Vesti
Društvo

Anđelka Ćup dobitnica nagrade za izveštavanje o siromaštvu

Glavna i odgovorna urednica portala Gračanica Online, Anđelka Ćup, nagrađena je za reportažu o životu u Romskoj mahali u opštini Južna Mitrovica u vreme koronavirusa.
Anđelka Ćup dobitnica nagrade za izveštavanje o siromaštvu
Anđelka Ćup nakon dodeljene nagrade (Foto Gračanica online)

Nagradu za izveštavanje siromaštvu dodeljuje Udruženje novinara Kosova u saradnji sa UN agencijama.

Novinarka Anđelka Ćup je nagradu za priču o siromaštvu dobila drugi put.

“Zaista sam ponosna i srećna zbog nagrade, a u isto vreme i tužna jer već godinama radimo iste priče. Nažalost, svake godine se povećava broj siromašnih, posebno tih marginalizovanih zajednica. Poželela sam da se narednih godina bavimo nekim drugim i lepšim temama”, kazala je ona u izjavi za RTV Kim.

Anđelka Ćup je apelovala na svoje kolege novinare da se više bave ovakvim temama u budućnosti.

"Kao i koronavirus, ni siromaštvo nema ni naciju, ni veru. Kolege bi trebalo što više idu na teren kako bi dokumentovali ove priče, ne gledajući ko je siromašan i iz koje zajednice dolazi, kako bi bar na neki način pokušali da izvrše pritisak na donosice odluka da nešto učine”.

Osim Anđelke Ćup dobitnici nagrada su i Nora Džozi, Edona Grbaniju, Valjdeta Osmani, Redžep Maljoku i Valjdrin Fetahu.

UN agencije koje su podržale dodelu nagrade su UNMIK, UNICEF, UNDP, IOM, UNFPA, UNHCR i UN Women.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020