Vesti
Društvo

Boranijašević: Cene školarina nepromenjene osim na Medicinskom fakultetu

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici pred kraj školske 2021/22. godine  vrši pripreme za polaganje prijemnih ispita i upis u novu školsku godinu na deset fakulteta prištinskog Univerziteta, rekao je za Radio Kosovska Mitrovica prorektor za nastavu prof. Vladimir Boranijašević.
Boranijašević: Cene školarina nepromenjene osim na Medicinskom fakultetu
Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Mitrovica Sever)

“Na deset fakulteta prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, konkursi za upis u sledeću školsku godinu su spremni, još uvek nismo dobili zvaničnu odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o povećanju ili eventualnom smanjenju kvota za upis na našoj visokoškolskoj ustanovi, ali očekujemo da će se to desiti u najkraćem periodu”, kaže Boranijašević.

Ministar prosvete Branko Ružić je najavio kvote za upis studenata ove godini, gostujući na RTS i dodao da će biti blagog povećanja budžetskih mesta. Ukupno sa 18.098 mesta na osnovnim, više od 6.000 za master studije i 785 za doktorske.

“To je ono što je moguće sprovesti u delo. Što se visine školarine tiče, tu važi princip autonomije i svaka visokoškolska ustanova ima prostora da poveća školarine, ali ne očekujem nikakva dramatična povećanja, jer je u interesu svih da imaju što više studenata”, objašnjava Ružić.

Prorektor prištinskog Univerziteta prof. Boranijašević je rekao, da se školarine neće menjati izuzev na Medicinskom fakultetu prištinskog Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

„Nova cena školarine za integrisane studije medicine iznosi 85.000 dinara a za integrisane studije stomatologije 95.000 dinara. Na medicinskom fakultetu od ove godine figurira još jedna novina, a to je povećanje broja studijskih programa na strukovnim studijama. Naime, pored trogodišnjih studija zdravstvene nege, u program se uvode i strukovni zubni tehničar, strukovna medicinska sestra i strukovni fizioterapeut“, dodao je Boranijašević.

On misli da se situacija neće menjati u odnosu na prošlu godinu i da će veliki proj studenata upisati fakultete na prištinskom Univerzitetu. Do sada je urađeno dosta na poboljšanju kvaliteta nastave i smeštaja studenata, koji dolaze iz drugih sredina, ali se kontinuirano radi na unapređenju obrazovanja u celini, tako da spremno dočekuju nove generacije studenata.

Prištinski Univerzitet broji deset fakulteta sa 101 akreditovanim studijskim programom.

 Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023