Vesti
Društvo

Borba za prekid Ivoninog "sna"

Ivona Ivanović iz Kuzmina kod Kosova Polja se više od tri godine nalazi u stanju hiperglikemijske kome. Nakon tri godine beznađa i agonije pojavila se nada da Ivona može da se probudi.
Borba za prekid Ivoninog
Ivona sa majkom Violetom (Foto Kim)

Četiri meseca nakon što je rodila sina Ivona se osećala loše, pa je potražila pomoć lekara na internoj klinici u Lapljem Selu.

Njeni roditelji tvrde da su lekari njihovoj ćerki, bez urađenih potrebnih analiza, uključili glukozu. U tom trenutku, niko nije znao da je nakon porođaja obolela od dijabetesa.

Ivona je tada pala u "šećernu" komu. Boravila je u takvom stanju u niškoj bolnici gotovo godinu dana.

Sada se nalazi u Kuzminu, u kući svojih roditelja koji brinu o njoj, ali i dalje je u stanju budne kome.

"Ivoni tokom noći nije bilo dobro i ujutro je otišla kod doktorke u Ugljaru, ona je joj je napisala neku dijagnozu koja nema veze sa onim što joj je, zapravo, bilo. Naveli su da je u pitanju postporođajni sindrom i poslali je u bolnicu u Lapljem Selu. Šta su lekari tamo radili, samo oni znaju. Uradili su to da su je uništili. Otišla je na nogama, a sutradan smo je vozili u nosilima", priča Ivonin otac Radovan.

Budući da Ivonini roditelji tvrde da im je kći u komu zapala previdom lekara, redakcija RTV Kim je pokušala da od nadležnih na internoj klinici u Lapljem Selu danas dobije informacije u vezi ovog slučaja, ali zbog njihovog odustva nije uspela.

Šansa za Ivonu

Od kobne 2014. godine Ivona živi vezana za krevet, ali postoje šanse da se to promeni ako ode na dalje lečenje.

U Nemačkoj postoji rehabilitacioni centar koji garantuje njen izlazak iz vegetativnog stanja kome. Međutim, tromesečna terapija u tom centru košta 60.000 evra, koje porodica Ivanović nema.

"Ja bih poručio svim ljudima, ko god može, koliko može, da uplati jer to nama znači puno. Mi stvarno ne možemo da obezbedimo toliku sumu novca. I da prodam sve što imam, ne mogu da obezbedim taj novac", kaže Radovan Ivanović.

"Ja se nadam da će ona jednog dana da ustane, nije mi uopšte teško da se brinem o njoj. Samo neka je živa. Mislim da ima nade za to. Mnogo mi je teško što nije sa svojim detetom, što ne može da ustane", priča kroz plača Ivonina majka Viloleta.

Baloni i kolači protiv opake bolesti

Vlasnik preduzeća "Svet balona" Miloš Stević u utorak će postaviti štand u centru Gračanice gde će svi oni koji žele da pomognu porodici Ivanović to moći da urade kupovinom balona u terminu od 9 do 15 sati.

"Biće postavljen štand u centru Gračanice, biće ponuđeni baloni. Akciji se priključila i jedna devojka koja pravi kolače, tako da će ona napraviti 150 kolača na kojima će pisati Ivona", kaže Miloš Stević.

U Komercijalnoj banci otvoreni su žiro računi na koje je moguće uplatiti novac za lečenje Ivone Ivanović iz Kuzmina.

Dinarski žiro-račun:
205-9011007327107-84
Devizni žiro-račun:
RS35205903102506036457Ostale vesti

KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021