Vesti
Društvo

Arlov: Poziv za čast i ponos, ukinite zabranu

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke Milorad Arlov dobio je poziv igumanije Haritine da 10. novembra bude domaćin ktitorske slave Pećke Patrijaršije na dan Svetog Arsenija Sremca, ali podseća da je na snazi zabrana njegovog ulaska na Kosovo.
Arlov: Poziv za čast i ponos, ukinite zabranu
Milorad Arlov (Foto atvbl.com)

"Izuzetna čast i ponos da sam još prošle godine dobio blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosija da budem domaćin slave Pećke Patrijaršije, kolijevke Srpske Pravoslavne Crkve", rekao je Arlov. Međutim, on se boji da mu neće biti dozovoljen ulazak na Kosovo.

"(Poziv unosi) zebnju i strah da mi neće biti dozvoljen ulazak na Кosovo i Metohiju koji mi je Policija Кosova prošle godine dva puta zabranila i zabrana je na snazi", naveo je Arlov.

On je podsetio da su domaćini ove slave u Pećkoj Patrijaršiji proteklih godina bili iz Republike Srpske. Od 2012. godine to su bili: opštine Foča, Srbac, Prnjavor, Teslić, Bijeljina, dva puta Sokolac, zatim Turistički centar Jahorina. Prošle godine, zbog pandemije nije upriličeno veće obeležavanje.

Arlov dodaje da će uputiti zahtev i molbu u Prištinu "da mu dozvole nesmetan ulazak i ukinu zabranu".

"Obratiću se premijeru Aljbinu Кurtiju, ministru policije Đeljalju Svećlji i direktoru policije Sehmedinu Mehmetiju da mogu prisustvovati, nesmetano za mene, ovom velikom događaju koji sam uvjek želeo, za koji sam dobio blagoslov episkopa Teodosija. Obratiću se molbom još i UNMIК-u, EULEКS-u, UN, ambasadi SAD i drugima da pomognu", rekao je on.

"Ako se svi zalažu za Briselski sporazum, slobodu kretanja, ljudske slobode, provođenje prava zakona i nesmetanog kretanja, tražim da mi se omogući nesmetan ulazak i ukine zabrana koja ni po čemu nije trebala ni biti donešena, jer se ja lično isključivo bavim humanitarnim radom", zaključio je Arlov.Ostale vesti

U Zvečanu protesti građana, zahtevaju da se reši problem napajanja strujom

Nezadovljni građani Zvečana, koji su bez električne energije gotovo 48 sati, protestuju jutros ispred zgrade Opštine Zvečan. Glavni dispečer za održavanje mrežnog postrojenja Elektrodistribucije sever, Zoran Obradović rekao je za Radio Kosovska Mitrovica, da se radi o velikom kvaru i čeka se specijalizovana ekipa za detektovanje mesta havarije, s obzirom da se radi o električnom vodu dugom 1400 metara, koji iz Energrtike napaja strujom veći deo grada.

  • 02.12.2021
Uže područje Zvečana treći dan bez struje
Potrošači u užem području Zvečana su treći dan bez struje. Nadležni tvrde da je reč o kompleksnom kvaru na mreži i da se čeka dolazak mernih ili ispitnih kola, koja će pomoći u rešavanju problema.
  • 02.12.2021
Pitanje imovine na Kosovu, problem koji se ne rešava

Pravni eksperti za imovinska prava govorili su juče na konferenciji „Imovinska prava na Kosovu“, u organizaciji mitrovičke NVO „ACDC“ na kojoj je zvanično otvoren sajt za ovo pitanje. Iako Imovinakosovo.org uliva nadu da je rešenje imovine, koje očekuje između 50 i 60 hiljada ljudi, na vidiku – stručnjaci i dalje sumnjaju u to. Štaviše, mišljenja su da će problem biti sve teži pooštravanjem zakona kosovskih institucija, pa čak i da do njega neće doći nikada.

  • 01.12.2021
Raspust od 31. decembra
Zimski raspust za đake biće kako je i planirano, od 31. decembra do  24. januara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, izjavila je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.
  • 01.12.2021
Sutra štrajk zdravstvenih radnika Kosova
Federacija sindikata zdravstva Kosova (FSZK) najavila je da će sutra u svim zdravstvenim institucijama u javnom sektoru ponovo štrajkovati, jer nije dobila odgovor Vlade na njene zahteve.
  • 01.12.2021
U okviru kampanje "16 dana aktivizma", predstavnici misije Euleks, EU, Ministarstva pravde Kosova i nevladine organizacije "Žensko pravo" sprovode svoju kampanju protiv psihološkog nasilja nad ženama. 
  • 01.12.2021