Vesti
Društvo

Arlov: Poziv za čast i ponos, ukinite zabranu

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke Milorad Arlov dobio je poziv igumanije Haritine da 10. novembra bude domaćin ktitorske slave Pećke Patrijaršije na dan Svetog Arsenija Sremca, ali podseća da je na snazi zabrana njegovog ulaska na Kosovo.
Arlov: Poziv za čast i ponos, ukinite zabranu
Milorad Arlov (Foto atvbl.com)

"Izuzetna čast i ponos da sam još prošle godine dobio blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosija da budem domaćin slave Pećke Patrijaršije, kolijevke Srpske Pravoslavne Crkve", rekao je Arlov. Međutim, on se boji da mu neće biti dozovoljen ulazak na Kosovo.

"(Poziv unosi) zebnju i strah da mi neće biti dozvoljen ulazak na Кosovo i Metohiju koji mi je Policija Кosova prošle godine dva puta zabranila i zabrana je na snazi", naveo je Arlov.

On je podsetio da su domaćini ove slave u Pećkoj Patrijaršiji proteklih godina bili iz Republike Srpske. Od 2012. godine to su bili: opštine Foča, Srbac, Prnjavor, Teslić, Bijeljina, dva puta Sokolac, zatim Turistički centar Jahorina. Prošle godine, zbog pandemije nije upriličeno veće obeležavanje.

Arlov dodaje da će uputiti zahtev i molbu u Prištinu "da mu dozvole nesmetan ulazak i ukinu zabranu".

"Obratiću se premijeru Aljbinu Кurtiju, ministru policije Đeljalju Svećlji i direktoru policije Sehmedinu Mehmetiju da mogu prisustvovati, nesmetano za mene, ovom velikom događaju koji sam uvjek želeo, za koji sam dobio blagoslov episkopa Teodosija. Obratiću se molbom još i UNMIК-u, EULEКS-u, UN, ambasadi SAD i drugima da pomognu", rekao je on.

"Ako se svi zalažu za Briselski sporazum, slobodu kretanja, ljudske slobode, provođenje prava zakona i nesmetanog kretanja, tražim da mi se omogući nesmetan ulazak i ukine zabrana koja ni po čemu nije trebala ni biti donešena, jer se ja lično isključivo bavim humanitarnim radom", zaključio je Arlov.Ostale vesti

Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023