupi parcelu po ceni od dva evra po aru", kazala je Blagica Ničić.

"Pogrešan broj"

Redakcija RTV Kim je pokušala da telefonom kontaktira Šabija Dermakua. Muškarac koji se javio na poziv je rekao da je broj koji zovemo pogrešan i zatražio da mu više ne dosađujemo.

Sa broja koji smo pozvali prethodno su razmenjivane poruke sa Ničićima.

Pravni prekršilac - nepoznat

Direktorka Odeljenja inspekcije Opštine Gračanica Jelena Stojanović je potvrdila da je Branislav Ničić dolazio kao stranka i prijavio da su na njegovoj parceli primećene ilegalne radnje.

"Inspekcija je na njegov zahtev reagovala u roku od 24 časa i izašla na teren. Urađen je zapisnik koji je Branislav dobio, utvrđeno je činjenično stanje. Pravni prekršilac u procesu nije poznat, a sa slučajem je upoznata policija. Vlasnik parcele je dobio svu dokumentaciju koja mu omogućuje da podnese privatnu tužbu. Naravno, posle istage, kako javni tužilac bude odredio, inspekcija će postupati dalje", kazala je ona.

Stojanovićeva je naglasila da bi inspekcija reagovala na licu mesta je Ničić primetio početak radova. U tom slučaju oni bi bili obustavljeni, a lice u prekršaju bi moralo da parcelu u roku od 24 časa dovede u prvobitno stanje.

"U ovakvim slučajevima je Komunalna inspekcija početna tačka. Nakon našeg zapisnika dolazi policija koja treba dodatno da istraži slučaj. Kada se slučaj na lokalnom nivou zatvori, prosleđuje se dalje javnom tužiocu", objasnila je ona.

Branislav Ničić je apelovao na sve nadležne ustanove da pomognu u rešavanju njegovog problema, a konsultacije će, kaže, obaviti i sa svojim advokatom. Ogorčeni meštanin ovog sela kod Prištine je dodao da je, ukoliko ne naiđe na razumevanje, spreman da o svom trošku iskopa postavljene kanalizacione cevi u njegovoj njivi.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023