Vesti
Društvo

Baklje i suzavac ispred Skupštine Srbije

Građani Beograda, Novog Sada, Niša protestuju na ulicama svojih gradova. U oba grada izneli su zahteve za imenovanje novog Kriznog štaba, pozivaju na odgovornost komandanata u policiji nakon jučerašnjih protesta.
Baklje i suzavac ispred Skupštine Srbije
Detalj sa protesta (Foto BN)

Povređeni lideri PSG Sergej Trifunović i Dveri Boško Obradović.

Oko 8.15 ispaljen prvi suzavac ispred Skupštine Srbije. Demonstranti bacali baklje ka stepeništu.

Policija se grupisala na stepenice Skupštine, a upala je i baklja među njih.

Demonstranti su potisnuti.

Reporter N1 javlja da je pala jedna baklja, pa da je krenuo i stampedo. To je treći ili četvrti stampedo koji je krenuo od Skupštine ka Trgu Nikole Pašića.

Lete i baklje i flaše.

Grupa demonstranata prilazi policiji i gađa je, za sada ne odgovara.

Prostorije SNS u Novom Sadu su kamenovane. Jedan čovek je izašao i pokušao da to spreči, pa je došlo do verbalnog i manjeg fizičkog sukoba, navodi reporterka N1.

Protestna šetnja je razbijena, jer je deo demonstranata otiša na jedu, drugi deo na drugu stranu, ka Pokrajinskoj vladi.

Protest je počeo oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta, na poziv Saveza za Srbiju (SzS), a zbog „iživljavanja vlasti nad građanima” i najavljenog uvođenja policijskog časa u glavnom gradu zbog rasta broja inficiranih koronavirusom.

Sa platoa su okupljeni otišli ispred Skupštine Srbije gde su iz raznih pravaca došli i drugi građani, prenosi Beta.Ostale vesti

U srpskim sredinama đaci se u ponedeljak vraćaju u klupe
Redovna nastava u školama srpskim sredinama na Kosovu počinje u ponedeljak, potvrdili su za RTV Kim direktor OŠ „Miladin Mitić“ Ljubiša Karadžić i direktorica Ekonomsko-trgovinske škole u Lapljem Selu Dragica Mitić. Nastava će se odvijati po kombinovanom modelu, a dezinfekcija ruku na ulazu školu, kao i nošenje maski, biće obavezna. 
  • 17.09.2020
Uručeni sertifikati za izradu biznis planova
Ministarka kulture, omladine i sporta Kosova Vljora Demaći uručila je danas u Velikom Ropotovu  60 sertifikata polaznicima seminara „Znanjem do posla“ koji učestvuju u edukaciji pisanja biznis planova. Seminaru, koji je trajao 10 dana, prisustvovali su mladi od 18 do 24 godine iz srpske i romske zajednice iz opština Ranilug, Novo Brdo, Kamenica i Parteš.
  • 16.09.2020
Mitrovica: Uručeni ključevi stanarima novog

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, uručio je ključeve 20 stanova nove zgrade „Samačkog bloka“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 16.09.2020
„Mi smo apsolutni vlasnici srednjovekovne baštine na KiM“
Novinar Živojin Rakoćević povodom teksta prištinskog lista Koha "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", ističe da je „opasno širenje kvazinaučnih, pseudoistorijskih, novoromantičarskih ideja, jer može dovesti do toga da strada najvažnije nasleđe koje mi baštinimo, čuvamo i čiji smo apsolutni vlasnici“. Istoričar Aleksandar Gudžić napominje da je cilj teksta da se „Albanci predstave da su oni ti koji su vekovima na Kosovu, a da su Srbi okupatori“.
  • 14.09.2020
Povratak u školske klupe sledećeg ponedeljka?
U školama na cetralnom Kosovu koje funkcionišu po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije nastava će se i u toku ove nedelje odvijati on-lajn. Direktor OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici Vladimir Milkić poručuje da je sve spremno za redovnu nastavu koja bi trebalo da počne sledećeg ponedeljka. Roditelji nestrpljivo isčekuju početak nastave i povratak dece u školske klupe.
  • 14.09.2020
Gračanica: Zbog radova na vodovodnoj mreži zatvoren kružni tok
U opštini Gračanica više od mesec dana izvode se radovi na izgradnji nove vodovodne mreže. Zbog radova kružni tok u ovoj lokalnoj samoupravi je zatvoren.
  • 14.09.2020