Vesti
Društvo

’’Bazar nade i rukotvorina’’: U potrazi za trajnim rešenjima problema raseljenih

"Bazar nade i rukotvorina" koji ima za cilj ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje raseljenih lica, je u organizaciji Foruma za razvoj i multetničku saradnju (FDMC) po četvrti put održan u Gračanici. Učesnice današnjeg skupa su istakle da su zarade skromne, te da bi pomoć šire društvene zajednice bila značajna.

’’Bazar nade i rukotvorina’’: U potrazi za trajnim rešenjima problema raseljenih
''Bazar nade i rukotvorina'' u Gračanici (Foto Kim)

Dame koje su izlagale svoje proizvode na ovogodišnjem "Bazaru nade i rukotvorina" su ga, pre svega, videle kao dobru priliku za reklamu svog rada i robe. Neke od njih se bave i humanitarnim aktivnostima. Turistička organizacija Gračanice (TOG) je učesnicama ustupila suvenirnicu u centru mesta za prodaju rukotvorina.

"Donela sam svoje kifle i kolače, a sakupljam i dobrotvorni prilog za malu Doroteu iz Leška koja boluje od spinalne mišićne atrofije. Kućna radinost nije dovoljna, ali ako bi dobila opremu, onda bi zarada bila bolja", rekla je stanarka kolektivnog izbegličkog centra u Leposaviću Aleksandra Subotić.

"Ja sam četvrtu godinu za redom na ovom bazaru, radim iz hobija. Kada se nešto voli, nije nimalo teško. Rado učestvujem u događajima koji su prodajnog karaktera", kazala je interno raseljena Ivana Janjić sa Brezovice.

"Spremam tradicionalna jela, kiflice, džemove, kore za pitu, ukrase za slavske kolače. Zadovoljna sam, svi se vraćaju tradicionalnoj kuhinji. Ne može puno da se zaradi, ali može da se živi od toga", rekla je Danijela Simonović iz Batusa.

Gordana Đorić, predsednica Udruženja žena "Avenija" iz Lapljeg Sela je napomenula da već 22 godine okuplja interno raseljene i žene sa centralnog Kosova zarad njihovog ekonomskog osnaživanja.

"Za ove 22 godine pomagali smo im u svim segmentima života, štiteći njihova prava i imovinu. Zahvaljujemo se FDMC-u koji nas već drugu godinu poziva da omogućimo našim članicama da predstave svoje proizvode i da ih prodaju. Danas smo hteli da predstavimo kosovsku sobu, jer mi promovišemo našu kulturnu baštinu i porodične vrednosti", kazala je ona.

Direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) Dejan Radivojević je naglasio da još uvek postoje kolektivni centri na Kosovu i da ova organizacija u saradnji sa UNHCR-om nastoji da trajno zbrine interno raseljena lica.

"U Štrpcu su svi kolektivni centri zatvoreni. Gračanica je na dobrom putu da zbrine ljude koji su boravili u kolektivnom centru "Padalište", a koji je zatvoren. Nadam se da ćemo mi, kao organizacija, uz pomoć naših partnera i programa na kojima radimo, pomoći ljudima u iznalaženju trajnih rešenja", rekao je on.

Šef misije UNHCR-a na Kosovu Ardžon Šresta je obišao proizvođače i zahvalio se organizatorima na uloženom trudu.

"Zahvaljujem se FDMC-u na organizaciji ovog događaja, kako bi se predstavili ovi radovi i podržao društveno-ekonomski razvoj. Nadam se da ćemo uz pomoć partnerskih organizacija moći i ubuduće da doprinosimo da ljudi ostvaruju interese i nastave sa proizvodnjom", rekao je on.

Na severu Kosova postoji još 15 kolektivnih centara za raseljena lica u kojima živi 139 osoba.Ostale vesti

Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023