Vesti
Društvo

Briga o osobama sa ograničenim sposobnostima tokom pandemije

Toplina doma u kojem borave, kao i briga negovateljica i medicinskih sestara, utiče da se osobe sa ograničenim sposobnostima iz „Kuće za omladinu“ u Gračanici osećaju prijatno i zbrinuto. Jedino što im tokom pandemije nedostaje je šetnja i odlazak u pozorište i bioskop. Sa druge strane, osobe sa invaliditetom nisu naišle na takvu brigu, pa im je u ovom kriznom periodu i zdravstvena nega bila ograničena.
Briga o osobama sa ograničenim sposobnostima tokom pandemije
Tokom posete

Osobe ometene u razvoju, njih deset, koliko boravi u Kući za omladinu u Gračanici, svakodnevno dobija medicinsku i svaku drugu negu. O njima brine osoblje koje čini 11 medicinskih sestara i negovateljica, kao i upravnica ove ustanove Slađana Jevtić. Iako su odavno punoletni, a poneki i stariji od njih, nazivaju ih „decom“, a korisnici njih „mama“ ili „tetka“.

„Uglavnom smo isto radili kao i do sada, ali što se tiče pandemije, nismo bili otvoreni za posete kako bi zaštitili naše korisnike, jer kad god neko dođe oni su tako emotivni, obraduju se, vole da zagrle, da se poljube a to sada nije moguće. Uvek im naglašavamo da je to za njihovo dobro i da moraju da se čuvaju, da drže distancu, da će sve ovo da prođe i da će biti bolje i oni imaju razumevanja“, kaže za RTV Kim upravnica Slađana Jevtić.

Na početku pandemije iz Opštine Gračanica je naložena kompletna dezinfekcija objekta i dvorišta, a ovaj centar dobija sva neophodna higijenska i zaštitna sredstva za korisnike ustanove kako od lokalne samouprave, tako i od italijanskih Karabinjera. Međutim, i sami zaposleni vode pojačanu higijenu.

„Moj posao negovateljice je da se isključivo brinem o njihovoj higijeni, ishrani i da dobiju potrebnu terapiju. Higijena je na prvom mestu, obavezno pranje ruku, svakog dana je kupanje. Posle doručka ponovo pranje ruku a onda deca koja ne napuštaju sobe zbog svojih sposobnosti, trudimo se da budu napojena i nahranjena, onda dezinfekcija soba, kupatila i svega ostalog“, kaže negovateljica Jelica Jovanović.

Osim o higijenskim uslovima i ishrani korisnika, u lekarskoj nezi korisnika neizostavna i briga o mentalnom zdravlju, pa su negovatelji pokušali da ih zaštite od brojnih negativnih informacija o pandemiji Kovid 19.

„Trudimo se da ih što više poštedimo tih i takvih stvari. Obično ih zainteresujemo drugačije kada je lepo vreme, imamo bašticu, zasadili smo sa njima razno povrće, oko cveća ih zanimamo, slušaju muziku. Trudimo se maksimalno da te vesti isključimo, da ih ne uznemire i da što manje osete tu napetost koja se osećala i napolju, a možda i naše žene nisu pokazivale paniku i strah“ ističe Slađana Jevtić.

Međutim, ono što im najviše nedostaje je boravak napolju, a pre svega odlazak u bioskop i na pozorišne predstave koje su korisnici često posećivali.

„I ta baštica i sve to malo dosadi. Nadaju se da će što pre ovo da prođe i da ću opet da ih izvedem negde u kafić, na sladoled, na neku kafu“, kaže Slađana.

“Osobe sa invaliditetom dodatno diskriminisane”

Sa druge strane osobe sa invaliditetom su se tokom pandemije osetili još izolovanije nego što inače jesu. Hiljmnijeta Apuk iz nevladine organizacije “Mali ljudi Kosova”, za RTV Kim kaže da osobe sa invaliditetom spadaju u marginalizovnu grupu, ali da su im sada dodatno povređena ljudska prava.

“Osobe sa invaliditetom su najviše pogođene za vreme izolacije i zivot nam je izuzetno više bio ugrožen nego ostaloj populaciji. Zatim pristupčanost za nekom efektivnom zdravstvenom zaštitom nije postojala apsolutno, da su makar postojali servisi neki, servisne usluge, neko ko bi dolazio da obilazi osobe invaliditetom, pomaže im u dostavi hrane” kaže Apuk i dodaje da je izolacija dodatno pogoršala zdravstveno stanje osoba sa invaliditetom, te se nada da će ovo biti pouka za neke sledeće slične situacije.

Hiljmnijeta koja se bori sa invaliditetom navodi da je pristup zdravstvenom sistemu bila otežana i pre pandemije, ali da je sada još teže.

“Ne postoji nikakva usmerena preventive za osobe sa invaliditetom, to je kako se ko snađe, i kako ko može da prođe u ovom periodu. Generalno, nezavisno od pandemije, pristupačnost zdravstvenom sistemu osoba sa invaliditetom je mnogo otežana, bilo da se rade određena snimanja na apratima, CTG, rentgen ili preventivne analize. Nemamo opremu koja je prilagodljiva za osobe sa invaliditetom”.

Iako,  Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom na Kosovu, predviđa da je svaki poslodavac obavezan da na svakih pedeset radnika zaposli i jedno lice sa ograničenim fizičkim sposobnostima, Apuk podseća da su osobe sa invaliditetom ugrožene na tržištu rada jer, kako kaže, poslodavci često imaju predrasude o njihovim sposobnostima.

“Osobe sa invaliditetom su nevidljivi brojevi na tržištu rada, teško dolaze do posla i kada dođu do posla oni izuzetno čuvaju svoje radno mesto. Sprovođena istraživanja ukazuju da osobe sa invaliditetom manje uzimaju bolovanja, čak i ne koriste godišnje odmore u odnosu na zdrave radnike”, ističe Hiljmnijeta Apuk.

 

 Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020