Vesti
Društvo

Besplatni udžbenici od subote na Jarinju

Zbog tehničkih problema kamioni sa besplatnim udžbenicima namanjenim učenicima sa Kosova zadržani na administrativnom prelazu Jarinje.
Besplatni udžbenici od subote na Jarinju
Prelaz Jarinje (Foto Tanjug)

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ljubiša Antonijević izrazio je nadu da će ovaj problem biti rešen u toku dana, i dodao da je u kontaktu sa oficirom za vezu Beograda sa Prištinom Dejanom Pavićevićem i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.

“Pre nekoliko dana je počela distribucija besplatnih udžbenika na celoj teritoriji Srbije. Kamioni su od subote na administrativnom prelazu (Jarinje), a u pitanju su tehnički problemi, papirologija“, rekao je Antonijević.

Antonijević je u Kosovskoj Mitrovici prisustvovao obležavanju početka nove školske godine, poručivši tom prilikom da je cilj današnje posete pokrajini da Vlada i resorno Ministarstvo “svom stanovništvu na ovom delu Srbije upute poruku da će i dalje brinuti pre svega o najboljem interesu učenika, roditelja i kolega zaposlenih”.

“Na ovaj način šaljemo poruku da tri odeljenja prvaka u OŠ „Branko Radičević“ i četiri odeljenja prvaka u OŠ „Sveti Sava“ u Kosovskoj Mitrovici imaju budućnost i perspektivu, i želimo da pružimo suštinsku podršku ne samo kroz projekte već i da svojim prisustvom i budućim angažovanjem pomognemo da se nastava odvija u redovnim i normalnim okolnostima“, rekao je Antonijević.

On je naglasio da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, što se tiče same nastave, svim kolegama nastavnicima i dalje biti na usluzi.

Pomoćnik ministra je najavio da će ove nedelje u Skupštini Srbije biti rasprava o novom Zakonu o visokom obrazovanju, izrazivši nadu da će poslanici imati priliku da pomognu da taj zakon što pre ugleda svetlost dana.

Pored toga, dodao je, Ministarstvo od letnjih meseci radi na izmenama krovnog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i na jednom od zakona važnih za sistem a to je Zakon o udžbenicima.Ostale vesti

Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020
Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020