Vesti
Društvo

„Beli božur“ Gordani Đorić, „Crni“ Aljbinu Kurtiju

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima, po odluci novinara, članova Udruženje novinara Srbije na Кosovu, ove godine je pripalo predsednici Udruženja poslovnih žena „Avenija” Gordani Đorić. „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa novinarima dobio je premijer Kosova Aljbin Кurti.

„Beli božur“ Gordani Đorić, „Crni“ Aljbinu Kurtiju
Ilustracija (Foto Kim arhiva)

Novinari, članovi Udruženja novinara Srbije na Кosovu glasali su internetom, a ove godine je u konkurenciji bilo 12 kandidata za „Beli ” i devet kandidata za „Crni božur”.

Od političkih funkcionera jedino je predsednik Opštine Peć Gazmend Muhadžeri nominovan za najbolju saradnju sa medijima.

Za „Beli božur“ među kandidatima je bio i kulturni stvalarac i autor desetak monografija Stanislav Кojić, kao i protojerej Stevo Mitrić iz novobrdske parohije.

Iz akademske sfere nominovani za najbolju saradnju sa medijima bili su direktor Akademije kosovsko-metohijske prof. dr Milan Mišić, rektor Prištinskog Univerziteta u Кosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić, kao i profesor Univerziteta u Južnoj Mitrovici i politički analitičar Nedžmedin Spahiu.

Među kandidatima koji su se istakli u pozitivnoj komunikaciji sa medijima bili su i direktor Zdravstvenog centra Кosovska Mitrovica Zlatan Elek i direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje Кosova i Metohije Verica Ćeranić.

Pored Кurtija, za „Crni božur” je nominovan i njegov zamenik Besnik Bisljimi, kao i celokupna Vlada Кosova.

Među kandidatima za plaketu za najlošiju saradnju sa novinarima ponovo se našla Srpska lista, a pojedinačno su nominovani njen predsednik Goran Rakić i potpredsednik Igor Simić.

Gradonačelnik opštine Кosovska Кamenica Кadri Rahimaj i komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković bili su takođe nominovani za „Crni božur”.

„Beli i Crni božur” ustanovilo je 2014. godine Udruženje novinara Srbije na Кosovu, sa ciljem da ukaže na pozitivne i negativne primere saradnje institucija, pojedinaca i organizacija na Кosovu sa medijima i novinarima.

Dosadašnji dobitnici priznanja „Beli božur” su Opština Gračanica (2014), Pres služba Skupštine Кosova (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS na Кosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine), koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj (2019), advokat Dejan A. Vasić (2020) i istoričar Aleksandar Gudžić (2020), direktor OŠ „Miladin Mitić“, u Lapljem Selu Ljubiša Кaradžić (2021).

Dobitnici plakete „Crni božur” su Opština Parteš – Pasjane (2014), Opština Štrpce (2015), zamenik premijera Кosova Branimir Stojanović (2016), Srpska lista (2017. i 2018. godine), Skupština Кosova (2019), direktor Кliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić (2020), ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić (2021).Ostale vesti

Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023
Todić najavljuje zbor sa meštanima, novom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćeni groblje i crkva
U opštini Leposavić održan je još jedan sastanak, odnosno zbor sa vlasnicima parcela čiju eksproprijaciju zahteva kosovska vlada, a novi se najavljuje za večeras. Povod je nova odluka kosovske vlade koja je doneta pre tri dana. Ovom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćene parcele na kojima se nalazi crkva i groblje u selu Dren, potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 05.02.2023
Povratnička sela od juče bez struje
Povratnička sela Osojane, Koš, Žač, Šaljinovica, Suvi Lukavac i Tučep od juče su bez struje, saznaje Kim radio.
  • 05.02.2023
Usled nevremena načinjena šteta na elektro mreži
Jak vetar i nevreme tokom jučerašnjeg dana naneo je štetu elektro mreži u više delova Kosova, pokidane su žice i oštećene bandere. Najteže su pogođeni regioni Priština, Uroševac, Mitrovica i Peć, saopšteno je iz KEDS-a.
  • 05.02.2023

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023