Vesti
Društvo

“Besmisao rata odneo je mnogo toga vrednog”

Parastosom i polaganjem venaca pored spomen krsta posvećenog Srbima stradalim u NATO bombardovanju i tokom egzodusa 1999. godine, u dvorištu Doma kulture “Gračanica” obeležena je dvadeset druga godišnjica od početka pogroma. "Besmisao rata odneo nam je mnogo toga vrednog, najvrednije od svega - živote naših rođaka, komšija i prijatelja”, rekao je na obeležavanju Dejan Popović iz Gračanice.
“Besmisao rata odneo je mnogo toga vrednog”
Sa parastosa stradalima u Nato bombardovanju (Foto Kim)

Parastos stradalima u NATO bombardovanju ispred spomen krsta u dvorištu Doma kulture “Gračanica” služili su sveštenici Saša Mitrović i Bratislav Bogdanović. Nakon parastosa čuo se zvuk sirena za vazdušnu opasnost i intoniranje himne “Bože pravde”. Pesnik Ratko Popović poručio je da se bombardovanje ne sme zaboraviti.

„To je bio jedan mučan i težak čin koji srpski rod neće i ne sme da zaboravi. Na današnji dan želimo da odamo počast našoj izgunuloj braći, sestrama, vojci i herojima“, rekao je Popović.

Dejan Popović naveo je da se, iako je zemlja obnovljena, duh stradanja oseća i danas u mnogim crkvama i manastirima, domovima, na prugama i mostovima i praznim kosovsko-metohijskim gradovima.

“Pod bombama i barutom srpski narod napuštao je svoje gradove ne znajući gde, ni šta ih čeka, verujući u skori povratak. Ta nas nada još nije napustila, iako su u danima koji su dolazili ginuli naši prijatelji, stradala deca, gorele pravoslavne svetinje, mnogi nestajali bez traga i puta. Verovali smo da svemu mora doći kraj", rekao je Popović i dodao da su Srbi na Kosovu najviše stradali kada je međunarodna zajednica proglasila mir.

"Besmisao rata odneo nam je mnogo toga vrednog, a najvrednije od svega - živote naših rođaka, komšija i prijatelja. Inateći se sili i prkoseći nasilju opstali smo i uklesali zauvek veru u opstanak i ostanak”, istakao je Popović.

On je kazao da poginule ne možemo da vratimo, ali da "sećanjem možemo da sačuvamo uspomenu i istinom nastavimo borbu za ostankom".

"Međunarodnoj zajednici poručujemo da nismo zaboravili, da pamtimo i da ćemo vas uvek podsećati da imate i političku i moralnu obavezu da nam vratite potpunu slobodu, da nam ne osporavate pravo da kažemo da smo Srbi. Dragi sugrađani, sa ovog mesta u Gračanici, kao i pre dvadeset dve godine, čuje se srpska reč koja čeka na pravdu i slobodu koja mora doći", zaključio je Popović.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović poručio je da je sve moglo da prođe drugačije da se insistiralo na dijalogu i razgovoru.

„Danas svi mi mislimo, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, da je razgovor sredstvo koje jedino može postići trajni mir i da je svaki razgovor vredniji od bilo kog ispaljenog metka. Da se dijalog ranije desio ne bi bilo ovoliko žrtava. Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti pronaći načina da mirno i na pravedan način živimo sa našim sunarodnicima“, rekao je Popović.

Dvadeset dve godine nakon bombardovanja Kosovo je društvo izneverenih očekivanja, a položaj srpskog naroda nije se znatno promenio, kazao je za RTV Kim istoričar Aleksandar Gudžić.

“Kosovo je mesto sa koga ljudi odlaze, jedan tamni vilajet. Položaj Srba nije bolji nego što je bio pre deset, petnaest ili dvadeset godina. Mi, danas, 22 godine nakon bombardovanja imamo izjavu prvog čoveka političke scene na Kosovu i Metohiji gospodina Aljbina Kurtija koji poziva Albance i stanovnike Kosova da se ujedine u borbi protiv Srbije, tako da je u glavama pojedinih političara još uvek je prisutna ta ratna euforija, pshihoza, kao da im nije bili dosta 78 dana rata, bombardovanja i stradanja, pa bi želeli još malo”, rekao je Gudžić.

Vence pored spomen krsta stradalima u NATO bombardovanju položili su predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, Predsednik PO Opštine Priština Ljubinko Karadžić i delegacija Kosovskog upravnog okruga.Ostale vesti

Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021