Vesti
Društvo

APK zabrinuta zbog ocene ekonomskih sloboda na Kosovu

Američka privredna komora (APK) na Kosovu je zabrinuta zbog ocene koju je Kosovo dobilo u Indeksu ekonomske slobode Heritidž fondacije za 2022. godinu, gde je ukupna ocena Kosova ispod regionalnog proseka.
APK zabrinuta zbog ocene ekonomskih sloboda na Kosovu
Ilustracija (Foto Pixabay)

Kosovo je rangirano na 40. mestu među 45 zemalja u regionu Evrope, a njegov ukupni rezultat (60,1 - 86. mesto od ukupno 187) je ispod regionalnog proseka.

"Uprkos tome što je postiglo određeni napredak u tranziciji ka tržišnoj ekonomiji sa makroekonomskom stabilnošću, Kosovo još uvek u velikoj meri zavisi od doznaka i finansijske i tehničke pomoći zapadnih donatora i dijaspore", navedeno je u analizi Heritidž (Heritage) fondacije.

U saopštenju za javnost, APK ocenjuje da u trenutku kada Kosovo treba da ohrabri i privuče domaće i strane investicije, niska ocena ekonomskih sloboda pokazuje potrebu za aktivnim pristupom državnih institucija u rešavanju pitanja koja se odnose na indikatore vladavine prava, veličine vlade i regulatorne efikasnosti, sa fokusom na imovinska pitanja, efikasnost pravosuđa, integritet vlade, poresko opterećenje, državnu potrošnju, fiskalno zdravlje, slobodu poslovanja i slobodu rada.

APK je posebno zabrinuta zbog pogoršanja petogodišnjeg trenda ekonomskih sloboda, jer je Kosovo palo na dno kategorije "delimično slobodnih", kao i zbog neodgovarajućeg odgovora Vlade Kosova na krizu koju je izazvao kovid-19.

"Rangiranje na 86. mestu na globalnom nivou je povod za zabrinutost koja kontinuirano tišti Američku privrednu komoru i druge organizacije privatnog sektora na Kosovu", navodi se u saopštenju.

APK je pozvala Vladu Kosova da nastavi sa aktivnom primenom plana ekonomskog razvoja, hitno rešavajući indikatore sa najnižim rejtingom.

"Izražavajući zabrinutost zbog činjenice da mehanizmi dijaloga kao što je Nacionalni savet za privredu i investicije nisu uspostavljeni više od godinu dana, APK poziva Vladu Kosova da se uključi u aktivan javno-privatni dijalog koji, između ostalog, koristi zemlji i njegovom ekonomskom napretku", zaključuje se u reagovanju APK.

Kosovo je najlošije ocene dobilo u oblastima imovinskih prava, efikasanosti pravosuđa, integriteta vlade i finansijskih sloboda i zabeležilo je pad od 6,4 poena u odnosu na prošlu godinu.

U "delimično slobodne zemlje" svrstane su i Hrvatska (45), Albanija (50), Severna Makedonija (53), Srbija (59), te Bosna i Hercegovina (68).

Crna Gora se sa prosečnom ocenom od 57,8 indeksnih poena nalazi u grupi delimično neslobodnih zemalja na 103. mestu.Ostale vesti

Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023
Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023
Nabujala reka Janjevka, opštinske službe na terenu u Gornjoj i Donjoj Gušterici

Usled obilnih padavina koje su pogodile područje Gornje i Donje Gušterice došlo je do bujanja i na par lokacija i izlivanja reke Janjevke, navode iz Opštine Gračanice.

  • 02.06.2023
Štrpce: Skup podrške Srbima sa severa Kosova
Oko 1.000 meštana opštine Štrpce okupilo se na skupu podrške Srbima na severu Kosova i poručili im da se solidarišu sa njima i njihovim problemima.
  • 02.06.2023