Vesti
Društvo

Bostane dobija obdanište

U selu Bostane u opštini Novo Brdo postavljen je kamen temeljac za izgradnju obdaništa u dvorištu osnovne škole i krstionice za crkvu Presvete Bogorodice.
Bostane dobija obdanište
Dalibor Jevtić na polaganju kamena temeljca za izgradnju obdaništa u Bostanu

Kamen temeljac za izgradnju obdaništa u selu Bostane, postavili su ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić i gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović. Ministar i gradonačelnik položili su u Bostanu i kamen temeljac za izgradnju krstionice u dvorištu crkve Presvete Bogorodice.

Ministar Jevtić naglasio je važnost izgradnje obdaništa za opstanak srpskog stanovništa u opštini Novo Brdo.

“Deci ćemo pružiti mogućnost da korišćenjem ove ustanove odrastaju u sličnim uslovima kao i njihovi vršnjaci u drugim sredinama. Za nas je opstanak važan koliko i povratak. Između te dve stvari ne pravimo nikakvu razliku”, rekao je Jevtić.

Obdanište će biti izgrađeno u dvorištu Osnovne škole “Miladin Popović” u Bostanu. U njemu će svoje predškolsko vaspitanje sticati pedesetak dece iz Bostana i okolnih sela.

“Ovakav objekat je neophodan jer smo imali dosta zahteva roditelja. Obratili smo se Ministarstvu za povratak koje nam je izašlo u susret i zahvaljujući kojem je danas započeta izgradnja obdaništa”, rekao je gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović.

Izgradnju obdaništa finansira Ministarstvo za zajednice i povratak zajedno sa opštinom Novo Brdo. Vrednost projekta je 40.000 evra, a obdanište bi trebalo da bude izgrađeno za 45 dana.Ostale vesti

Pasjane: Drugi protest zbog zapošljavanja u ZC
Nezadovoljni načinom izbora kandidata za radno mesto „medicinski tehničar“ u Zdravstvenom centru Gnjilane, danas su ponovo protestovali ispred bolnice u Pasjanu. Traže da se konkurs koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja Srbije 2020. godine poništi i da se sprovede nova selekcija prijavljenih. Istovremeno, traže da se pronađe odgovornost onih koji su, kako ističu, nezakonito utvrdili listu izabranih kandidata i da se adekvatno kazne.
  • 08.03.2021
Radulović: Rodna ravnopravnost i dalje izazov za kosovsko društvo
Institucija Ombudsmana teži da žene i devojke prepoznaju kada su njihova prava ugrožena, kazala je za RTV Kim zamenica zaštitnika građana Marija Radulović, govoreći o položaju pripadnica nežnijeg pola.
  • 08.03.2021
Đorić: Patrijarhalno društvo u kojem su muškarci na položaju
“Položaj žena u srpskim sredinama je nepromenjen, živimo u patrijarhalnom društvu u kojem i dalje dominiraju muškarci”, ističe predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić.
  • 08.03.2021
Tokom pandemije u porastu i nasilje nad ženama

Tokom pandemije koronavirusa primetan je porast broja slučajeva nasilja u porodici. Izvršna direktorka NVO „Žensko pravo“ iz Severne Mitrovice Ružica Simić, smatra da je porodično nasilje mnogo zastupljenije, u odnosu na zvanične podatke. Sigurna kuća „Ženski inkluzivni centar“ u Novom Brdu je tokom pandemije zbrinula deset korisnica, a povećan je i broj poziva na SOS telefon, kazala je menadžerka ove ustanove Nevenka Rikalo.

  • 08.03.2021
Obeležava se Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

  • 08.03.2021
Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021