Vesti
Društvo

Antivakseru iz Gnjilana Fejsbuk ugasio nalog

Arianu Slamnikuu iz Gnjilana je pre nekoliko dana ugašen Fejsbuk nalog zbog čestih objava u kojima se suprotstavljao vakcinaciji protiv korona virusa.
Antivakseru iz Gnjilana Fejsbuk ugasio nalog
Kosovski Srbi čekaju u redu na vakcinaciju u Kuršumliji (Foto arhiva Kim)

Slamniku sumnja u vakcine protiv kovida-19, pa tako niko iz njegove porodice nije ni vakcinisan.

On je po profesiji predavač nemačkog jezika u jednoj privatnoj školi na Kosovu, a o vakcinama protiv korona virusa se informiše putem interneta, odnosno putem društvenih mreža.

"Moja porodica i ja smo protiv vakcinacije, posebno ove obavezne vakcinacije koja je u toku, jer pre svega nemamo završnu fazu (ne zna se efikasnost vakcine)”, kaže Slamniku.

Vakcinacija protiv kovida-19 na Kosovu nije obavezna, ali na osnovu epidmioloških mera koje su uvedene u cilju sprečavanja širenja korona virusa, građani su dužni da imaju sertifikat o vakcinaciji prilikom ulaska u ugostiteljske objekte ili ukoliko žele da putuju. Ako nisu vakcinisani, onda za pomenute kategorije moraju da imaju negativan test na korona virus.

Sa Slamnikuom stav deli još nekoliko sagovornika sa Kosova, koji su govorili za Radio Slobodna Evropa (RSE). Oni odbijaju da se vakcinišu jer ne veruju da korona virus uopšte postoji.

Među njima su i Bljerim Urući iz sela Bresaljce, opština Gnjilane, kao i Gzim Gaši iz Istoka kod Peći. O korona virusu se, kažu, informišu putem Fejsbuka.

Od posledica kovida-19, koji izaziva korona virus, širom sveta je od početka pandemije preminulo više od pet miliona ljudi.

Na Kosovu je do 2. novembra od ove zarazne bolesti preminulo 2.977 osoba.

Preko milion korisnika Fejsbuka na Kosovu

Nalog na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram ima preko million građana Kosova.

Stručnjak za društvene mreže na Kosovu Valjon Keroli u izjavi za RSE kaže da građani često koriste Fejsbuk kao sredstvo informisanja.

„Fejsbuk je do prošle godine dozvoljavao objave protiv vakcina. Sada je Fejsbuk ’objavio rat’ tim osobama i stranicama, ali kod nas je glavni problem albanski jezik. Fejsbuk funkcioniše na osnovu veštačke inteligencije, a albanski jezik je malo komplikovaniji i objave protiv vakcine mogu da promaknu“, objašnjava Keroli.

On smatra i da bi na Kosovu trebali da postoje fekt-čekeri (oni koji proveravaju informacije), a koji bi u saradnji sa Fejsbukom mogli da se bore protiv lažnih vesti na društvenim mrežama.

„Uglavnom borbu (protiv lažnih vesti) vodi sam Fejsbuk jer naša Vlada nije vodila neku kampanju protiv lažnih vesti. Tu je još jedan problem, na Kosovu je puno počela da se koristi društvena mreža Tik-Tok. Ako se pročitaju komentari, većina ljudi koji su odlučili da se ne vakcinišu su pod uticajem Tik-Toka, a ima i onih koji vode propagandu protiv vakcine“, napominje Keroli.

Fejsbuk je u junu ove godine saopštio da je tokom pandemije korona virusa izbrisao 18 miliona objava protiv vakcine. A Tik-Tok je društvena mreža na kojoj se objavljuju video snimci.

Zašto se veruje lažnim vestima?

Dren Grguri, predavač na odseku za novinarstvo pri Univerzitetu u Prištini, prati širenje lažnih vesti o korona virusu od samog početka pandemije.

On za RSE ocenjuje da je kritičko razmišljenje od velikog značaja kada su u pitanju informacije koje se plasiraju putem društvenih mreža, i dodaje da sami građani treba da se informišu o medijima koje čitaju i da umeju da prepoznaju kredibilne izvore.

Ukoliko kritičko mišljenje ne postoji, kaže Grguri, građani mogu da dođu u situaciju da odluku o vakcinaciju donesu na osnovu dezinformacija.

Smatra i da je Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Vladom Kosova, trebalo da pokrene agresivniju kampanju protiv lažnih vesti.

„Da je postojala kontinuirana kampanja institucija u medijima, na televiziji ali i na portalima, stvorio bi se narativ koji bi vodio ka vakcinaciji. Naše institucije nisu sprovele tu kampanju, tako da se stvorio pogodan teren za druge da kreiraju retoriku protiv kovida-19 i protiv vakcine“, ocenjuje Gerguri i dodaje da nije bilo teško plasirati takvu retoriku kosovskom društvu.

Ministarstvo zdravlja: Verujte u činjenice i vakcinišite se

Iz kosovskog Ministarstva zdravlja navode da su građani od početka procesa imunizacije imali sve detaljne podatke o vakcinaciji i rasporedu vakcinacije, te napominju da ne izostaju ni pozivi za imunizacijom protiv korona virusa.

Podvlače da su se kroz medije plasirali isključivo naučno potvrđeni podaci oko vakcinacije.

Uz apel građanima da se vakcinišu, iz Ministarstva zdravlja poručuju i da se najnovije informacije mogu naći na stranicama Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Takođe, napominje se da je Vlada Kosova od samog početka ugovarala dobijanje vakcina koje je odobrila EMA (Evropska agencija za lekove) i FDA (Federalna agencija za lekove), čija je efikasnost i bezbednost dokazana.

Ministarstvo zdravlja Kosova kaže da ima dovoljno vakcina na raspolaganju i da su sve dostupne vakcine bezbedne i efikasne.

Građanima Kosova su trenutno dostupne vakcine dva proizvođača, Fajzer i Astra Zeneka.

Na Kosovu je u poslednje vreme povoljnija epidemiološka situacija. Registruje se znatno manji broj novoinficiranih i preminulih, ali je isto tako opala i zainteresovanost za vakcinaciju.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022