Vesti
Društvo

Betonira se korito Gračanke u centru Lapljeg Sela

Opština Gračanica počela je sa realizacijom projekta uređenja rečnog korita reke Gračanke u Lapljem Selu i Gračanici. Meštani Lapljeg Sela nadaju se rešavanju dugogodišnjeg nesnosnog smrada koji dopire iz reke.  
Betonira se korito Gračanke u centru Lapljeg Sela
Radovi na uređenju rečnog korita Gračanke (Foto Kim)

U Lapljem Selu se uređuje deo reke Gračanke u samom centru naselja. Biće betonirano 200 metara rečnog korita u neposrednoj blizini novoizgrađenog Srednjoškolskog centra, rekao je za RTV Kim direktor Javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković.

„Na dnu reke napravićemo korito i betonirati donji sloj. Zbog velike količine mulja u rečnom koritu doneta je značajna količina krupnog kamena kako bi se tlo pre betoniranja stabilizovalo. Radovi koji se trenutno izvode neće imati uticaj na smanjenje smrada“, rekao je on i dodao da je problem nesnosnog smrada koji godinama dopire iz reke u nadležnosti kosovskog Ministarstva za životnu sredinu.

Trajković navodi da bi radovi trebalo da budu završeni do 21. novembra kada je najavljeno otvaranje Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu.

„Dinamični plan za izvođenje radova je 60 radnih dana, za sada nam je vreme išlo na ruku. Nema kišnih perioda i većih padavina koje bi nam smetale“, naveo je Trajković.

Meštani Lapljeg Sela se nadaju, kao i prethodnih pet godina, da će ovaj problem uskoro biti rešen. Poručuju da ne planiraju da napuštaju selo i da su se na smrad već navikli.

„Rade svakodnevno, očistili su reku i skinuli ševar, doneli su kamen i pesak. Izgleda da će sada biti nešto bolje, videćemo“, kazao je osamdesetdevetogodišnji Živko Načić i dodao da su se na smrad već navikli i da je prirodno, iako se priseća i dana kada je iz reke Gračanke pio vodu.

„Ovi radovi nam znače, međutim, nismo obavešteni da li će se raditi na celom toku reke. Rekli su nam da će ovde raditi duplo dno, kako bi protok vode bio brži da se mulj ne sakuplja. Ovde kod mene se oseća veliki smrad, reka nije očišćena odavno i nema protoka vode“, naveo je Dragan Stević.

„Mnogo smrdi, ne možemo da spavamo noću. Mislim da će ovi radovi doprineti smanjenu smrada. Ja ne planiram da se selim odavde, biće dobro“, uveren je Trajko Stanojević.

Radove na uređenju rečnog korita izvodi konzorcijum dve firme „ABC“ i „Bini“, a vrednost radova je oko 74.000 evra.

Projekat uređenja rečnog korita u Lapljem Selu finansiraju Opština Gračanica i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, dok uređenje korita u Gračanici, pored ove opštine, finansira i Ministarstvo lokalne samouprave.

Najveći ekološki problem u opštini Gračanica već godinama je zagađena reka Gračanka koja kroz Laplje Selo i Preoce poslednjih pet godina širi nesnosan smrad.

Uprkos čitavom nizu protesta, medijskih izveštaja, sastanaka nadležnih lokalnih i međunarodnih zvaničnika, problem još uvek nije rešen. Hoće li njegovom umanjivanju doprineti delimično betoniranje korita same reke u centru Lapljeg Sela, ostaje da se oseti nakon 21. novembra. Tada će priliku da „omirišu“ atmosferu imati i đaci i profesori Srednjoškolskog centra.

 Ostale vesti

MTS d.o.o. i ARKEP demantovali navode da je porastao broj ilegalnih antena
MTS d.o.o. demantovao je danas navode prištinskih medija da je „porastao broj nelegalnih antena mobilne telefonije na severu i drugim delovima Kosova“, a o čemu je juče izvestila KosovaPress.
  • 06.12.2021
Gimnazijalci – tvorci “pametne” saksije: Čuvamo inovativni duh
U okviru projekta “Samozapošljavanje mladih i unapređenje njihovih preduzetničkih veština”, koji je NVO "Link" iz Kosovske Mitrovice sprovela u maju ove godine, ekipa “Smart Green” koju čine mitrovački gimnazijalci, izradila je prototip “pametne” saksije, koja je proglašena najboljim inovativnim radom u projektu.
  • 06.12.2021
Prava nestalih na Kosovu i njihovih porodica se krše već treću deceniju
Državne institucije u Beogradu i Prištini da prestanu da ignorišu probleme nestalih na Kosovu, jedna je od poruka konferencije Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, koja je održana danas u Medija centru u saradnji sa Resursnim centrom za nestala lica u Prištini.
  • 06.12.2021
Gradonačelnica Ljiljana Šubarić posetila Dom kulture u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić danas je u pratnji svojih saradnika posetila Dom kulture u Gračanici sa ciljem detaljnijeg upoznavanja sa radom i izazovima sa kojima se suočava ova ustanova kulture.
  • 06.12.2021
Trajković: Nema opasnosti od poplava
Usled obilnih kišnih padavina na teritoriji opštine Gračanica za sada nema opasnosti od poplava, kazao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi ove lokalne samouprave Vladica Trajković.
  • 06.12.2021
Sutra počinje isplata 20 evra novčane pomoći
Isplata novčane pomoći građanima u iznosu od 20 evra počinje sutra. Novac će najpre dobiti penzioneri. Ostali punoletni građani 8. i 9. decembra.
  • 06.12.2021