“Broj žena koje imaju imovinu nije na zadovoljavajućem nivou”

U Prištini je danas otvorena sedma po redu “Nedelja žena”. Na ovom skupu je ukazano na učešće žena u političkom i društvenom životu, a premijer Kosova Ramuš Haradinaj je kazao da na Kosovu još uvek postoje tabui oko imovinskog nasleđa žena.

Podeli ovaj članak sa:
  • Počela Nedelja žena (Foto Kim)
  • Ramuš Haradinaj i Filip Kosnet

Nedelja žena je multietnički događaj koji okuplja 100 žena i 30 muškaraca iz političkih stranaka, civilnog društva, biznisa, medija i akademske zajednice. Tema ovogodišnje manifestacije je "Integritet lokalnih političkih procesa".

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kazao je da je Skupština Kosova prihvatila predviđenu normu o zastupljenosti žena u parlamentu i da se njome rukovodi godinama.

„To nije kvota kao takva, već naše uverenje da podržimo žene na Kosovu u odlučivanju u zastupljenosti u važnim temama u našim životima. Mislim da se to dosta razvilo, čak i u političkim strankama. Sve političke stranke će podržati ovo interesovanje i ovu brigu o zastupljenosti žena“, kaže Haradinaj koji je juče smenio jednu ženu sa pozicije zamenice ministra pravde.

Haradinaj, smatra da se kosovsko društvo još uvek bori sa tabuima o imovniskom pravu žena.

„Mislim da i dalje postoje tabui u našim životima, naročito u seoskim sredinama i to je stvar nasledstva. Iako je to regulisano zakonom, znamo da broj žena koje imaju vlasništvo nad imovinom i koje stiču imovinu, koje je nasležuju u poređenju sa muškarcima nije na zadovoljavajućem nivou“, kazao je premijer Kosova.

Međutim, sudija Donik Dobrona i jedna od učesnica „Nedelje žena“, smatra da žene trebaju dati doprinos u razvoju i napredovanju Kosova u okviru različitih profesija.

„Kako bi izgradili demokratsko društvo jedna od glavnih stvari države je jačanje vladavine prava, međutim, ne može to samo. Sudski sistem zajedno sa izvršnim i zakonodavnim okvirom moraju pomagati jedan drugome kako bi vladavina prava bila stabilna“, kazala je Dobrona.

Cilj „Nedelje žena“ je, po rečima ambasadora SAD-a Filipa Kosneta, da unapređenje i postizanje potpune ravnopravnosti osnaživanja žena.

„Kada su žene za stolom onda su rezultati pozitivni za celu zemlju. Veliki broj podataka širom sveta ukazuje da, kada se ekonomsko osnaženje žena uzme u obzir, unapređuje se produktivnost zemlje, poboljšava se ravnopravnost prihoda i unapređuje BDP“, kazao je Kosnet.

Na otvaranju "Nedelje žena" učestvovale su, između ostalih, i ministarka poljoprivrede Dijana Živić i direktorka Administracije u Opštini Severna Mitrovica Adrijana Hodžić.

Manifestaciju organizuje USAID u saradnji sa Nacionalnim demokratskim institutom (NDI). Ovaj događaj koji je počeo danas trajaće do 30 marta.

 

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane