Vesti
Društvo

Besplatne master studije u SAD

Stipendiju za master studije u Americi dobiće 75 kandidata sa Kosova.
Besplatne master studije u SAD
Prezentacija master studija u SAD (Foto Kim)

Uslov za dobijanje stipendije je da kandidat ima prosek ocena preko 7,5 na bilo kom akreditovanom fakultetu.

Kandidat mora da poseduje kosovski pasoš, a najvažniji preduslov je dobro poznavanje engleskog jezika.
 
„Stipendija je sveobuhvatna. Osim plaćenih nastavnih troškova, studentima će biti obezbeđeni putni troškovi, smeštaj i hrana kao i računar. Mislim da je ovo životna prilika za svakog studenta, zato se trudimo da obavestimo što više kandidata“, rekao je jedan od menadžera programa USAID-a na Kosovu Skot Kamerun.

Mogućnosti za nastavak studija u SAD su široke. Pravo, ekonomija, menadžment, poljoprivreda, kao i mnoge druge master studije, maksimalno traju 2 godine.

Ivan Tomić iz Prištine je studirao u Grčkoj. Školovanje u inostranstvu smatra velikim iskustvom. On preporučuje svim potencijalnim kandidatima da ovakvu priliku ne propuste.

„Naš sistem obrazovanja je drugačiji. U inostranstvu je fokus pomeren, nema učenja napamet i ima dosta analitičkog razmišljanja o rešavanju problema u društvu. Lepo je upoznati i drugačije ljude i kulture, steći nova prijateljstva“, navodi Tomić.

Zainteresovani kandidati mogu se javiti u kancelariji USAID-a, posetiti njenu fejsbuk stranicu ili kontakt potražiti u Opštini Gračanica. Konkurs je otvoren do 26. oktobra.Ostale vesti

Vodenica stara tri veka još uvek melje
Uz crkvu i školu, vodenica je nekada smatrana najznačajnijim objektom u naselju jer se u njoj mlelo žito i dobijalo brašno za hleb. Potočara od kamena napravljena pre 300 godina u Grnčaru, srpskom selu sa oko 500 stanovnika u blizini Vitine, još uvek melje. Vodenice, generalno, spadaju među retke stvari koje su ljudi stvorili da im služe, a da pritom ne ugrožavaju životnu okolinu.
  • 24.10.2020
Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na Kosovu
Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.
  • 24.10.2020
"Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko", poruka je debate "Kosovo – Nasleđe sećanja", koja se održava tokom drugog dana festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, saopštili su organizatori.
  • 23.10.2020
Pozivi BG i PR da se pridruže PTEC kao posmatrači
Delegacija Ministarstva energetike SAD, u ime ministra Dena Brujea, uputila je pozive Beogradu i Prištini da se pridruže Partnerstvu za transatlantsku energetsku saradnju ( PTEC ) kao posmatrači.
  • 23.10.2020
Naftna mrlja u kanalu koji snabdeva vodovod
Kosovska policija dobila je juče informaciju da su primećene naftne mrlje u kanalu Ibar Lepenac, koji snabdeva vodovod u Mitrovici. Slučaj se dalje istražuje.
  • 22.10.2020
Završena rekonstrukcija Doma kulture u Donjoj Gušterici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je u pratnji svojih saradnika obišao rekonstruisani Dom kulture u Donjoj Gušterici. „Ono što je urađeno značiće mnogo za meštane naše okoline, jer se u Domu organizuju različite kulturne manifestacije“, kazala je direktorica ove ustanove Vesna Kukureković.
  • 22.10.2020