Vesti
Društvo

Antonijević: Spremno dočekujemo nove studente

Studentski centar Priština - Kosovska Mitrovica i ove godine, s obzirom na približan broj novih studenata koji su upisali prvu godinu, ali i starih koji su na budžetu, ima dovoljno smeštajnih jedinica u svim studentskim domovima, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica direktorica ovog studentskog centra Dragana Antonijević.
Antonijević: Spremno dočekujemo nove studente
Direktorica Studentskog centra Priština - Kosovska Mitrovica Dragana Antonijević (Foto Radio Mitrovica sever)

Upisom novih studenata na deset fakulteta prištinskog Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici koji se završava do kraja oktobra, otvara se pitanje smeštaja onih koji upisuju fakultete u Mitrovici, a dolaze iz drugih sredina Kosova i Metohije i centralne Srbije.

"Rado i spremno došekujemo nove studente, čitavo leto smo pripremali smeštajne kapacitete, kako bi bili što bolje opremljeni i spremni za početak nove akademske godine. Ukupan kapacitet svih naših studentskih domova je 1.677 ležajeva i to u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Blacu. U ovom mesecu je bio raspisan konkurs za nove studente i trajao je do 15. septembra", rekla je direktorica Dragana Antonijević.

Prema njenim saznanjima, u Mitrovici je konkurisalo nešto više od 400 studenata.

"Mi imamo kapacitete i sve je prilagođeno potrebama studenata, do 1. oktobra će izaći liste koje su dostavljene fakultetima sa imenima studenata koji ispunjavaju uslove korišćenja domskih suluga. Tu se misli na brucoše, dok će stariji studenti konkurisati po završetku akademske godine, a to je od 1. oktobra do 1. novembra", dodala je ona.

Liste studenata koji su ostvarili pravo na korišćenje domova prema određenim kriterijumima biće istaknute na fakultetima. Prvi se useljavaju studenti prve godine jer nastava počinje 1. oktobra, dok bi svi ostali trebalo da budu u svojim smeštajnim jedinicama u prvoj polovini novembra meseca.

Dragana Antonijević kaže da će ove godine biti upisano 81,6 posto onih koji su konkurisali na nivou sva četiri grada, dok će u Kosovskoj Mitrovici taj broj u procentima iznositi oko 76 posto.

"To je nešto veći procenat u odnosu na predhodne godine, ali trudimo se da izađemo u susret svim mladim ljudima koji dolaze sa strane da nastave svoje obrazovanje u našem gradu. Mi podižemo kriterijume u pružanju usluga i možemo se pohvaliti odličnim uslovima smeštaja, ishrane, organizovanja vannastavnih aktivnosti i lečenja studenata", dodala je ona.

Na pitanje šta Studentski centar pruža studentima koji ne koriste usluge smeštaja, Antonijevićeva je odgovorila da svi studenti koji se školuju o trošku budžeta imaju poravo na korišćenje pansionske ishrane u restoranu doma, pa čak i studenti koji žive na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica imaju pravo na jedan obrok dnevno.

Osim toga, na raspolaganju su sportski tereni, teretana, studetski klub, biblioteka, čitaonica i studentska poliklinika.Ostale vesti

Popis stanovništva na Kosovu sledeće godine

Popis stanovništva, porodičnih domaćinstava i stanova na Kosovu odžaće se od 1. septembra do 16. oktobra 2023. godine, saopštio je nakon jučerašnje sednice Vlade premijer Aljbin Kurti.

  • 01.10.2022
Za mesec dana na RKS tablice preregistrovano samo devet vozila
Nakon 30 dana, otkad je na snagu stupila uredba kosovske vlade o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim tablicama, na RKS table prešlo je samo devet vozila.
  • 01.10.2022
Počeo popis stanovništva u Srbiji
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je danas i trajaće do 31. oktobra. Preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra, a već na proleće počeće objavljivanje prvih konačnih rezultata.
  • 01.10.2022
U Kosovskoj Mitrovici postavljena bista Dragiši Murganiću
U sedištu Crvenog krsta u Kosovskoj Mitrovici postavljena je bista sekretaru Dragiši Murganiću.
  • 30.09.2022
Položaj starih nije najbolji, potrebna veća briga društva

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Prištini je održan okrugli sto u organizaciji Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNPFA) na kome su razmatrani izazovi sa kojima se susreću pripadnici tog dela populacije. „Na žalost, položaj starih ljudi ne samo na Kosovu, nego i u regionu nije baš najbolji“, ocenila je šefica kancelarije UNPFA za kosovo Visare Mujko Nimani.

  • 30.09.2022
Priština: Deficit anesteziologa i medicinskih tehničara
Deficit anesteziologa i medicinskih sestara lako je uočljiv u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova (UKCK).
  • 30.09.2022