Vesti
Društvo

Betonira se korito Gračanke u centru Lapljeg Sela

Opština Gračanica počela je sa realizacijom projekta uređenja rečnog korita reke Gračanke u Lapljem Selu i Gračanici. Meštani Lapljeg Sela nadaju se rešavanju dugogodišnjeg nesnosnog smrada koji dopire iz reke.  
Betonira se korito Gračanke u centru Lapljeg Sela
Radovi na uređenju rečnog korita Gračanke (Foto Kim)

U Lapljem Selu se uređuje deo reke Gračanke u samom centru naselja. Biće betonirano 200 metara rečnog korita u neposrednoj blizini novoizgrađenog Srednjoškolskog centra, rekao je za RTV Kim direktor Javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković.

„Na dnu reke napravićemo korito i betonirati donji sloj. Zbog velike količine mulja u rečnom koritu doneta je značajna količina krupnog kamena kako bi se tlo pre betoniranja stabilizovalo. Radovi koji se trenutno izvode neće imati uticaj na smanjenje smrada“, rekao je on i dodao da je problem nesnosnog smrada koji godinama dopire iz reke u nadležnosti kosovskog Ministarstva za životnu sredinu.

Trajković navodi da bi radovi trebalo da budu završeni do 21. novembra kada je najavljeno otvaranje Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu.

„Dinamični plan za izvođenje radova je 60 radnih dana, za sada nam je vreme išlo na ruku. Nema kišnih perioda i većih padavina koje bi nam smetale“, naveo je Trajković.

Meštani Lapljeg Sela se nadaju, kao i prethodnih pet godina, da će ovaj problem uskoro biti rešen. Poručuju da ne planiraju da napuštaju selo i da su se na smrad već navikli.

„Rade svakodnevno, očistili su reku i skinuli ševar, doneli su kamen i pesak. Izgleda da će sada biti nešto bolje, videćemo“, kazao je osamdesetdevetogodišnji Živko Načić i dodao da su se na smrad već navikli i da je prirodno, iako se priseća i dana kada je iz reke Gračanke pio vodu.

„Ovi radovi nam znače, međutim, nismo obavešteni da li će se raditi na celom toku reke. Rekli su nam da će ovde raditi duplo dno, kako bi protok vode bio brži da se mulj ne sakuplja. Ovde kod mene se oseća veliki smrad, reka nije očišćena odavno i nema protoka vode“, naveo je Dragan Stević.

„Mnogo smrdi, ne možemo da spavamo noću. Mislim da će ovi radovi doprineti smanjenu smrada. Ja ne planiram da se selim odavde, biće dobro“, uveren je Trajko Stanojević.

Radove na uređenju rečnog korita izvodi konzorcijum dve firme „ABC“ i „Bini“, a vrednost radova je oko 74.000 evra.

Projekat uređenja rečnog korita u Lapljem Selu finansiraju Opština Gračanica i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, dok uređenje korita u Gračanici, pored ove opštine, finansira i Ministarstvo lokalne samouprave.

Najveći ekološki problem u opštini Gračanica već godinama je zagađena reka Gračanka koja kroz Laplje Selo i Preoce poslednjih pet godina širi nesnosan smrad.

Uprkos čitavom nizu protesta, medijskih izveštaja, sastanaka nadležnih lokalnih i međunarodnih zvaničnika, problem još uvek nije rešen. Hoće li njegovom umanjivanju doprineti delimično betoniranje korita same reke u centru Lapljeg Sela, ostaje da se oseti nakon 21. novembra. Tada će priliku da „omirišu“ atmosferu imati i đaci i profesori Srednjoškolskog centra.

 Ostale vesti

Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020