Vesti
Društvo

„Balkanski sindrom – korupcija i mito“

Prilikom završetka studija lekari se obavezuju da će poštovati Hipokratovu zakletvu, da će svoj poziv obavljati savesno i dostojanstveno, te da će im najveća briga biti zdravlje bolesnika. Međutim, praksa ove navode ponekad demantuje. Uprkos tome što je lečenje bolesnika obaveza medicinskih radnika za koju su plaćeni, pacijenti da bi dobili najbolju moguću negu lekare znaju da nagrade poklonima ili da im daju novac. Zakon u Srbiji dozvoljava lekarima da mogu da prime poklon u vrednosti od 462 evra.
„Balkanski sindrom – korupcija i mito“
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Javna je tajna da deo pacijenata nudi lekarima određenu vrstu „zahvalnosti“. Ponekad se radi o čašćavanju ručkovima i raznim poklonima, a ima slučajeva kada se plaća novac za neke ozbiljnije intervencije ili „skraćenje vremena“ čekanja na njih.

„Ja sam platio četiri i po hiljade evra za operaciju ugradnje veštačkog kuka i plus „za ruke“. Da sam čekao na redovan pregled, bio bih dve godine na listi čekanja za operativni zahvat. Kada je čovek prinuđen, kao što sam ja bio, ili ubistvo ili da plati. Ja sam platio, a to me je koštalo četiri i po hiljade evra“, kaže Novica Filipović iz Gračanice.

„Pre nekoliko dana sam bio u bolnici kod ginekologa i urologa sa ženom i kada sam izašao napolje doktor je došao i kazao mi je: ’Dužan si mi 40 evra’. Ja sam ga pitao ’Zašto, ovo je državna bolnica?’. Rekao sam mu da nisam bio u privatnoj bolnici, ali je on ponovio da sam mu dužan 40 evra. Dao sam mu pare, ali sam tražio da mi navede zašto mi je u državnom (državnoj bolnici) uzeo 40 evra. Onda mi je vratio pare i rekao da ćutim. Video je da ne može sa mnom da manipuliše“, priča svoje iskustvo Slobodan Arsić iz Batusa.

Advokatica Jovana Filipović kaže za RTV Kim da građani često, svesno ili nesvesno, sami učestvuju u koruptivnim radnjama.

„U praksi je najčešće davanje mita. Ljudi ne shvataju šta u stvari predstavlja davanje mita. Mnogi misle da je to čisto zato da se neko počasti, a u stvari nema razloga da se neko časti zato što radi svoj posao. To je, u stvari, krivično delo“, kaže Filipovićeva.

Međutim, Zakon o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije koji je usvojen 3. aprila 2019. godine predviđa da lekari smeju da prime nenovčane poklone u vrednosti do 462 evra. Ukoliko pacijenti sami daju „poklon“ lekaru - to se više ne tretira kao korupcija. Ipak, u članu 234. Zakona o zdravstvenoj zaštiti još uvek stoji stavka da lekari nikako ne smeju da traže i dobiju novac.

Novica Filipović kaže da korupcija postoji u svim državnim organima. „Slučajevi davanja i primanja mita su najčešći prilikom zapošljavanja“, navodi on.

„Za zapošljavanje mojih blizanaca, dece koja su završila medicinu, za fizioterapeute, dok nisam „uleteo“ u Beogradu sa 6.000 nisam mogao da zaposlim ćerku. Nije samo ovde tako. Ovo je Balkan, Balkanski sindrom – korupcija, korupcija, mito, korupcija“, kaže Novica.

„Sada je bio konkurs u KBC Priština u Gračanici i moj sin je konkurisao. Završio je Medicinsku školu – opšti smer. Snajka je isto završila. Obećano mi je sin da radi. Prvi konkurs je prošao, on nije primljen. Onda je u Gračanici bio direktor Kancelarije za KiM i rekao da će biti ponovo, da će u drugoj turi biti primljen, ali ni tada nije uposlen“, kaže Dejan Ristić iz Donje Gušterice.

Treba naglasiti i da najveći broj lekara savesno i dobro obavlja svoj posao, poštujući svako slovo Hipokratove zakletve i postojećih zakona.

Deo Hipokratove zakletve:

„U času kada stupam među članove lekarske profesije svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvaću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoj poziv ću obavljati savesno i dostojanstveno. Najveća briga će mi biti zdravlje mog bolesnika. Poštovaću tajne onoga ko mi se poveri“, stoji, između ostalog, u tekstu Hipokratove zakletve.

 Ostale vesti

Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021
Ranč „Sfens“: Ostvarenje dečjih snova uz konje
Na kraju uske, gotovo neprohodne ulice koja vodi ka srednjevekovnoj tvrđavi Zvečan, nalazi se ranč „Sfens“. Njegovi vlasnici, Aleksandar Arsenijević i Lena Ilić, su zaljubljenici u konje. Imaju francuskog kasača italijanskog porekla Nerka, boričkog arabera Karima, engleskog galopera Marakeša i ponija Smokija.
  • 24.07.2021
Kurti pozvao građane na vakcinaciju protiv kovida-19

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je građane da se prijave za vakcinaciju protiv koronavirusa i naveo "da je pandemija stavljena pod kontrolu, ali da sada preti širenje delta varijante koronavirusa".

  • 23.07.2021
Vladika Teodosije sa polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole
Episkop raško-prizrenski Teodosije razgovarao je danas u porti manastira Gračanica sas polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole.
  • 23.07.2021