Vesti
Društvo

Bez dogovora Vlade Kosova i veterana

Veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nisu postigli dogovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem oko povećanja boračke penzije zajedno sa minimalnom zaradom.
Bez dogovora Vlade Kosova i veterana
Protest veterana OVK (Foto RTS)

Zbog toga će nastaviti proteste i u narednim danima.

To je potvrdio predsednik Udruženja ratnih veterana OVK Faton (Klinaku) Kljinaku nakon sastanka sa premijerom Kosova.

Kljinaku je objasnio da je zahtev vetrana da se u Nacrt zakona o minalnoj zaradi vrati tačka 3.1., prema kojoj bi se sa minimalnim platama povećala i penzija.

Nacrt zakona o povećanju minimalne plate na Kosovu sa 170 na 250 eura, usvojen je 14. juna u načelu, ali njime nije predviđeno povećanje boračke penzije, koja iznosi koliko i minimalna plata.

Kljinaku navodi da je Kurti insistirao na stavu da je neophodno da se prvo pročiste liste ratnih veterana i da se obavi kategorizacija.

Inače, premijer Kurti je odložio učešće na Prespanskom forumu za dijalog u Severnoj Makedoniji, kako bi se sastao sa veteranima koji su 16. juna protestovali ispred Skupštine i prekinuli zasedanje.

Iz Udruženja veterana OVK su naveli da im je Kurti rekao kako će im pismenim putem poslati svoje predloge, ali da nije otkrivao o kakvim predlozima se radi.

Vlada Kosova ukazuje da do 2017. godine penzija veterana nije smela biti manja od minimalne zarade, ali da je te godine izmenjen Zakon o ratnim veteranima, te da to pravilo više ne važi.

Izmenom Zakona o ratnim veteranima 2017. godine predviđena je kategorizacija boraca na osnovu godina angažovanja u OVK, što znači da bi njihova primanja trebala da budu od 120 do 250 eura. Da bi taj zakon stupio na snagu, neophodno je da se napravi i konačna kategorizacija spiska veterana, što se do sada nije desilo.

Takođe, veruje se da je od oko 53.000 ratnih veterana, njih 20.000 lažno, a sudski postupak u tom slučaju je aprila ove godine vraćen na početak.

Veterani oko zahteva za za povećanje boračkih penizja imaju podršku opozicionih partija – Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022