Vesti
Društvo

Bez organizovanog dočeka Pravoslavne Nove godine

SPC i vernici koji poštuju Julijanski kalendar večeras dočekuju Pravoslavnu Novu godinu. U Gračanici neće biti organizovanog dočeka.
Bez organizovanog dočeka Pravoslavne Nove godine
Gračanica (Foto Kim)

Zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, ove godine neće biti organizovanog dočeka Pravoslavne ili Srpske Nove godine koja se tradicionalno proslavlja u Gračanici.

Izostaće tradicionalni vo na ražnu, praseće pečenje, kuvano vino i rakija, ali i kulturno-umetnički program koji je prethodnih godina bio karakterističan za proslavu ovog praznika u Gračanici.

Predsednik Opštine Gračanica kazao je da će sredstva koja su se inače izdvajala za doček Srpske Nove godine, sada biti utrošena u druge svrhe.

"Mi smo imali u planu svake godine da novac koji je bio predviđen za proslavu Srpske Nove godine, da bude rasvete i u drugim mestima ne smo u Gračanici, tako da i deca u Gušterici, Skulanevu i nekim drugim mestima osete čari Nove godine. Ove godine neće biti organizovanog dočeka i planiramo da taj novac uložimo na drugačiji način, kako bismo pomogli nekim porodicama ili da pomognemo u nekoj humanitarnoj akciji", rekao je Popović u izjavi za RTV Kim.Ostale vesti

Vodovod: Nove restrikcije zbog problema u prečišćavanju
Regionalna kompanija „Vodovod“ saopštila je da je na snazi redukovano vodosnabdevanje u više opština na Kosovu, a meštani Gračanice vodu neće imati u periodu od 11 do 16 časova.
  • 27.01.2021
Ugljare nakon novih poplava: „Ne treba nam hleb i sok, već rešenje“
Desetak domaćinstava u Ugljaru poplavljeno je po drugi put u roku od mesec dana. Meštani su ogorčeni na lokalnu vlast koja, kako ističu, ne preduzima ništa da reši dugogodišnji problem sa ispusnim kanalima iz kojih se sliva voda u njihova dvorišta. Iz opštine poručuju da ne mogu ništa da reše bez Ministarstva infrastrukture.
  • 27.01.2021
U Kuzminu se ponovo izlila reka Drenica
U Kuzminu, mestu pored Kosova Polja, reka Drenica se ponovo izlila i preti da poplavi domaćinstva koja su početkom januara već bila zahvaćena vodom.
  • 26.01.2021
Odbor za pomoć KiM obezbedio paketiće za mališane u Osojanu
Svetosavski paketići, koje je obezbedio Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji, biće podeljeni sutra, na dan Svetog Save, deci predškolskog i školskog uzrasta OŠ “Radoš Tošić” u Osojanu u opštini Istok.
  • 26.01.2021
Još uvek se procenjuje šteta od poplava
Usled obilnih padavina koje su pre dve nedelje prouzrokovale poplave, šteta u domaćinstvima još uvek nije procenjena, dok je privreda na teritoriji opštine Gračanica pretrpela štetu od 2,5 miliona evra, rekao je na sednici Odbora za zajednice direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković. Predstavnici Srba u institucijama obećavaju pomoć poplavljenim područjima. 
  • 26.01.2021
Zvečan: Prikupljeno 197.000 dinara za lečenje Darije i Nataše
Na humanitarnom bazaru održanom u Zvečanu u cilju prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, sakupljeno je 197.000 dinara.
  • 26.01.2021