Vesti
Društvo

’’Bazar nade i rukotvorina’’: U potrazi za trajnim rešenjima problema raseljenih

"Bazar nade i rukotvorina" koji ima za cilj ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje raseljenih lica, je u organizaciji Foruma za razvoj i multetničku saradnju (FDMC) po četvrti put održan u Gračanici. Učesnice današnjeg skupa su istakle da su zarade skromne, te da bi pomoć šire društvene zajednice bila značajna.

’’Bazar nade i rukotvorina’’: U potrazi za trajnim rešenjima problema raseljenih
''Bazar nade i rukotvorina'' u Gračanici (Foto Kim)

Dame koje su izlagale svoje proizvode na ovogodišnjem "Bazaru nade i rukotvorina" su ga, pre svega, videle kao dobru priliku za reklamu svog rada i robe. Neke od njih se bave i humanitarnim aktivnostima. Turistička organizacija Gračanice (TOG) je učesnicama ustupila suvenirnicu u centru mesta za prodaju rukotvorina.

"Donela sam svoje kifle i kolače, a sakupljam i dobrotvorni prilog za malu Doroteu iz Leška koja boluje od spinalne mišićne atrofije. Kućna radinost nije dovoljna, ali ako bi dobila opremu, onda bi zarada bila bolja", rekla je stanarka kolektivnog izbegličkog centra u Leposaviću Aleksandra Subotić.

"Ja sam četvrtu godinu za redom na ovom bazaru, radim iz hobija. Kada se nešto voli, nije nimalo teško. Rado učestvujem u događajima koji su prodajnog karaktera", kazala je interno raseljena Ivana Janjić sa Brezovice.

"Spremam tradicionalna jela, kiflice, džemove, kore za pitu, ukrase za slavske kolače. Zadovoljna sam, svi se vraćaju tradicionalnoj kuhinji. Ne može puno da se zaradi, ali može da se živi od toga", rekla je Danijela Simonović iz Batusa.

Gordana Đorić, predsednica Udruženja žena "Avenija" iz Lapljeg Sela je napomenula da već 22 godine okuplja interno raseljene i žene sa centralnog Kosova zarad njihovog ekonomskog osnaživanja.

"Za ove 22 godine pomagali smo im u svim segmentima života, štiteći njihova prava i imovinu. Zahvaljujemo se FDMC-u koji nas već drugu godinu poziva da omogućimo našim članicama da predstave svoje proizvode i da ih prodaju. Danas smo hteli da predstavimo kosovsku sobu, jer mi promovišemo našu kulturnu baštinu i porodične vrednosti", kazala je ona.

Direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) Dejan Radivojević je naglasio da još uvek postoje kolektivni centri na Kosovu i da ova organizacija u saradnji sa UNHCR-om nastoji da trajno zbrine interno raseljena lica.

"U Štrpcu su svi kolektivni centri zatvoreni. Gračanica je na dobrom putu da zbrine ljude koji su boravili u kolektivnom centru "Padalište", a koji je zatvoren. Nadam se da ćemo mi, kao organizacija, uz pomoć naših partnera i programa na kojima radimo, pomoći ljudima u iznalaženju trajnih rešenja", rekao je on.

Šef misije UNHCR-a na Kosovu Ardžon Šresta je obišao proizvođače i zahvalio se organizatorima na uloženom trudu.

"Zahvaljujem se FDMC-u na organizaciji ovog događaja, kako bi se predstavili ovi radovi i podržao društveno-ekonomski razvoj. Nadam se da ćemo uz pomoć partnerskih organizacija moći i ubuduće da doprinosimo da ljudi ostvaruju interese i nastave sa proizvodnjom", rekao je on.

Na severu Kosova postoji još 15 kolektivnih centara za raseljena lica u kojima živi 139 osoba.Ostale vesti

Predavanje o značaju prevencije HIV-a/AIDS-a u Medicinskoj školi

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, Đački parlament Medicinske škole u Lapljem Selu u saradnji sa Crvenim krstom organizovao je predavanje o značaju prevencije protiv ove bolesti za učenike.

  • 01.12.2022
Šljivovica upisana na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa
Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive - šljivovice, element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.
  • 01.12.2022
„Beli božur“ Gordani Đorić, „Crni“ Aljbinu Kurtiju

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima, po odluci novinara, članova Udruženje novinara Srbije na Кosovu, ove godine je pripalo predsednici Udruženja poslovnih žena „Avenija” Gordani Đorić. „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa novinarima dobio je premijer Kosova Aljbin Кurti.

  • 01.12.2022
Od danas prijave mladih za 5.000 dinara

Mladi koji imaju između 16 i 29 godina mogu od danas do 15. decembra da se prijave za pomoć države od 5.000 dinara.

  • 01.12.2022
U Prištini danas protest zbog ubijanja žena
Kolektiv za feminističku misao i akciju održaće danas proteste u Prištini tražeći da se ubistva žena koje su izvršili muškarci tretiraju kao vanredna situacija na Kosovu.
  • 01.12.2022
Čaglavica: Raskopana ulica problem za vozače, nadležni obećavaju saniranje
Stefanova ulica u Čaglavici je početkom novembra raskopana bez upozorenja stanovništva na radove. Koristi se za u saobraćaj, ali još uvek nije sanirana. Direktorica Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine u Opštini Gračanica Aleksandra Đekić potvrdila je za Kim da ima prijave o vrlo lošem stanju ove saobraćajnice.
  • 30.11.2022