Vesti
Društvo

Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda

Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar na parceli Simonovića u Batusu (Foto privatna arhiva, ustupljena fotografija)

Danijela Simonović je sa svojom porodicom gajila voćnjak sa 200 stabala mešovitog voća. U požaru je potpuno uništeno 50 stabala, dok je još 50 poluizgorelo.

"Juče smo imali štetu na porodičnoj njivi, izgoreo je naš voćnjak. To su mlade voćke, polovinu je uništila vatra. Ne znamo kako se to desilo, nismo nikog videli. Požar je brzo bio pod kontrolom vatrogasaca, a pozvali smo i policiju koja je izašla na teren", rekla je Danijela.

"Ove godine je i velika suša", dodala je ona.

"U Batusu kiša nije pala mesecima, od kukuruza nema ništa. Zemlju koju obrađujemo, radimo pod zakup. Pre par godina poplava mi je nanela veliku štetu, više nemamo snage i finansija da se oporavimo od svega", kazala je Simonovićeva za RTV Kim.

Danijela je navela da spaljeni voćnjak i suša nisu njeni jedini problemi kao žiteljke Batusa.

"Sve ove godine treba izdržati. Zabrinuta sam za svoju porodicu i sve nas koji živimo na Kosovu, a ništa ne možemo da promenimo. Susrećemo se sa raznim provokacijama, krađama, uličnim psima. Niko ništa ne preduzima u vezi svega toga", zaključila je ona.

Batuse je etnički mešovito selo nadomak Kosova Polja, u blizini ušća reke Gračanke u Sitnicu. U njemu ima oko 80 srpskih i 20 albanskih kuća. U njemu živi oko 300 Srba koji se pretežno bave poljoprivredom.Ostale vesti

Popis stanovništva na Kosovu sledeće godine

Popis stanovništva, porodičnih domaćinstava i stanova na Kosovu odžaće se od 1. septembra do 16. oktobra 2023. godine, saopštio je nakon jučerašnje sednice Vlade premijer Aljbin Kurti.

  • 01.10.2022
Za mesec dana na RKS tablice preregistrovano samo devet vozila
Nakon 30 dana, otkad je na snagu stupila uredba kosovske vlade o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim tablicama, na RKS table prešlo je samo devet vozila.
  • 01.10.2022
Počeo popis stanovništva u Srbiji
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je danas i trajaće do 31. oktobra. Preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra, a već na proleće počeće objavljivanje prvih konačnih rezultata.
  • 01.10.2022
U Kosovskoj Mitrovici postavljena bista Dragiši Murganiću
U sedištu Crvenog krsta u Kosovskoj Mitrovici postavljena je bista sekretaru Dragiši Murganiću.
  • 30.09.2022
Položaj starih nije najbolji, potrebna veća briga društva

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Prištini je održan okrugli sto u organizaciji Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNPFA) na kome su razmatrani izazovi sa kojima se susreću pripadnici tog dela populacije. „Na žalost, položaj starih ljudi ne samo na Kosovu, nego i u regionu nije baš najbolji“, ocenila je šefica kancelarije UNPFA za kosovo Visare Mujko Nimani.

  • 30.09.2022
Priština: Deficit anesteziologa i medicinskih tehničara
Deficit anesteziologa i medicinskih sestara lako je uočljiv u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova (UKCK).
  • 30.09.2022