Vesti
Društvo

Brnabić: Od sutra počinje da radi sistem „Čuvam te“ za prijavu nasilja nad decom

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će elektronski sistem za prijavu nasilja nad decom "Čuvam te" početi da radi 19. maja.

Brnabić: Od sutra počinje da radi sistem „Čuvam te“ za prijavu nasilja nad decom
Ilustracija (Foto Pixabay)

Brnabić je na sednici Skupštine Srbije rekla da će sistem omogućiti da na jednom mestu posredstvom trijažnog tima koji je uspostavljen preko Ministarstva informisanja i telekomunikacije, svi nadležni organi prate prijavu nasilja nad detetom, do njenog rešavanja.

Premijerka je naglasila da nasilje mogu prijaviti nadležni organi, ustanove i građani.

U Skupštini Srbije danas se održava sednica na kojoj se razmatra Izveštaj Vlade o tragičnim dešavanjima u Srbiji, izveštaj REM-a u okviru koga bi se mogla otvoriti priča i o zahtevu za smenom članova tog tela, zatim inicijativa za foremiranje anketnog odbora koji bi se bavio masovnim ubistvima koja su se desila u maju u Srbiji, a kao četvrta tema biće zahtev opozicije za smenom ministra policije Bratislava Gašića.Ostale vesti

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023
Dopis školama o zaključivanju ocena, celodnevnoj nastavi, završnom ispitu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna.
  • 02.06.2023
Zvečan: Profesori ušli u školu kako bi preuzeli dokumentaciju

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

  • 02.06.2023
Gračanica bez struje do 17 časova

Prema najavama iz КEDS-a, zbog planiranih radova na elektromreži danas, 2. juna, u Gračanici će biti prekinuto snabdevanje električnom energijom.

  • 02.06.2023
Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023