Vesti
Društvo

Bivši ministar finansija: Građani su znatno osiromašili

Bivši ministar finansija i aktuelni gradonačelnik Južne Mitrovice Bedri Hamza smatra da su građani Kosova u velikoj meri osiromašili zbog inflacije.
Bivši ministar finansija: Građani su znatno osiromašili
Ilustracija (Foto Pixabay)

"Kada pogledamo standard građana Kosova, a znamo da naši građani pripadaju sloju gde većinu potrošačke korpe čine osnovne stvari i proizvodi, znači da su građani Kosova veoma osiromašili", rekao je Hamza gostujući u programu televizije T7.

Gradonačelnik Južne Mitrovice je naveo da je vrednost plata manja.

"Građani Kosova nominalno primaju iste plate, ali u stvarnosti njihove plate imaju manju vrednost. Možda danas ne možete da za 150 evra kupite stvari koje ste kupovali pre dve-tri godine za 100 evra", kazao je Hamza.

On je zaključio da se "sada traži minimum očuvanja realne vrednosti novca".

Prema Agenciji za statistiku Kosova, godišnja inflacija na Kosovu je do avgusta 2022. godine dostigla 13 odsto, dok je u odnosu na jul 2022. inflacija u avgustu porasla za 0,2 odsto. Rast inflacije je doveo do značajnog povećanja cena mnogih prehrambenih proizvoda ove godine. Ukupan harmonizovani indeks potrošačkih cena je u avgustu 2022. je u proseku veći za 13 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.Ostale vesti

Priština: Deficit anesteziologa i medicinskih tehničara
Deficit anesteziologa i medicinskih sestara lako je uočljiv u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova (UKCK).
  • 30.09.2022
’’Bazar nade i rukotvorina’’: U potrazi za trajnim rešenjima problema raseljenih

"Bazar nade i rukotvorina" koji ima za cilj ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje raseljenih lica, je u organizaciji Foruma za razvoj i multetničku saradnju (FDMC) po četvrti put održan u Gračanici. Učesnice današnjeg skupa su istakle da su zarade skromne, te da bi pomoć šire društvene zajednice bila značajna.

  • 29.09.2022
Saradnja u borbi protiv lažnih vesti
U okviru projekta "Program nezavisnih medija, borba protiv dezinformacija i sprečavanje lažnih vesti" Radio Kim medija grup (Radio Kim Media Group, RKMG) je potpisala ugovore o saradnji sa medijima iz romske i bošnjačke zajednice.
  • 29.09.2022
UNS: Nedopustivo objavljivanje intervjua sa serijskim silovateljem kojim se traumatizuju žrtve
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog objavljivanja intervjua u Informeru sa višestrukim silovateljem koji je u zatvoru zbog ovih krivičnih dela proveo skoro tri decenije.
  • 28.09.2022
Gračanica: Nastava po planu, grejanje u školama na vreme
Na prvoj vanrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u Opštini Gračanica njegovi članovi su istakli da nastava teče po planu, kao i da će većina škola spremno dočekati grejnu sezonu, uprkos naglom poskupljenju ogreva. Budžetska izdvajanja za kapitalne investicije će biti višestruko uvećana, na red će doći i rubni delovi opštine, poručila je direktorica opštinskog Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Ničić.
  • 27.09.2022
Više od 120 rudara koji su bili zarobljeni u Trepči izlaze na površinu
Rudari iz Trepče, koji su od jutros bili zarobljeni ispod zemlje zbog nestanka struje izazvanog udarom groma počeli su da izlaze na površinu, rekao je predsednik sindikata Gani Osmani, prenosi Koha.
  • 27.09.2022