Vesti
Društvo

Bošnjačka mahala: Posle vode, mulj i briga

Vodostaj reke Ibar se u Kosovskoj Mitrovici drastično se smanjio u odnosu na prethodne dane. Voda se iz najvećeg dela Bošnjačke mahale povukla. Ipak, i dalje su poplavljene kuće i objekti sa desne strane mosta. Građani čiste mulj ispred svojih zgrada i objekata koji je ostao nakon povlačenja vode. Prema njihovim rečima, najveća šteta naneta je prizemnim stambenim i privrednim objektima.

Bošnjačka mahala: Posle vode, mulj i briga
Posledice poplave u Bošnjačkoj mahali (Foto Radio Kontakt Plus)

Jedan od takvih objekata je prodavnica Dušice Smikić smeštena u stambenom kontejneru. Pred ovim objektom je veća količina robe iz zamrzivača. Izbačen je i sav intevantar i roba, uklonjen je mulj i pod u objektu.

Njena prodavnica nalazi se na gotovo sto metara od same reke, između stambenih zgrada. Voda je nadošla jako brzo, objašnjava Dušica za Radio Kontakt Plus, tako da nije bilo dovoljno vremena da se sva roba ukloni na bezbedno mesto. Da voda nadolazi shvatila je tek kada joj se komšija obratio i iznenađeno pitao zašto sedi pred prodavnicom.

"Voda je već bila na ulici, na asfaltu. Nadolazila je bujica nenormalnom brzinom. Jako brzo. Za 10 minuta voda je već bila do vrata (prodavnice)", objašnjava.

O brzini nadolaženja vode svedoči više građana, koji su naveli da je rečna struja u jednom trenutku bila izuzetno jaka.

"Bujica, jedva smo došli", kazao je jedan od vatrogasaca tokom evakuacije građana prvog dana poplave u Bošnjačkoj mahali.

"Kada smo već videli da je do vrata stigla voda (oko 20 cm visine), podigli smo šta smo uspeli da podignemo od robe da se ne uništi. Izašli smo, zatvorili vrata i to je bilo to", objašnjava Smikić, navodeći da u trenutku nadolaženja vode ništa više nisu mogli da urade.

Otuda su se i našli prehrambreni proizvodi pred njenom prodavnicom. Gomila hrane umazana je muljem, što samo svedoči o onome što je reka ostavila za sobom.

"Sve što je bilo u zamrzivačima, sve smo morali da bacimo, jer je sve bilo pod vodom. Prvi redovi rashladne vitrine koje je zahvatila roba to smo bacili. Po policama isto. Sve ono što je takla voda, moralo je da se baci", dodaje.

Sledi čišćenje koje zapravo traje čitavog dana od kada je građanima potvrđeno da se voda povukla.

"Trenutno čistimo, da vidimo, moraćemo da dignemo taj patos da se isto to renovira, sredi", dodaje Dušica.

Njena prodavnica je bez električne energije, što se dogodilo i sa čitavom Bošnjačkom mahalom kada su poplave stigle i do lokalne trafostanice. Sutruje od juče ima.

"Struja je došla, ali pošto je voda ušla u elektro instalaciju, ne smem da pustim struju", kaže Smikić.

U Bošnjačkoj mahali je vidljivo da se voda nedavno povukla, po mulju i džakovima sa peskom, ali i specifičnom mirisu koji je za sobom ostavio Ibar. Prepričavaju se situacije. Vlaga je vidljiva na zidovima svih objekata u ovom višenacionalnom delu grada. Jedno je sigurno zajedničko svima, bez obzira na nacionalnost - briga.

Pre samo tri dana slike iz ovog dela Mitrovice bile su potpuno drugačije. Porodice sa po jednom kesom u ruci koje odlaze iz svojih domova, građani koji zadignutih nogavica koračaju po vodi, ili dok ih iznose vatrgosci, prevoze čamcima.

Sada sledi čišćenje, dezinfekcija, isušivanje.

Ono što je još ostalo iza Ibra je mulj, smeće iz korita reke, šteta. Ostalo je i pitanje da li je bilo načina da se poplava predupredi ili bar smanji. Ali ostaje i briga građana da se poplave ne ponove, da im se pomogne da saniraju štetu.Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023