Vesti
Društvo

Bostane: U prvi razred samo četvoro učenika

Nova školska godina u osnovnoj školi "Miladin Popović" u Bostanu u opštini Novo Brdo počela je na vreme. Ove godine u prvi razred je upisano samo četiri učenika. Ono što zabrinjava je to da se iz godine u godinu broj učenika smanjuje.
Bostane: U prvi razred samo četvoro učenika
Bostane (Foto Puls)

Ove godine četri prvaka je selo u školske klupe u novobrdskom selu Bostane, a petoro učenika u nulti razred. Prvog dana u školi decu je dočekao poklon od nekolko svezaka, olovki i par lenjira, dar humanitarne organizacije Srpska solidarnsot hranom.

Prvaci puni utisaka kažu da je početak lep.

“Dobro je, upoznala sam nove drugare”, rekla je Sevdija učenica prvog razreda.

“Lepo je, dobio sam sveske”, kazao novopečeni đak prvak Novak.

“Doneli smo školski pribor za početak nove školske godine. Konkretno sveske i školski pribor, lenjire, šestare, flomastere, drvene boje”, kaže Branko Antić iz Srpske solidarnsoti hranom.

U odnosu na prošlu godinu u prvi razred je upisan jedan učenik manje, dok je u nulti razred jedan učenik više. Nastava je počela na vreme i odvijaće se po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije.

“Mi smo mala škola sa jako malim brojem đaka, ukupno 56 učenika, a ove godine usled negativnog terenda smanjenja broja dece upisali smo samo četiri đaka prvaka. Ali, deca su dobra, nastavni kadar je stručan i nadamo se da neće biti problema“, rekao je za RTV Puls sekretar u ovoj školi Desimir Đekić.

Osmaci kojih u ovoj školi ima šestoro najviše su se uželeli drugara, kažu da ih čeka teška godina jer se pripremaju za upis u Gimnaziju.

“Prvog dana u školi je lepo, nisam video svoje drugare već dva meseca”, rekao je učenik osmog razreda Ivan Nikolić koji će ovu godinu dobro iskoristiti da se priprpremi za Gimnaziju.

U osnovnojškoli “Miladin Popović” sa isturenim odeljenima ima ukupno 56 učenika. Početak školske godine roditelje za kupovinu knjiga i garderobe košta u proseku od 20.000 do 30.000 dinara. Samo za peti razred komplet knjiga košta oko 19.000 dinara. Kako roditelji u Kosovkom Pomoravlju ističu kupovina svezaka je najmanji problem i to njihov budžet može da podnese. Najveći problem je nabavka knjiga iz Centralne Srbije.Ostale vesti

U Zubinom Potoku postavljena cisterna sa dezinfekcionim sredstvom
U centru Zubinog Potoka postavljena je cisterna sa koje građani mogu uzeti sredstvo za dezinfekciju.
  • 07.04.2020
Štrpce: Dobrovoljna akcija „Dajte krv“
Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana 8. i 9. aprila, u terminu od 09:00 do 13:00 časova u Štrpcu, u saradnji sa Zavodom za transfuziju iz Gračanice i Kosovske Mitrovice, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim sekretar Crvenog krsta iz Štrpca Ivica Pužić.
  • 06.04.2020
Vučić: Na Kosovo upućeno 248 kamiona robe
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je u prethodnih nekoliko dana na Kosovo upućeno 248 kamiona sa robom i dodao da tamo nema nestašice proizvoda.
  • 06.04.2020
Hleb za ugrožene od trgovca iz Gračanice
Trgovac iz Gračanice Igor Aritonović dostavljaće narednih mesec dana hleb, uz pomoć volontera, ugroženim porodicama. Osnovna životna namirnica će danas biti podeljena stanovnicima Kontejnerskog naselja u Gračanici i naselja Bergen u Ugljaru.
  • 06.04.2020
Dostava hrane i lekova na biciklima
Video klip o distribuciji hrane na biciklima koji su osmislili članovi NVO Mlada aktivna Gračanica osvojio je treće mesto na takmičenju „Hakuj krizu na Kosovu“. „Naša ideja proglašena je najboljom u oblasti „Budućnost poslovanja i ekonomije“, kaže za RTV Kim Petar Đorđević.
  • 06.04.2020
Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020