Vesti
Društvo

Bostane: U prvi razred samo četvoro učenika

Nova školska godina u osnovnoj školi "Miladin Popović" u Bostanu u opštini Novo Brdo počela je na vreme. Ove godine u prvi razred je upisano samo četiri učenika. Ono što zabrinjava je to da se iz godine u godinu broj učenika smanjuje.
Bostane: U prvi razred samo četvoro učenika
Bostane (Foto Puls)

Ove godine četri prvaka je selo u školske klupe u novobrdskom selu Bostane, a petoro učenika u nulti razred. Prvog dana u školi decu je dočekao poklon od nekolko svezaka, olovki i par lenjira, dar humanitarne organizacije Srpska solidarnsot hranom.

Prvaci puni utisaka kažu da je početak lep.

“Dobro je, upoznala sam nove drugare”, rekla je Sevdija učenica prvog razreda.

“Lepo je, dobio sam sveske”, kazao novopečeni đak prvak Novak.

“Doneli smo školski pribor za početak nove školske godine. Konkretno sveske i školski pribor, lenjire, šestare, flomastere, drvene boje”, kaže Branko Antić iz Srpske solidarnsoti hranom.

U odnosu na prošlu godinu u prvi razred je upisan jedan učenik manje, dok je u nulti razred jedan učenik više. Nastava je počela na vreme i odvijaće se po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije.

“Mi smo mala škola sa jako malim brojem đaka, ukupno 56 učenika, a ove godine usled negativnog terenda smanjenja broja dece upisali smo samo četiri đaka prvaka. Ali, deca su dobra, nastavni kadar je stručan i nadamo se da neće biti problema“, rekao je za RTV Puls sekretar u ovoj školi Desimir Đekić.

Osmaci kojih u ovoj školi ima šestoro najviše su se uželeli drugara, kažu da ih čeka teška godina jer se pripremaju za upis u Gimnaziju.

“Prvog dana u školi je lepo, nisam video svoje drugare već dva meseca”, rekao je učenik osmog razreda Ivan Nikolić koji će ovu godinu dobro iskoristiti da se priprpremi za Gimnaziju.

U osnovnojškoli “Miladin Popović” sa isturenim odeljenima ima ukupno 56 učenika. Početak školske godine roditelje za kupovinu knjiga i garderobe košta u proseku od 20.000 do 30.000 dinara. Samo za peti razred komplet knjiga košta oko 19.000 dinara. Kako roditelji u Kosovkom Pomoravlju ističu kupovina svezaka je najmanji problem i to njihov budžet može da podnese. Najveći problem je nabavka knjiga iz Centralne Srbije.Ostale vesti

Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
  • 01.07.2020
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
  • 01.07.2020
Nastava na daljinu i u septembru?
Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi za održavanje nastave na daljinu u septembru.
  • 01.07.2020
Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni
Uprkos povećanom broju zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana, život na centralnom Kosovu se, na prvi pogled, odvija uobičajenim ritmom. Kafići su puni, a deluje da su na oprezu samo stariji građani.
  • 30.06.2020
Mediji na Kosovu u doba korone: Više publike - manje prihoda
Nedostupnost sagovornika iz zdravstvenih ustanova, problem sa prevodom na srpski jezik i nedostatak fondova za projektno finaniranje, glavni su problemi mnogih srpskih medija na Kosovu, tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa. Kako se mediji suočavaju sa ovim, ali i ostalim problemima i koja je uloga i značaj medija tokom pandemije, istraživale su kolege iz Medija centra u Čaglavici.
  • 30.06.2020