Vesti
Društvo

BIRODI: Reklamno izveštavanje o radu ministarstava u dnevnicima nacionalnih TV

Rad većeg dela ministarstava Vlade Srbije prikazan je u dnevnicima televizija sa nacionalnom frekvencijom na reklamni, odnosno propagandni način pošto je u više od 70 odsto vremena posvećenog tim resorima, njihov rad predstavljen na pozitivan način, pokazuju rezultati desetomesečnog monitoringa medija kog je sproveo Biro za društvena istraživanja (BIRODI).
BIRODI: Reklamno izveštavanje o radu ministarstava u dnevnicima nacionalnih TV
Ilustracija (Foto N1 Beograd)

BIRODI je upozorio da rezultati monitoringa pokazuju da je Ustavom garantovano pravo građana na objektivno, potpuno, pravovremeno i istinito informisanje „u velikoj meri ugroženo“ jer građani kako se navodi, dobijaju propagandu i promociju uz izostanak kritičkog sagledavanja rada premijerke i ministarstava.

Analiza je pokazala da je od skoro pet časova programa posvećenog Ministarstvu finansija, rad tog resora puna četiri sata ili skoro 83 odsto vremena predstavljen na pozitivan način, dok je rad Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pozitivno predstavljen u 90 od 104 minuta vremena u dnevnicima televizija sa nacionalnom frekvencijom.

U tim informativnim programima je u više od 70 odsto vremena pozitivno predstavljen i rad ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova, rudarstva i energetike, zaštite životne sredine, državne uprave i lokalne samouprave, kulture i informisanja kao i ministarstava za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za brigu o selu i za inovacije i tehnološki razvoj.

Istraživanje je pokazalo i da je rad ostalih ministarstava, ali i premijerke Ane Brnabić prikazan na promotivan način, odnosno da je od ukupnog vremena posvećenog izveštavanju o radu tih resora i predsednice Vlade, od 35 do 70 odsto vremena njihov rad predstavljen na pozitivan način.

BIRODI je utvrdio i da su jedina dva ministarstva koje je pratilo informativno izveštavanje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa 31 odsto pozitivnog vremena i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sa 35 odsto pozitivnog vremena.

"Alarmantan nalaz je da su premijerka i svi ministri u dnevnicima tokom perioda posmatranja bli predstavljeni zbirno, tek 15 minuta negativno, odnosno da su njihov rad i rezultati kritički sagledani od strane što novinara dnevnika, što onih koji su trebali da budu druga strana u prilozima u analiziranim dnevnicima", ocenili su iz Biroa za društvena istraživanja.

Pozvali su Agenciju za sprečavanje korupcije da istraži postojanje funkcionerske kampanje, "na način da se javna sredstva i javni događaji koriste za (prikrivenu) partijsku promociju" jer kako su naveli, zakon obavezuje Agenciju da, nezavisno da li je period izborne kampanje ili ne, prati poštovanje člana 50 zakona o sprečavanju korupcije.Ostale vesti

Novak Đoković odlikovan Ordenom
Najbolji teniser sveta Novak Đoković odlikovan je Ordenom Nikole Tesle, saopšteno je iz Tesline naučne fondacije iz SAD, koju čine američki Srbi, Amerikanci i obožavaoci srpskog genija iz čitavog sveta.
  • 21.01.2022
Brnabić: Poništene dozvole, odluke, rešenja, stavili smo tačku na Rio Tinto
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto".
  • 20.01.2022
Bogatstvo firme nije u novcu i klijentima, već su to ljudi
Pre skoro četiri godine, dva mladića imala su viziju, koja je dovela do toga da zakorače u nepoznato i počnu novo poglavlje u svojim životima. Osnovali su, sada već jako uspešnu IT kompaniju, želeći da budu produktivni članovi društva, ali u svom rodnom gradu.
  • 20.01.2022
Opština Gračanica: Šteta od požara biće sanirana

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić obišla je porodice u Lapljem Selu čije je stanove u jutarnjim časovima zahvatio požar. Ona je konstatovala da je pričinjena velika materijalna šteta, ali kako je istakla u ovom trenutku je najvažnije da u požaru nije bilo povređenih.

  • 20.01.2022
Radnici KBC-a u Gračanici otkazali protest, dobili poziv iz Beograda
Radnici Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici otkazali su za sada protest koji su planirali da održe u ponedeljak 24. januara u Gračanici.
  • 20.01.2022
Laplje Selo: Neočišćeni dimnjak najverovatniji uzrok požara
Stanari zgrade koja se nalazi preko puta OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu su primetili požar na krovu tog objekta u ranim jutarnim časovima. Lokalna vatrogasna ekipa je odmah po pozivu izašla na teren, ali je usled neposedovanja adekvatne opreme bila prinuđena da pozove pomoć iz Prištine. Prištinski vatrogasci zbog problema sa merdivinama nisu mogli momentalno da pristupe gašenju vatre koja je uzrokovala veliku materijalnu štetu.
  • 20.01.2022