Vesti
Društvo

Barabar centar u Prištini: Mesto za promociju tolerancije i razumevanja

Povodom pete godišnjice održavanja Foruma za izgradnju poverenja na Kosovu pod nazivom „Podržimo zajedništvo radi bolje budućnosti“, UNMIK je u Prištini predstavio „Barabar centar“, zajednički projekat nevladnih organizacija Integra iz Prištine i Centra za afirmativne društvene akcije (CASA) iz Severne Mitrovice, iz koga će se, uz toleranciju i razumevanje, unapređivati saradnja među zajednicama.
Barabar centar u Prištini: Mesto za promociju tolerancije i razumevanja
Kuštrim Koljići i Miodrag Miki Marinković na predstavljanju Barabar centra (Foto Kim)

Forum za izgradnju poverenja je 2018. godine održan u Ljubljani, sa idejom približavanja pripadnika različitih zajednica, predstavnika institucija i međunarodnih partnera. UNMIK je sproveo više od 250 programskih aktivnosti u izgradnji poverenja, među kojima su: promovisanje jezičkih prava, ekonomsko jačanje žena, podrška osobama sa invaliditetom, zaštita životne sredine...

„Poverenje počinje sa nama“

„Poverenje itekako počinje sa svima nama. Efikasno čuvanje mira zahteva investicije i ulaganje, potrebna nam je održivost, čak i u najnesigurnijim vremenima. Iskustvo nam pokazuje da nema idealnih sredstava za izgradnju poverenja, ali upravo je to razlog zašto mi treba da obnovimo i istaknemo mir“, rekla je specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica UNMIK-a Karolin Zijade.

Dodala je da Ujedinjene nacije igraju ključnu ulogu u izgradnji mira.

Generalni podsekretar UN-a zadružen za mirovne opracije Žan Pjer Lakro je rekao da je poverenje u lidere i rukovodioce ključna komponeneta društvenog i ekonomskog razvoja, a da je poverenje najosetljivija karika jer se najteže može vratiti.

„UNMIK će nastaviti da se angažuje u cilju promene koje će promovisati mir i bezbednost za sve građane na Kosovu. Rad na izgradnji mira i poverenja će se dalje ojačavati. Izgradnja i održavanje mira su prioritetne oblasti u akcionom planu generalnog sekratara“, kazao je on.

Gradonačelnik Prištine Perparim Rama je ocenio da je stvaranje prijateljske atmosfere za sve zajednice zajednički zadatak.

„Imamo Komisiju za zajednice koja uključuje ljude svih etničkih pripadnosti koje žive u glavnom gradu. Kako bismo razvili dinamiku koja odgovara potrebama građana, naš rad baziramo na nacionalnoj strategiji za unapređenje putem raznih pojekata koje podržavamo“, kazao je on.

Centar u centru grada

„Barabar centar“ je podržan od strane UNMIK-a, a nalazi se u Grand hotelu u Prištini. Zamišljen je kao mesto iz koga će biti podsticana društvena kohezija i premošćavane međuetničke podele na Kosovu.

Direktor CASA-e Miodrag Miki Marinković i jedan od direktora „Barabar centra“ je naveo da poverenje treba da poveže zajednice.

„Proces pomirenja treba da gradi veze među zajedicama. Dogovorili smo se da međusobno ojačamo kontakt i društvene radnje. Da svi dobiju i zato je izgrađen ’Barabar centar’“, naveo je on.

Prema rečima direktora NVO „Integra“ Kuštrima Koljićija, „Barabar centar“ je već počeo sa radom, a u njemu će biti organizovane i izložbe, debate i druge aktivnosti.

U okviru ceremonije održana je panel diskusija na temu „Izgradnja poverenja u teoriji i praksi“. Najistaknutijim pojedincima u izgradnji poverenja dodeljene su zahvalnice. Događaj koji je održan u Klan Areni u Prištini okupio je brojne pripadnike javnog života Kosova.

Šta znači barabar?

Barabar je turcizam koji ima značenje uporedo, jedno pored drugog, ukorak, jednako, isto.

Ova reč originalno potiče iz persijskog jezika (beraber), od reči ber, što znači prsa. Ipak, u duhu turskog jezika ima značenje uporedo, odnosno prsa u prsa. Korićen je i prilikom opisa bliskih borbi - „prsa o/u/uz prsa“.

Nema zapisa o ovoj reči pre 18. veka.

Termin „barabar“ ne treba mešati sa „baraba“. Ova druga reč je hebrejskog porekla, potiče još iz vremena Isusa Hrista i ima značenje niktova, razbojnika, lopova. Podsetimo, prema Bibliji (Novi zavet, Jevanđelje po Marku), Pontije Pilat je narodu dao priliku da bira koga želi da oslobodi: Isusa Hrista ili razbojnika, siledžiju, silovatelja i ubicu po imenu Baraba.Ostale vesti

Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

  • 06.06.2023
Američki KFOR i Leposavci odmerili snage u vuči konopca
Ispred zgrade opštine u Leposaviću, građani koji protestuju već deseti dan – juče su označili početak ovogodišnjih Radničkih igara, tradicionalne manifestacije koja se u ovoj opštini održava. U ovim igrama danas su im se pridružili i pripadnici američkog KFOR-a.
  • 06.06.2023
Od ljubavi prema tradiciji do venčanja u Prizrenu u narodnoj nošnji iz Sirinićke Župe
Zbog ljubavi i poštovanju prema tradiciji i običajima, Bojan Tomić iz Štrpca, inače novinar, i njegova izabranica Jasna Janićijević venčali su se u Prizrenu u narodnoj nošnji.
  • 06.06.2023
Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene
Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.
  • 05.06.2023
Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja
U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.
  • 05.06.2023
Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023