Vesti
Društvo

Bez odgovora na alarmantno stanje u KBC Priština

Kliničko bolnički centar Priština sa privremenim sedištem u Gračanici zbog nedostatka osnovnih sredstava za rad većinu pacijenata na lečenje upućuje u Severnu Mitrovicu ili centralnu Srbiju.
Bez odgovora na alarmantno stanje u KBC Priština
Klinčki centar Gračanica (Foto arhiva Kim)

Za normalno fukcionisanje ove bolnice često nedostaju lekovi i sanitetski materijal.

Prema nezvaničnim informacijama na Klinici za ginekologiju i akušerstvo rađalo se u proseku tokom prve polovine godine oko 300 beba, dok je u ovom polugodištu taj broj mnogo manji.

Na Hiruškoj klinici KBC-a ranije je na godišnjem nivou vršeno i do 700 operacija, a za prvih šest meseci ove godine urađeno tek nešto malo više od stotinu.

Da bi dobili potvrdu za trenutno stanje u KBC-u pokušali smo da dobijemo direktora Kliničko bolničkog centra Igora Veličkovića koji je nedostupan.

Potvrdu smo pokušali da dobijemo i od zaposlenih lekara u ovoj zdravstvenoj ustanovi, međutim, operater sa kojim smo razgovarali rekao je da zaposleni u KBC-u mogu davati izjave samo uz odobrenje direktora ustanove koji danas nije tu.

Ovo je tokom prethodnih nekoliko nedelja već četvrti bezuspešni pokušaj da stupimo u kontakt sa direktorom KBC-a ili bilo kojim drugim nadležnim koji bi nam mogao nešto reći o stanju u ovoj zdravstvenoj instituciji. Odgovor koji dobijamo je uglavnom istovetan kao i ovoga puta.

Kliničko bolnički centar Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici funkcioniše po sistemu Republike Srbije.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023