Vesti
Društvo

„Avenija“, 20 godina uspešnog ženskog preduzetništva

Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela obeležava 20 godina postojanja i aktivnog rada u promovisanju ženskog preduzetništva i tradicionalnih vrednosti. Kulturno-umetničkim programom i dodelom plaketa zaslužnima u Domu kulture Gračanica obeležena je godišnjica.
„Avenija“, 20 godina uspešnog ženskog preduzetništva
Sa obeležavanja 20 godina Avenije (Foto Kim)

Proslava 20. godišnjice rada obeležena je bogatim kulturno-umetničkim programom, ali sa malo zvanica. Razlog za to je pogoršana epidemiološka situacija. Međutim, članice „Avenije“ su podsetile zašto su najaktivnije i najuspešnije žensko udruženje na centralnom Kosovu. One se kroz svoje aktivnosti bore za bolju zastupljenost žena u društvu, zapošljavanje, zaštitu od rodno zasnovanog nasilja, ali i promociju srpske tradicije i zdrave životne sredine. Često za to nemaju podršku institucija, kaže predsednica udruženja Gordana Đorić.

„Koristim ovu priliku da još jednom pozovem našeg predsednika Vučića i Kancelariju za KiM da ozbiljno shvate aktivnosti žena svih ovih godina, da se pokrene žensko preduzetništvo jer to je nešto što će omogućiti veće žapošljavanje žena a samim tim i njihovih porodica da bi ovde ostali i kako bi stvorili uslove da nam se vraćaju“.

Đorićeva je podsetila da je proteklih godina „Avenija“ slala predloge projekta za ekonomsko osnaživanje Srba na centralnom Kosovu, ali da su predstavnici Kancelarije to ignorisali.

„Nažalost do današnjeg dana nas čak nisu udostojili odgovora. To nas normalno strašno pogađa, ali to nas neće sprečiti da se i dalje trudimo da im dokažemo koliko je važno stvarati mogućnost za zapošljavanje jer to je osnov opstanka“, rekla je Đorićeva.

U proteklih 20 godina u radu „Avenije" učestvovalo je više od 600 žena, trenutno ih je aktivno više od 520 iz različitih sredina.

“Najponosniji smo na činjenicu da trajemo ovoliko godina. Ja nisam čula da postoji u okolini Udruženje koje traje dvadeset godina i uporno radimo na tome. Počeli smo prvenstveno sa ekonomskim razvojem, u okviru Udruženja radi radionica šivenja, tkanja, veza, heklanja, pletenja i nacionalne kuhinje”, rekla je Jelena Aksić iz Lapljeg Sela.

"Jedno vreme sam bila nezaposlena, pa sam se njima pridružila. Sve radim, heklam, vezem, pletem, ali radim i druge rukotvorine. Sada su se priključile i mlađe članice. Pre tri godine sam osvojila prvu nagradu za heklanje na Vidovdan. Treba se negovati taj rad, iako se slabo žena priključuje primetili smo da je više zainteresovanih u poslednje vreme. Mi smo voljne da pomognemo svima onima koje žele da se pridluže”, rekla je Vesna Miladinović iz Donje Brnjice.

Žene iz "Avenije" godinama učestvuju na brojnim domaćim i inostranim sajmovima gde uspešno predstavljaju tradiconalnu kosovsku kuhinju, razne rukotvorine i odeću. I danas na proslavu godišnjice njihovog postojanja, prikazane su njihove ručno izrađene haljine sa etno motivima. Gošća na rođendanu bila je i pop povačica Zorana Pavić koja godinama prati i podržava rad "Avenije". U znak zahvalnosti na podršci i promociji rada, predsednica udruženja Gordana Đorić je podelila plakete zaslužnima. Među njima je i naša medijska kuća.

 Ostale vesti

Poskupelo gorivo na Kosovu
Na benzinskim pumpama na Kosovu pre samo nekoliko dana cena za litar dizela iznosila je 0.89 centi, dok se sada litar prodaje po 0.94 centa, prenosi Reporteri.
  • 18.01.2021
Problem sa strujom u centru Gračanice, građani najavljuju protest
Blizu 50 domaćinstava u samom centru Gračanice, među kojima su i poslovni i privredni subjekti, se već dve nedelje suočava sa problemima u snabdevanju električnom energijom. Meštani planiraju protest, kazao je za RTV Kim Miroslav Arsić, vlasnik mesare i restorana „Arsa“.
  • 18.01.2021
Počelo drugo polugodište u srpskim školama na Kosovu
U školama na Kosovu koje nastavu pohađaju prema planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije počelo je drugo polugodište. Nastava se odvija po modelu koji se primenjivao od septembra meseca, tvrde direktori ovih obrazovnih ustanova.
  • 18.01.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Za oporavak privrede na Kosovu potrebne dve godine
Zbog pandemije koronavirusa Kosovo je izgubilo tri milijarde evra, a kriza koju je prouzrokovala pandemija dovela je do gašenja oko 20.000 preduzeća, usled čega je preko 50.000 radnika ostalo bez posla, rekao je u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini. Govoreći o posledicama pandemije na srpske privrednike predsednik Asocijacije srpskih privrednika u Gračanici Saša Sekulić, kazao je da je situacija alarmanta i da je samo na teritoriji opštine Gračanica od početka pandemije ugašeno oko 40 malih biznisa.
  • 18.01.2021
Jalovište kod Leposavića izlilo se u Ibar
Deo jalovišta u Leposaviću kombinata "Trepča" u ranim popodnevnim satima obrušilo se u reku Ibar. Meštani kažu da se žale već godinama, a iz Trpeče poručuju da je problem već saniran, ukazujući na nedavne poplave. Planirano je zatvaranje starog i otvaranje novog jalovišta u blizini rudnik.
  • 17.01.2021
Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021