Vesti
Društvo

BIRODI: Reklamno izveštavanje o radu ministarstava u dnevnicima nacionalnih TV

Rad većeg dela ministarstava Vlade Srbije prikazan je u dnevnicima televizija sa nacionalnom frekvencijom na reklamni, odnosno propagandni način pošto je u više od 70 odsto vremena posvećenog tim resorima, njihov rad predstavljen na pozitivan način, pokazuju rezultati desetomesečnog monitoringa medija kog je sproveo Biro za društvena istraživanja (BIRODI).
BIRODI: Reklamno izveštavanje o radu ministarstava u dnevnicima nacionalnih TV
Ilustracija (Foto N1 Beograd)

BIRODI je upozorio da rezultati monitoringa pokazuju da je Ustavom garantovano pravo građana na objektivno, potpuno, pravovremeno i istinito informisanje „u velikoj meri ugroženo“ jer građani kako se navodi, dobijaju propagandu i promociju uz izostanak kritičkog sagledavanja rada premijerke i ministarstava.

Analiza je pokazala da je od skoro pet časova programa posvećenog Ministarstvu finansija, rad tog resora puna četiri sata ili skoro 83 odsto vremena predstavljen na pozitivan način, dok je rad Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pozitivno predstavljen u 90 od 104 minuta vremena u dnevnicima televizija sa nacionalnom frekvencijom.

U tim informativnim programima je u više od 70 odsto vremena pozitivno predstavljen i rad ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova, rudarstva i energetike, zaštite životne sredine, državne uprave i lokalne samouprave, kulture i informisanja kao i ministarstava za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za brigu o selu i za inovacije i tehnološki razvoj.

Istraživanje je pokazalo i da je rad ostalih ministarstava, ali i premijerke Ane Brnabić prikazan na promotivan način, odnosno da je od ukupnog vremena posvećenog izveštavanju o radu tih resora i predsednice Vlade, od 35 do 70 odsto vremena njihov rad predstavljen na pozitivan način.

BIRODI je utvrdio i da su jedina dva ministarstva koje je pratilo informativno izveštavanje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa 31 odsto pozitivnog vremena i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sa 35 odsto pozitivnog vremena.

"Alarmantan nalaz je da su premijerka i svi ministri u dnevnicima tokom perioda posmatranja bli predstavljeni zbirno, tek 15 minuta negativno, odnosno da su njihov rad i rezultati kritički sagledani od strane što novinara dnevnika, što onih koji su trebali da budu druga strana u prilozima u analiziranim dnevnicima", ocenili su iz Biroa za društvena istraživanja.

Pozvali su Agenciju za sprečavanje korupcije da istraži postojanje funkcionerske kampanje, "na način da se javna sredstva i javni događaji koriste za (prikrivenu) partijsku promociju" jer kako su naveli, zakon obavezuje Agenciju da, nezavisno da li je period izborne kampanje ili ne, prati poštovanje člana 50 zakona o sprečavanju korupcije.Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022