Vesti
Društvo

Ambasador Rode: Kultura sećanja na pogrešan način

Veoma sam zabrinut zbog planova za renoviranje kuće Džafera Deve, poznatog nacističkog saradnika/protagoniste zloglasne SS Skenderbeg divizije, naveo je na Tviteru ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode.
Ambasador Rode: Kultura sećanja na pogrešan način
Ambasador Jern Rode (Foto Tviter@GermanAmbKOS)

"Nema pranja i beljenja istorije! Nemojte iskrivljavati istinu o Holokaustu ili ratnim zločinima koje su počinili nacisti i lokalni saradnici", poručio je ambasador Rode na ovoj društvenoj mreži.

"Kultura sećanja i očuvanje kulturnog nasleđa moraju se shvatiti kao prilike za suočavanje sa prošlošću na otvoren, istinit način. Nemačka ambasada je spremna da podrži svaki razuman pristup kulturi sećanja na Kosovu", zaključio je on.

 


Podsetimo, Evropska unija i UNDP, zajedno sa kosovskim Ministarstvom kulture, omladine i sporta, počeli su restauraciju kuće Džafera Deve u Južnoj Mitroviici, a objasnili su da je cilj da taj projekat "doprinese stabilnosti i miru“.

Po obnovi, kako su predvideli, kuća treba da služi za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe.Ostale vesti

Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023
Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023
Nabujala reka Janjevka, opštinske službe na terenu u Gornjoj i Donjoj Gušterici

Usled obilnih padavina koje su pogodile područje Gornje i Donje Gušterice došlo je do bujanja i na par lokacija i izlivanja reke Janjevke, navode iz Opštine Gračanice.

  • 02.06.2023
Štrpce: Skup podrške Srbima sa severa Kosova
Oko 1.000 meštana opštine Štrpce okupilo se na skupu podrške Srbima na severu Kosova i poručili im da se solidarišu sa njima i njihovim problemima.
  • 02.06.2023