Vesti
Društvo

Bez dogovora Vlade Kosova i veterana

Veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nisu postigli dogovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem oko povećanja boračke penzije zajedno sa minimalnom zaradom.
Bez dogovora Vlade Kosova i veterana
Protest veterana OVK (Foto RTS)

Zbog toga će nastaviti proteste i u narednim danima.

To je potvrdio predsednik Udruženja ratnih veterana OVK Faton (Klinaku) Kljinaku nakon sastanka sa premijerom Kosova.

Kljinaku je objasnio da je zahtev vetrana da se u Nacrt zakona o minalnoj zaradi vrati tačka 3.1., prema kojoj bi se sa minimalnim platama povećala i penzija.

Nacrt zakona o povećanju minimalne plate na Kosovu sa 170 na 250 eura, usvojen je 14. juna u načelu, ali njime nije predviđeno povećanje boračke penzije, koja iznosi koliko i minimalna plata.

Kljinaku navodi da je Kurti insistirao na stavu da je neophodno da se prvo pročiste liste ratnih veterana i da se obavi kategorizacija.

Inače, premijer Kurti je odložio učešće na Prespanskom forumu za dijalog u Severnoj Makedoniji, kako bi se sastao sa veteranima koji su 16. juna protestovali ispred Skupštine i prekinuli zasedanje.

Iz Udruženja veterana OVK su naveli da im je Kurti rekao kako će im pismenim putem poslati svoje predloge, ali da nije otkrivao o kakvim predlozima se radi.

Vlada Kosova ukazuje da do 2017. godine penzija veterana nije smela biti manja od minimalne zarade, ali da je te godine izmenjen Zakon o ratnim veteranima, te da to pravilo više ne važi.

Izmenom Zakona o ratnim veteranima 2017. godine predviđena je kategorizacija boraca na osnovu godina angažovanja u OVK, što znači da bi njihova primanja trebala da budu od 120 do 250 eura. Da bi taj zakon stupio na snagu, neophodno je da se napravi i konačna kategorizacija spiska veterana, što se do sada nije desilo.

Takođe, veruje se da je od oko 53.000 ratnih veterana, njih 20.000 lažno, a sudski postupak u tom slučaju je aprila ove godine vraćen na početak.

Veterani oko zahteva za za povećanje boračkih penizja imaju podršku opozicionih partija – Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.Ostale vesti

Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023
Tri meseca bez srpske štampe
Tri meseca nakon odluke Vlade u Prištini da zabrani ulaz robe proizvedene u centralnoj Srbiji na Кosovo i Metohiju, do prodavnica i kioska ne stiže ni štampa na srpskom jeziku, čime se po ko zna koji put ugrožava pravo građana na informisanje na maternjem jeziku, podseća Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 20.09.2023