Vesti
Društvo

Anđelka Ćup dobitnica nagrade za izveštavanje o siromaštvu

Glavna i odgovorna urednica portala Gračanica Online, Anđelka Ćup, nagrađena je za reportažu o životu u Romskoj mahali u opštini Južna Mitrovica u vreme koronavirusa.
Anđelka Ćup dobitnica nagrade za izveštavanje o siromaštvu
Anđelka Ćup nakon dodeljene nagrade (Foto Gračanica online)

Nagradu za izveštavanje siromaštvu dodeljuje Udruženje novinara Kosova u saradnji sa UN agencijama.

Novinarka Anđelka Ćup je nagradu za priču o siromaštvu dobila drugi put.

“Zaista sam ponosna i srećna zbog nagrade, a u isto vreme i tužna jer već godinama radimo iste priče. Nažalost, svake godine se povećava broj siromašnih, posebno tih marginalizovanih zajednica. Poželela sam da se narednih godina bavimo nekim drugim i lepšim temama”, kazala je ona u izjavi za RTV Kim.

Anđelka Ćup je apelovala na svoje kolege novinare da se više bave ovakvim temama u budućnosti.

"Kao i koronavirus, ni siromaštvo nema ni naciju, ni veru. Kolege bi trebalo što više idu na teren kako bi dokumentovali ove priče, ne gledajući ko je siromašan i iz koje zajednice dolazi, kako bi bar na neki način pokušali da izvrše pritisak na donosice odluka da nešto učine”.

Osim Anđelke Ćup dobitnici nagrada su i Nora Džozi, Edona Grbaniju, Valjdeta Osmani, Redžep Maljoku i Valjdrin Fetahu.

UN agencije koje su podržale dodelu nagrade su UNMIK, UNICEF, UNDP, IOM, UNFPA, UNHCR i UN Women.Ostale vesti

Rekordne cene hrane na Kosovu: Poskupeo hleb, kafa, burek…
Cene raznih prehrambenih proizvoda na Kosovu nastavljaju da rastu, a i cene proizvoda u pekarama su uvećane, pa će građani morati da izdvoje u proseku od 10 do 20 centi više za određene proizvode.
  • 26.10.2021
Kosovska Mitrovica – grad ljubavi i mržnje prema psima lutalicama
Kosovska Mitrovica može da se pohvali ljudima koji će neretko pritrčati u pomoć povređenoj i napuštenoj životinji, negovati je i brinuti se o njoj, kao i ljudima koji svakodnevno, na putu do posla, sa sobom nose granule kojima hrane ljubimce Kosovske Mitrovice. Međutim, u ovom gradu ima i onih koji se, usled toga što još uvek nije rešen problem pasa lutalica, odlučuju da uzmu stvar u svoje ruke i reše ga bacanjem otrova.
  • 25.10.2021
Katarini Marinković i Radi Komazec nagrade INTERFER-a
Na 26. Internacionalnom festivalu reportaže i medija „Interfer Zlatna Nika“ novinarka produkcije New Press i Medija centra Katarina Marinković dobila je doplomu ovog festivala u kategoriji TV reportaže. Marinkovićeva je diplomu dobila za reportažu “Ljudi brojevi” koja govori o položaju, problemima i životu stanara stambenog naselja u Lapljem Selu.
  • 25.10.2021
Gračanica: Savez slepih obeležio 75 godina postojanja
Invaliditet ne bi trebao da sprečava ljude u ostvarenju svojih ciljeva, poručio je na svečanoj sednici u velikoj sali Doma kulture u Gračanici predsednik Međuopštinske organizacije Priština pri Savezu slepih Srbije Radomir Jorgić povodom obeležavanja 75 godina postojanja i rada ove organizacije. 
  • 25.10.2021
Kada bi umetnici pokušali da sarađuju kao političari bili bi
Saradnja u oblasti kulture između Srba i Albanaca na Kosovu gotovo da ne postoji, rečeno je u emisiji “Heroji u doba koronavirusa”. Prema rečima Aleksandra Gudžića iz Doma kulture “Gračanica” razlog za to je jezička barijera, dok Miljana Dunđerin iz Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” smatra  da za to ne postoji politička volja, niti podrška.
  • 25.10.2021
Zdrava porodica i predan rad su recept za sreću u životu
Da penzionerski dani mogu biti slatki kao ovogodišnji rod grožđa u Velikoj Hoči, govori primer Milice i Save Garić iz ovog sela. Ovaj bračni par prosvetnih radnika živi svoje „Zlatno doba“, dva sina, ćerka, desetoro unučadi, jedan praunuk su motiv za sve što rade.
  • 24.10.2021