Vesti
Društvo

Arlov: Poziv za čast i ponos, ukinite zabranu

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke Milorad Arlov dobio je poziv igumanije Haritine da 10. novembra bude domaćin ktitorske slave Pećke Patrijaršije na dan Svetog Arsenija Sremca, ali podseća da je na snazi zabrana njegovog ulaska na Kosovo.
Arlov: Poziv za čast i ponos, ukinite zabranu
Milorad Arlov (Foto atvbl.com)

"Izuzetna čast i ponos da sam još prošle godine dobio blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosija da budem domaćin slave Pećke Patrijaršije, kolijevke Srpske Pravoslavne Crkve", rekao je Arlov. Međutim, on se boji da mu neće biti dozovoljen ulazak na Kosovo.

"(Poziv unosi) zebnju i strah da mi neće biti dozvoljen ulazak na Кosovo i Metohiju koji mi je Policija Кosova prošle godine dva puta zabranila i zabrana je na snazi", naveo je Arlov.

On je podsetio da su domaćini ove slave u Pećkoj Patrijaršiji proteklih godina bili iz Republike Srpske. Od 2012. godine to su bili: opštine Foča, Srbac, Prnjavor, Teslić, Bijeljina, dva puta Sokolac, zatim Turistički centar Jahorina. Prošle godine, zbog pandemije nije upriličeno veće obeležavanje.

Arlov dodaje da će uputiti zahtev i molbu u Prištinu "da mu dozvole nesmetan ulazak i ukinu zabranu".

"Obratiću se premijeru Aljbinu Кurtiju, ministru policije Đeljalju Svećlji i direktoru policije Sehmedinu Mehmetiju da mogu prisustvovati, nesmetano za mene, ovom velikom događaju koji sam uvjek želeo, za koji sam dobio blagoslov episkopa Teodosija. Obratiću se molbom još i UNMIК-u, EULEКS-u, UN, ambasadi SAD i drugima da pomognu", rekao je on.

"Ako se svi zalažu za Briselski sporazum, slobodu kretanja, ljudske slobode, provođenje prava zakona i nesmetanog kretanja, tražim da mi se omogući nesmetan ulazak i ukine zabrana koja ni po čemu nije trebala ni biti donešena, jer se ja lično isključivo bavim humanitarnim radom", zaključio je Arlov.Ostale vesti

Od preko 20,000 Goranaca, koliko ih je pre ratnih sukoba, živelo na Kosovu, ostalo je njih blizu 8,000 da čuva goransku tradiciju i zanate. Nadaleko čuveni po orijentalnim poslasticama, goranskim ćevapima i bureku, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.
  • 24.05.2022
Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022