Vesti
Društvo

Bez dogovora Vlade Kosova i veterana

Veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nisu postigli dogovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem oko povećanja boračke penzije zajedno sa minimalnom zaradom.
Bez dogovora Vlade Kosova i veterana
Protest veterana OVK (Foto RTS)

Zbog toga će nastaviti proteste i u narednim danima.

To je potvrdio predsednik Udruženja ratnih veterana OVK Faton (Klinaku) Kljinaku nakon sastanka sa premijerom Kosova.

Kljinaku je objasnio da je zahtev vetrana da se u Nacrt zakona o minalnoj zaradi vrati tačka 3.1., prema kojoj bi se sa minimalnim platama povećala i penzija.

Nacrt zakona o povećanju minimalne plate na Kosovu sa 170 na 250 eura, usvojen je 14. juna u načelu, ali njime nije predviđeno povećanje boračke penzije, koja iznosi koliko i minimalna plata.

Kljinaku navodi da je Kurti insistirao na stavu da je neophodno da se prvo pročiste liste ratnih veterana i da se obavi kategorizacija.

Inače, premijer Kurti je odložio učešće na Prespanskom forumu za dijalog u Severnoj Makedoniji, kako bi se sastao sa veteranima koji su 16. juna protestovali ispred Skupštine i prekinuli zasedanje.

Iz Udruženja veterana OVK su naveli da im je Kurti rekao kako će im pismenim putem poslati svoje predloge, ali da nije otkrivao o kakvim predlozima se radi.

Vlada Kosova ukazuje da do 2017. godine penzija veterana nije smela biti manja od minimalne zarade, ali da je te godine izmenjen Zakon o ratnim veteranima, te da to pravilo više ne važi.

Izmenom Zakona o ratnim veteranima 2017. godine predviđena je kategorizacija boraca na osnovu godina angažovanja u OVK, što znači da bi njihova primanja trebala da budu od 120 do 250 eura. Da bi taj zakon stupio na snagu, neophodno je da se napravi i konačna kategorizacija spiska veterana, što se do sada nije desilo.

Takođe, veruje se da je od oko 53.000 ratnih veterana, njih 20.000 lažno, a sudski postupak u tom slučaju je aprila ove godine vraćen na početak.

Veterani oko zahteva za za povećanje boračkih penizja imaju podršku opozicionih partija – Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022