Vesti
Društvo

Ambasada Australije pomaže ženama u opštini Peć

Ambasada Australije sprovela je dva projekta u opštini Peć, jedan u Sigurnoj kući u Peći i jedan u srpskoj zajednici u Goraždevcu, gde su pomogli snadbevanje opremom lokalnu poslastičaru.
Ambasada Australije pomaže ženama u opštini Peć
Ambasador Australije u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Ambasador Australije Andrea Riđi kaže da ambasada pomaže ženama na njihovom osamostaljivanju.

“Ambasada Australije je vrlo zahvalana što je danas u Peći i Goraždevcu, australijska vlada dosta pomaže ravnopravnost polova, to smo pokazali i kroz projekat sigurnoj kući i projekat u Goraždevcu. Mi pomažemo žene u svim segmentima, u svim zajednicama, radimo na tome da im pomognemo da se one same posle toga organizuju. Mi radimo na projektima sa lokalnim organizacijama.

Na prijemu ambasadora Australije bile su direktorka sigurne kuće Ardita Ramizi Balja i direkotorka nevladine organizacije iz Goraždevca Miroslavka Simonović, koje su rekle da im pomoć ambasade Australije puno znači.

“Znači nam veoma puno, jer mi znamo da ako podržimo jednu ženu ona neće biti sama. Ako podržimo ženu ona se može osamostaliti, to je jako važno za jednu ženu”, rekla je Balja.

“To nije velika donacija, ali je za nas velika, zato što smo radili u teškim uslovima, nismo imali dovoljno opreme za rad naše poslastičare. Od velikog je značaja to što smo dobili od ambasade Australije”, rekla je Simonović.

Ambasador Australije Andrea Riđi na kraju današnje posete Peći, obišao je i manastir Pećku Patrijaršiju.

 Ostale vesti

Tradicija i muški potomci ispred zakonskih prava žena na nasledstvo
Zakon o nasleđivanju ženama i muškarcima daje jednaka nasledna prava. U praksi, tradicionalni običaji na Kosovu daju prednost muškom potomstvu u odnosu na žensko, ukazali su građani koji su na portalu Radio Goraždevca odgovarali na pitanja u vezi sa ovom temom.
  • 07.12.2022
Kosovo: Za dve nedelje dva ubistva i pet silovanja žena

“Prema statistikama, u 70 odsto slučajeva ubistva žena koje je počinio član porodice je korišćeno vatreno oružje”, istakao je šef OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport na okruglom stolu o bezbednosti i pristupu pravdi za žrtve nasilja u porodici koji je organizovala ova misija u okviru obeležavanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

  • 07.12.2022
Šubarićeva najavila sanaciju Stefanove ulice u Čaglavici
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić obišla je Čaglavicu i najavila sanaciju Stefanove ulice, koja je u proteklom periodu u pojedinim delovima raskopana i oštećena usled različitih radova, o čemu je Radio Kim nedavno izveštavao.
  • 07.12.2022
Počele pripreme za popis stanovništva, opštinama predstavljeni zadaci
Predstavnici Agencije za statistiku Kosova (ASK) su u okviru priprema za organizaciju popisa stanovništva 2023. godine održali konsultativni sastanak sa opštinskim liderima i predstavnicima lokalnog nivoa na Kosovu.
  • 06.12.2022
Nezaposlenost, nepoznavanje i nepoštovanje prava problemi manjina u opštini Gračanica

Pored Srba, u opštini Gračanica žive i Albanci, Romi, Aškalije, Egipćani i Goranci. Najveći problemi zajednica koje su u ovoj lokalnoj samoupravi manjinske jesu nezaposlenost, te nepoznavanje i nepoštovanje njihovih prava, ocenjeno je na debati “Položaj i problem manjinskih zajednica na teritoriji opštine Gračanica” održanoj u Medija centru u Čaglavici.

  • 06.12.2022
Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
  • 06.12.2022