Vesti
Društvo

’’Bolje i lepše funkcionišemo kao tim’’

Učenički parlament Gimnazije Priština je sa profesorima organizovao dobrotvornu akciju „Doručak sa gimnazijalcima“ u Gračanici čiji je cilj bio da se prodajom poslastica i slanih peciva prikupi novac za ekskurziju za đake koji dolaze iz materijalno ugroženih porodica.
’’Bolje i lepše funkcionišemo kao tim’’
Maturanti prikupljaju novac za drugove u Gračanici (Foto Kim)

Četvrti razred Gimnazije Priština pohađa 36 maturanata. Prema navodima iz škole, za osam učenika se prikuplja ceo iznos troškova maturske ekskurzije, ali će još nekoliko đaka biti pomognuto delom novca, kako bi svi zajedno 11. aprila otputovali u Grčku.

Sve što je danas bilo izloženo na osam štandova: slatka i slana peciva, šareni kolači, mafini... rezultat je nesebičnog truda učenika od prvog do četvrtog razreda prištinske gimnazije. Pripremljeni proizvodi nisu imali cenu, pa je svako mogao da ostavi onoliko novca koliko želi.

„Na ovu ideju smo došli uz pomoć naše profesorke srpskog jezika Ane Kostić. Napravili smo poslastice koje danas prodajemo, da bismo svi mogli da odemo na ekskurziju. Mi bolje i lepše funkcionišemo kao tim. Ova dobrotvorna akcija će se nastaviti i narednih godina“, kazala je predsednica učeničkog parlamenta Gimnazije Priština Anđela Stanojević.

„Moram da kažem da je, zapravo, bilo vrlo jednostavno. Kada se nađete u problemu, nađete najjednostavnije rešenje, a ovo je bilo naše. U ponudi imamo slatkiše, slana peciva... Drago nam je da su ljudi pokazali ovakvu zainteresovanost“, navela je maturantkinja Andrijana Slavić.

„Želeli smo da na ovaj način omogućimo svim maturantima da odu na ekskurziju jer neki od njih nisu u tako sjajnoj materijalnoj situaciji. Došli smo na ideju da organizujemo doručak sa gimnazijalcima. Svi smo napravili po nešto, kolače i slane poslastice koje prodajemo. Mogu vam reći da smo jako zadovoljni“, istakla je učenica treće godine Kristina Lekić.

„Došla sam da podržim ovu akciju, ali i dam svoj mali doprinos. Pravila sam neke sitne kolače“, kazala je bivša učenica ove srednje škole Katarina Marinković.

Podršku učenicima pružili su njihovi profesori, razredne starešine, direktor škole, kao i meštani koji su uživali u pripremljenoj hrani.

Profesorka srpskog jezika u Gimnaziji Priština Ana Kostić ponovila je da je ideja ove akcije sakupljanje novca za đake koji nisu u mogućnosti da priušte sebi ekskurziju.

„Radi se o maturantima, učenicima koji dolaze iz višečlanih porodica sa četvoro ili petoro dece, o odličnim učenicima koji su na najbolji mogući način kroz svoje školovanje prezentovali našu školu kroz različita takmičenja, osvajajući različite nagrade“, istakla je Kostićeva.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović obišao je štandove gimnazijalaca i kazao da će lokalna samouprava podržati ovu akciju.

„Rekao sam, obilazeći ove prelepe štandove, ovoj predivnoj deci koja zasigurno znače da ovde imamo budućnost, da će Opština Gračanica pomoći dvoje njihovih drugova koji će o trošku opštine ići na ekskurziju. Ovakve akcije su predivne. Drago mi je da srednjoškolci ovakvim aktivnostima pomažu svojim vršnjacima koji nisu u mogućnosti da idu na ekskurziju“, kazao je Popović.

Direktorka opštinskog Odeljenja za obrazovanje Brankica Ničić pohvalila je plemenitost gimnazijalaca, ali i preduzetnički duh koji su danas pokazali.

„Jako lepa ideja. Oni su svakako imali u svom planu i programu da odrade projekat preduzetnišva, tako da su uklopili i ono što im je bilo potrebno i ono što je korisno. Ovo valja pohvaliti i svako treba da se ugleda na gimnazijalce koji su želeli da svojim primerom podstaknu i ostale škole da na ovakav način prikupe dovoljno sredstava i obezbedne maturske ekskurzije za svoje drugove“, rekla je Ničićeva.

Plan je da dobrotvorna akcija „Doručak sa gimnazijalcima“ postane tradicionalna.Ostale vesti

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale

Na lokaciji „Obe reke“ i izvorišnom kraku reke Kaluđerke koja naselje Štrpce napaja pijaćom vodom nastavljeni su radovi na izgradnji minihidrocentrale.

  • 14.08.2020
Hoće SMS da bude pogrešan...
Više građana obratilo se redakciji RTV Kim sa primedbom da su najpre dobili SMS poruke u kojima je navedeno da pomoć od 130 evra koju je odobrila Vlada Kosova za socijalno ugrožena lica mogu da podignu, ali da im je ubrzo zatim stigla nova poruka sa obaveštenjem da prethodna poruka greška i da im pomoć nije odobrena. Iz Ministrastva rada i socijalnog staranja potvrdili su da je u pitanju tehnička greška, i da se žalbe mogu podneti Centru za socijalni rad.
  • 14.08.2020
Vladika Teodosije vraćen sa Jarinja, nisu mu dali da prenese med za manastir

Vladika Raško-prizrenski Teodosije vraćen je sinoć sa punkta Jarinje, pošto mu službenici kosovske carinske službe nisu dozvolili da prenese dve kante meda za manastir Gračanicu.

  • 14.08.2020
Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira
I pored vrlo eksplicitne zabrane gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zakone u kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, nedvosmislenog stava Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt, lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone, saopšteno je iz Eparhije Raško-prizrenske.
  • 14.08.2020
Produženo kretanje na severu Kosova

Građani severa Kosova od danas će moći da se kreću sat i po vremena duže, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 13.08.2020
Detaljan plan nastave u srednjim školama
Ministarstvo prosvete pripremilo je za srednje škole dva modela nastave po kojima može da se realizuje planirani program - nastava po kombinovanom modelu i nastava na daljinu. U učionicama će biti najviše 15 đaka, svaki će sedeti sam u klupi, a biće obustavljene sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola.
  • 12.08.2020