Vesti
Društvo

Brnabić: Krizni štab sutra o otvaranju administrativnih prelaza

Premijerka Srbije Ana Brnabić, izjavila je da će Krizni štab sutra razmotriti pitanje eventualnog otvaranja administrativnih prelaza između centralne Srbije i Kosova.
Brnabić: Krizni štab sutra o otvaranju administrativnih prelaza
Ana Brnabić (Foto N1)

Na pitanje o odnosima Beograda i Prištine tokom krize izazvane koronavirusom, Brnabićeva je rekla da se Srbija tokom čitave krize trudila da ima dobru regionalnu saradnju i podrži sve regionalne partnere, bez obzira na razlike i konfrontacije, ističući da je u prethodna dva meseca najvažnije bilo sačuvati živote i zdravlje ljudi.

Srbija je, kaže, u teškim okolnostima pomagala svima u regionu kroz kontinuirani izvoz kiseonika, donaciju testova, izvoz brašna i ostalih prehrambenih proizvoda.

Premijerka je rekla da je tokom krize postojala određena komunikacija sa Prištinom, te da se vlada trudila da ti odnosi budu bolji nego inače, u interesu života i zdravlja ljudi.

"Ne bih govorila kako je Priština na to reagovala, to nije važno, već kako smo mi reagovali i kakvo smo lice pokazali. Kada smo donirali 1.000 testova Prištini, nismo želeli da ubiramo političke poene. To je bila još jednom pružena ruka", rekla je Brnabićeva.

"Srbi na KiM žrtve unutrašnjih sukoba u Prištini"

Pozicija srpskog naroda na Kosovu nije nimalo laka, a dodatno je otežana zbog unutrašnjih sukoba među različitim albanskim politikama, izjavio je ranije danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, povodom zabrane lekarima iz centralne Srbije da uđu na Kosovo, na svoja radna mesta.

"To je rezultat njihovih međusobno suprotstavljenih politika i dokazivanja kako je druga strana ’sluga Srbije’, a oni su pravoverni pa će da zaustave sve Srbe. Na to moramo da se naviknemo. Nije laka pozicija našeg naroda KiM. Sve što možemo da pomognemo na različite načine, mi to i činimo", rekao je Vučić.

 Ostale vesti

Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020
Gračanica: Svečana akademija povodom Dana opštine

„Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci“, poručio je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine.

  • 21.09.2020
Đaci nakon duže pauze ponovo u školskim klupama
Iako je školska godina za đake na Kosovu počela 1. septembra nastavom „na daljinu“, danas su dvorišta osnovnih škola „Kralj Milutin“ u Gračanici i „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, ponovo ispunjena dečijom grajom. Đaci su vidno uzbuđeni i radosni zbog povratka u klupe.
  • 21.09.2020
Heroji u doba koronavirusa:
U šestoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Dušan Borisavljević, predsednik Omladinskog saveta Gračanice i direktor Centra za inovacije u Severnoj Mitrovici Marko Rakić. Borisavljević je naveo da mladima na Kosovu nedostaje preduzetnički duh, dok Rakić smatra da je njihov najveći problem "negativna selekcija". 
  • 20.09.2020
Jevtić: Nedopustivo rušenje škole u Drajčićima

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kazao je za RTV Kim da je sa žaljenjem primio informaciju da osnovnoj školi u Drajčićima kod Prizrena, staroj 116 godina, ponovo preti potpuno rušenje.

  • 19.09.2020
Školi u Drajčićima staroj 116 godina ponovo preti rušenje
Osnovnoj školi u Drajčićima kod Prizrena, staroj 116 godina, preti potpuno rušenje. Devedesetogodišnji Toma Tomić, učitelj u penziji pokušava da zaustavi rušitelje.
  • 19.09.2020