Vesti
Društvo

Čaglavica: Hram kao simbol opstanka

Osvećenjem i polaganjem kamena temeljca u Čaglavici su otpočeli radovi na izgradnji crkve Svetog Stefana despota Lazarevića.
Čaglavica: Hram kao simbol opstanka
Polaganje i osvećenje kamena temeljca za crkvu u Čaglavici (Foto Kim)

Na parceli koju je Opština Gračanica dodelila u Čaglavici eparhiji raško-prizrenskoj, počeli su radovi na izgradnji crkve. Kamen temeljac je položio i temelj uz sasluženje sveštenstva osveštao vladika Teodosije.

“Naša namera da podignemo crkvu na ovom mestu, u ovom selu, jeste od Boga. Gradeći ovu crkvu, dobijamo dodatnu novu snagu kako ne bi posustali i poklekli. Nije potrebno samo istrajati i opstati, potrebno je sačuvati svoju veru, svoj obraz, i kao što je govorio naš slavni patrijarh Pavle, da ostanemo ljudi na prvom mestu, a isto tako da se ne postidimo kada budemo stali pred naše pretke”, kazao je vladika Teodosije.

Osvećenju temelja prisusustvovalo je nekoliko stotina meštana. Oni žele da novosagrađena crkva bude simbol opstanka onih koji su u Čaglavici ostali da žive, ali i povratka onih koji su iz sela otišli.

“Crkva je uvek bila stožer okupljanja, jedinstva i bratske ljubavi. Svega onoga što našem narodu u ovim teškim vremenima manjka. Nadamo se, uz pomoć Božiju, da ćemo ovim činom sprečiti dalje iseljavanje stanovništva i olakšati povratak raseljenih na svoja ognjišta”, rekao je predstavnik Čaglavice Nebojša Marković.

Sredstva za prvu fazu izgradnje crkve u Čaglavici obezbedila je Opština Gračanica. Gradonačelnik Gračanice pozvao je meštane da doprinesu da hram, čija je izgradnja otpočeta, ubrzo bude i završen.

“Sećam se godina kada je Čaglavica stajala prva pred najezdom onih koji nam nisu želeli dobro. Opstala je tada, nemojte da sada odlazi. Neka ovaj kamen temeljac bude ono što će sve one koji se kolebaju da li da ovde žive ili ne, ubediti da ovde ostanu”, kazao je Stojanović.

Današnji događaj bio je prilika da se na jednom mestu okupe predstavnici srpskih i kosovskih, lokalnih i centralnih institucija.

“Još jednom potvrđujemo da je jedan od naših prioriteta, kao “Srpske liste”, da omogućimo da Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji ostane stub srpskog naroda, da sačuva ono što ima, da joj se pomogne da vrati ono što je nepravedno oduzeto i da se pomogne u građenju novih crkvenih objekata”, rekao je predsednik “Srpske liste” Aleksandar Jablanović.

Predviđeno da prva faza radova, za koju je Opština Gračanica izdvojila 30 hiljada evra, bude završena do 15. decembra, a da završni radovi na fasadi crkve i parternom uređenju budu realizovani naredne godine.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022