Vesti
Društvo

Antonijević: Spremno dočekujemo nove studente

Studentski centar Priština - Kosovska Mitrovica i ove godine, s obzirom na približan broj novih studenata koji su upisali prvu godinu, ali i starih koji su na budžetu, ima dovoljno smeštajnih jedinica u svim studentskim domovima, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica direktorica ovog studentskog centra Dragana Antonijević.
Antonijević: Spremno dočekujemo nove studente
Direktorica Studentskog centra Priština - Kosovska Mitrovica Dragana Antonijević (Foto Radio Mitrovica sever)

Upisom novih studenata na deset fakulteta prištinskog Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici koji se završava do kraja oktobra, otvara se pitanje smeštaja onih koji upisuju fakultete u Mitrovici, a dolaze iz drugih sredina Kosova i Metohije i centralne Srbije.

"Rado i spremno došekujemo nove studente, čitavo leto smo pripremali smeštajne kapacitete, kako bi bili što bolje opremljeni i spremni za početak nove akademske godine. Ukupan kapacitet svih naših studentskih domova je 1.677 ležajeva i to u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Blacu. U ovom mesecu je bio raspisan konkurs za nove studente i trajao je do 15. septembra", rekla je direktorica Dragana Antonijević.

Prema njenim saznanjima, u Mitrovici je konkurisalo nešto više od 400 studenata.

"Mi imamo kapacitete i sve je prilagođeno potrebama studenata, do 1. oktobra će izaći liste koje su dostavljene fakultetima sa imenima studenata koji ispunjavaju uslove korišćenja domskih suluga. Tu se misli na brucoše, dok će stariji studenti konkurisati po završetku akademske godine, a to je od 1. oktobra do 1. novembra", dodala je ona.

Liste studenata koji su ostvarili pravo na korišćenje domova prema određenim kriterijumima biće istaknute na fakultetima. Prvi se useljavaju studenti prve godine jer nastava počinje 1. oktobra, dok bi svi ostali trebalo da budu u svojim smeštajnim jedinicama u prvoj polovini novembra meseca.

Dragana Antonijević kaže da će ove godine biti upisano 81,6 posto onih koji su konkurisali na nivou sva četiri grada, dok će u Kosovskoj Mitrovici taj broj u procentima iznositi oko 76 posto.

"To je nešto veći procenat u odnosu na predhodne godine, ali trudimo se da izađemo u susret svim mladim ljudima koji dolaze sa strane da nastave svoje obrazovanje u našem gradu. Mi podižemo kriterijume u pružanju usluga i možemo se pohvaliti odličnim uslovima smeštaja, ishrane, organizovanja vannastavnih aktivnosti i lečenja studenata", dodala je ona.

Na pitanje šta Studentski centar pruža studentima koji ne koriste usluge smeštaja, Antonijevićeva je odgovorila da svi studenti koji se školuju o trošku budžeta imaju poravo na korišćenje pansionske ishrane u restoranu doma, pa čak i studenti koji žive na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica imaju pravo na jedan obrok dnevno.

Osim toga, na raspolaganju su sportski tereni, teretana, studetski klub, biblioteka, čitaonica i studentska poliklinika.Ostale vesti

Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023
Tri meseca bez srpske štampe
Tri meseca nakon odluke Vlade u Prištini da zabrani ulaz robe proizvedene u centralnoj Srbiji na Кosovo i Metohiju, do prodavnica i kioska ne stiže ni štampa na srpskom jeziku, čime se po ko zna koji put ugrožava pravo građana na informisanje na maternjem jeziku, podseća Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 20.09.2023
KUD ’’Slavuj’’ iz Novog Badovca slavi deceniju rada
KUD "Slavuj" iz Novog Badovca će u subotu 23. septembra obeležiti deset godina rada i postojanja.
  • 19.09.2023