Vesti
Društvo

Bundestag glasao za priznavanje kosovskih vozačkih dozvola

Nemački savezni parlament Bundestag danas je sa ukupno 69 glasova izglasao sporazum o priznavanju kosovskih vozačkih dozvola u Nemačkoj. „Poklon uoči godišnjice nezavisnosti“, navela je kosovska ambasada u Berlinu.

Bundestag glasao za priznavanje kosovskih vozačkih dozvola
Ilustracija (Foto Kim)

Vest je prvi potvrdio kosovski ambasador u Berlinu, Faruk Ajeti, koji je poručio da ovakva odluka dovoljno govori o prijateljstvu Kosova i Nemačke.

„Posebno zadovoljstvo je da što sam sreo veći deo ministara transporta 16 nemačkih pokrajina na pragu glasanja priznavanja vozačkih dozvola Republike Kosovo. I još sam srećniji što od 69 opštih glasova Bundestaga, Kosovu ne nedostaje nijedan glas. To puno govori o prijateljstvu između naše dve zemlje, kao i o jačanju i podizanju kvaliteta standardizacije vozačkih dozvola Kosova sa evropskim normama“, napisao je on.

Ajeti se zahvalio Nemačkoj i ministru transporta pokrajine Baden-Württemberg, Vinfredu Hermanu, koji je, kako je naveo, tokom svog govora u Bundestagu, uputio poziv za izglasavanje ovog sporazuma.

Potom je isto potvrdila i zvanična ambasada u Berlinu, navodeći da je to poklon za Kosovo.

„Poseban poklon Nemačke Kosovu uoči obeležavanja 14. godišnjice nezavisnosti. Poštovani građani Kosova, sa zadovoljstvom možemo da saopštimo da je Bundestag upravo većinom glasova glasao za potpisivanje sporazuma o priznavanju kosovskih vozačkih dozvola“, navela ja ambasada.

 Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022