Vesti
Društvo

APK zabrinuta zbog ocene ekonomskih sloboda na Kosovu

Američka privredna komora (APK) na Kosovu je zabrinuta zbog ocene koju je Kosovo dobilo u Indeksu ekonomske slobode Heritidž fondacije za 2022. godinu, gde je ukupna ocena Kosova ispod regionalnog proseka.
APK zabrinuta zbog ocene ekonomskih sloboda na Kosovu
Ilustracija (Foto Pixabay)

Kosovo je rangirano na 40. mestu među 45 zemalja u regionu Evrope, a njegov ukupni rezultat (60,1 - 86. mesto od ukupno 187) je ispod regionalnog proseka.

"Uprkos tome što je postiglo određeni napredak u tranziciji ka tržišnoj ekonomiji sa makroekonomskom stabilnošću, Kosovo još uvek u velikoj meri zavisi od doznaka i finansijske i tehničke pomoći zapadnih donatora i dijaspore", navedeno je u analizi Heritidž (Heritage) fondacije.

U saopštenju za javnost, APK ocenjuje da u trenutku kada Kosovo treba da ohrabri i privuče domaće i strane investicije, niska ocena ekonomskih sloboda pokazuje potrebu za aktivnim pristupom državnih institucija u rešavanju pitanja koja se odnose na indikatore vladavine prava, veličine vlade i regulatorne efikasnosti, sa fokusom na imovinska pitanja, efikasnost pravosuđa, integritet vlade, poresko opterećenje, državnu potrošnju, fiskalno zdravlje, slobodu poslovanja i slobodu rada.

APK je posebno zabrinuta zbog pogoršanja petogodišnjeg trenda ekonomskih sloboda, jer je Kosovo palo na dno kategorije "delimično slobodnih", kao i zbog neodgovarajućeg odgovora Vlade Kosova na krizu koju je izazvao kovid-19.

"Rangiranje na 86. mestu na globalnom nivou je povod za zabrinutost koja kontinuirano tišti Američku privrednu komoru i druge organizacije privatnog sektora na Kosovu", navodi se u saopštenju.

APK je pozvala Vladu Kosova da nastavi sa aktivnom primenom plana ekonomskog razvoja, hitno rešavajući indikatore sa najnižim rejtingom.

"Izražavajući zabrinutost zbog činjenice da mehanizmi dijaloga kao što je Nacionalni savet za privredu i investicije nisu uspostavljeni više od godinu dana, APK poziva Vladu Kosova da se uključi u aktivan javno-privatni dijalog koji, između ostalog, koristi zemlji i njegovom ekonomskom napretku", zaključuje se u reagovanju APK.

Kosovo je najlošije ocene dobilo u oblastima imovinskih prava, efikasanosti pravosuđa, integriteta vlade i finansijskih sloboda i zabeležilo je pad od 6,4 poena u odnosu na prošlu godinu.

U "delimično slobodne zemlje" svrstane su i Hrvatska (45), Albanija (50), Severna Makedonija (53), Srbija (59), te Bosna i Hercegovina (68).

Crna Gora se sa prosečnom ocenom od 57,8 indeksnih poena nalazi u grupi delimično neslobodnih zemalja na 103. mestu.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022