Vesti
Društvo

Brendovi šarskog regiona na Sajmu gastronomije

Područje Šar Planine poznato je po raznim brendovima. Tu je čuveni šarski sir, zatim šarska malina, šarski med, rakija, sokovi, džemovi, lekovito bilje, kulinarski specijaliteti, poslastice i drugo. I svi su se ovi proizvodi, proteklih dana, našli na tezgama Sajma gastronomije, održanog u Štrpcu.
Brendovi šarskog regiona na Sajmu gastronomije
Sajam gastronomije u Štrpcu (Foto: RTV Puls)

Na svečanom otvaranju je rečeno da se Sajam gastronomije održava sa ciljem da promoviše očuvanje tradicionalne kuhinje i zdrave hrane iz šarplaninskog regiona i okoline, ali i kulturnog nasleđa i prirodnih lepota opštine Štrpce i prekograničnog regiona ove planine.

Na Sajmu je učestvovalo 20 proizvođača iz šarplaninskog regiona, a ovom prilikom predstavljeni su raznovrsni proizvodi od meda, rakije, sokova, kao i domaće pite, slani i slatki specijaliteti.

Proizvođači ističu da su veoma zadovoljni što učestvuju na Sajmu jer je to za njih prilika da na najbolji način većem broju ljudi predstave svoje proizvode.

"Veoma sam zadovoljan održavanjem ovakvih sajmova, jer imamo neposredan dodir sa potrošačima. Vidite i sami, potrošači dođu i probaju naše proizvode, što je veoma bitno za nas da smo vidljivi. Svake godine imamo sve veću posećenost i sve vise potrošača" kaže Miljan Krstić koji se bavi proizvodnjom meda i proizvodima od meda.

"Već pet godina bavim se izradom torti, kiflica i kolača po porudžbini. Ovom prilikom posetioci su mogli da probaju plazma tortu, čokoladno trileće, krofnice, medeni kolač, rozen kolač. Ove manifestacije su za nas dobar marketing", zadovoljna je Slađana Nikolić.

Posetioci Sajma su izrazili i veliko interesovanje za domaće specijalitete.

"Pravimo naša starinska jela koja se prave po tradicionlnim receptima, kao ova flija i ostalo. Flija se pravi od brašna, napravi se smesa kao za palačinke, a sačevi se koriste za pečenje. Za jednu ovu tepsiju potrebno je oko tri do tri i po sata", kaže Sladjan Milošević.

"Danas smo doneli sirup od malina koji najviše proizvodim. To se najviše traži kod nas. Imamo i sirup od borovnica i sirup od aronije, miks aronija borovnica malina i većinom to proizvodimo, a radimo i na otkupu, zamrzavanju i preradi. Ovi sajmovi nam pomažu u sticanju novih iskustava i novih saradnji sa ljudima", istakao je Adem Ademi.

Rodoljub Mladenović iz Štrpca kaže da je organizovanje ovakvih sajmova i sličnih manifestacija veoma značajno kao vid promocije tradicionalnih vrednost, povećanje finansijskih potencijala i potencijala za privlačenje turista.

"Svima nama je manje više poznato da je opština Štrpce turističko mesto i da je jako važan deo te turističke ponude i gastronomska ponuda i zato ćemo se truditi da ovakve sajmove održavamo svake godine. Ono što su naši gosti imali prilike da probaju, jesu jela tradicionalne kuhinje ovog kraja i regiona Šar Planine. Radi se o jelima koja se u ovim krajevima od davnina do današnjih dana pripremaju po tradicionalnim receptima, a koja se i dan danas ljubomorno čuvaju u okviru porodice" naveo je Mladenović.

Ispred Stalne grupe za regionalni razvoj, koja je jedan od organizatora Sajma, prisutnim proizvođačima i posetiocima Sajma obratio se Darko Božinovski.

"Danas smo tu kao deo ovog Sajma, koji podržavamo već četiri godine preko naše organizacije, preko različitih projekata. Ove godine projekat je podržan u partnerstu sa GIZ-om. Fokus projekta je da se, koliko je to moguće, utiče na razvoj planinskog turizma i ovog područja, preko realizovanja različitih manifestacija, kao što je ova i druge manifestacije koje podržavamo sa ove strane granice. Nešto što je novo je što je od 3. septembra otvoren poziv za grantove, a fokus je takođe planinski turizam", istakao je Darko Božinovski.

Četvrti po redu Sajam gastronomije u Štrpcu organizovali su Opština Štrpce i Fond za razvoj turizma i poljoprivrede, a podržan je preko projekta "Diversifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim oblastima Jugoistočne Evrope, kroz razvoj lanca vrednosti", koji se implementira u partnerstvu organizacije GIZ i Stalne grupe za Regionalni Razvoj -SWG.Ostale vesti

Oko dve trećine ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da je diskriminisano u poslednjih šest meseci
U poslednjih šest meseci 65 odsto ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da im je bilo uskraćeno ili prekršeno neko pravo, a 44 odsto njih veruje da su diskriminisani na osnovu etničke pripadnosti, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC). „Dijalog oči u oči između lokalnih Srba i Albanaca, što manje politike i rešavanje lokalnih problema su ključ“, smatra Dušan Radaković, izvršni direktor ove organizacije.
  • 08.06.2023
Goraždevac: Učenici se oprobali u kvizu znanja
U prostorijama osnovne škole „Janko Jovićević“ održan je „Školski kviz znanja“ na kome su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Goraždevca, Osojana, Banja, Crkoleza, Vidanja i Suvog Grla.
  • 07.06.2023
Srđan Sentić izabran za zamenika kosovskog Ombudsmana

Skupština Kosova je na sednici u sredu, tajnim glasanjem, izabrala ambasadora Srđana Sentića za novog zamenika Ombudsmana na Kosovu iz redova nevećinskih zajednica. Za Sentića je glasalo 53 od ukupno 73 prisutna narodna poslanika.

  • 07.06.2023
Patrijarh zabrinut što je veronauka degradirana u status programa
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije razgovarao je sa vršiocem dužnosti ministra prosvete Đorđem Milićevićem i izneo zabrinutost što je verska nastava iz statusa predmeta degradirana u status programa, kao i da posle više od dve decenije od vraćanja u prosvetni sistem još nije rešen radno-pravni status veroučitelja.
  • 07.06.2023
Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

  • 06.06.2023
Američki KFOR i Leposavci odmerili snage u vuči konopca
Ispred zgrade opštine u Leposaviću, građani koji protestuju već deseti dan – juče su označili početak ovogodišnjih Radničkih igara, tradicionalne manifestacije koja se u ovoj opštini održava. U ovim igrama danas su im se pridružili i pripadnici američkog KFOR-a.
  • 06.06.2023