Vesti
Društvo

Aplikacija za prijavljivanje ilegalnih deponija

Predstavnicima kosovskih opština u Prištini je predstavljena aplikacija popravi.com putem koje će građani moći da prijavljuju ilegalne deponije.
Aplikacija za prijavljivanje ilegalnih deponija
Ilustracija (Foto Kim)

Iako se sa raznih lokalnih i međunarodnih instanci svakodnevno poručuje da je zaštita životne sredine neophodni prioritet, na centralnom Kosovu se lako mogu uočiti ilegalne deponije, otpadne vode, oštećeni trotari i rupe na putevima.

Tim povodom, Ministarstvo administracije lokalne samouprave pokrenulo je aplikaciju za zahteve građana i identifikaciju problema na terenu pod imenom popravi.com, koja će biti dostupna u svih u 38 opština na Kosovu.

Iako na sajtu Opštine Gračanice postoji alat putem kog meštani mogu prijavljivati svoje probleme, direktor Javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković smatra da je aplikacija popravi.com savremenija.

"Dobili smo primerak memoranduma koji treba da potpiše Opština Gračanica sa NVO "Demokratija plus" i onda će krenuti obuka službenika koji će raditi na tom programu. Meštani će na brz i lakši način moći da prijavljuju probleme", kazao je Trajković.

Aplikacija popravi.com omogućiće bolju i obimniju saradnju institucija sa građanima, kazala je ministarka za prostorno planiranje u Vladi Kosova Aljbena Rešitaj.

"Bez saradnje građana i institucije nema napretka u društvu. Drago mi je da će ova platforma služiti i za zaštitu sredine, kao i bolje ophođenje građana prema sredini u kojoj žive. Građani će moći da obaveste ako se krši zakon, zagađuju reke, nezakonito grade objekti i niču divlje deponije. Zajedničkim radom možemo uticati na poboljšanje životne sredine na Kosovu", kazala je Rešitaj.

Predstavnik nemačke organizacije GIZ Kal Hofman istakao je da je uklanjanje ilegalnih deponija važno na putu Kosova ka EU.

"U saradnji sa Ministarstvom životne sredine, fotografisali smo 1.537 ilegalnih deponija na Kosovu. Ne bacaju samo građani smeće, i opštine rade isto. Put ka EU znači njihovo uklanjanje i čišćenje ovog urnebesa", kazao je Hofman.

Izrada i implementacija ove aplikacije podržana je od strane nemačke organizacije GIZ, a njom upravlja NVO "Demokratija plus".Ostale vesti

Vernici i dalje u manastiru Banjska, državljani Severne Makedonije otišli kući
Vernici iz Novog Sada, među kojima je i dvoje maloletne dece, i dalje se nalaze u manastiru Banjska. Makedonski državljani koji su bili smešteni u hotelu u ovom selu krenuli su kućama.
  • 25.09.2023
Počela isplata 10.000 dinara pomoći za decu

Isplata jednokratne pomoći države roditeljima dece starosti do 16 godine počinje danas. Za mesec dana, za pomoć od 10.000 dinara prijavljeno je 1.101.232 dece.

  • 25.09.2023
Dan žalosti na Kosovu zbog ubistva policajca
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom nacionalne žalosti na Kosovu u znak pošte ubijenom policajcu Afrimu Bunjaku.
  • 25.09.2023
Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023