Vesti
Društvo

Aljiu: Izgradnja ’’Autoputa mira’’ počinje na proleće

Izgradnja "Autoputa mira", pomenuta u jednoj od 16 tačaka Vašingtonskog sporazuma koji je zaključen pre skoro godinu dana u Beloj kući (4. septembra 2020), je u "procesu sprovođenja", naveo je kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu.
Aljiu: Izgradnja ’’Autoputa mira’’ počinje na proleće
Ilustracija (Foto Flickr)

On je rekao da je u vezi sa postignutim dogovorom u Beloj kući, Kosovo preuzelo obavezu izgradnje autoputa do Merdara za koju se, prema njegovim rečima, očekuje da će započeti na proleće naredne godine.

"Što se tiče sporazuma između Vašingtona i ’Autoputa mira’, Kosovo je preuzelo obaveze da realizuje put do Merdara. Naravno da se ovaj proces iz finansijskih razloga može odužiti, ali to je proces koji će se završiti. S druge strane, isti projekat znači da ga mora sprovesti i druga strana (Srbija), a do sada ga nije bilo... Ne možemo sa velikom sigurnošću reći, ali mislim da ćemo na proleće imati dobre mogućnosti za početak tog autoputa", naglasio je Aljiu.

Što se tiče sporog procesa izgradnje i odlaganja radova na putu Podujevo - Priština, on je rekao da je taj projekat u poteškoćama zbog eksproprijacije.

"Za put Priština - Podujevo je tačno da su eksproprijacije jedan od uzroka mnogih problema ili kašnjenja jer nisu realizovane. One ostaju neostvarene i očekujemo da ćemo revidiranjem narednog budžeta, sledeće godine, realizovati deo eksproprijacija koje se odnose na veze, podvožnjake i nadvožnjake koji se nalaze na putu Priština - Podujevo. Što se tiče osnovne trase, ona je eksproprisana i radovi su nastavljeni u tom delu, pa će se deo trase završiti tamo gde eksproprijacija postoji, dok će se za delove gde je nema radovi nastaviti kasnije", zaključio je Aljiu.

Dužina auto-puta od Niša do administrativne granice kod Merdara, koji će graditi Srbija je 77 kilometara, a ukupna dužina buduće saobraćajnice Niš - Merdare - Priština - Tirana - Drač je 384 kilometra. 

Izgradnja ovog puta odlagana je u više navrata poslednjih godina, iako je najavljena još 2015. godine na sastanku tadašnjih premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame.

Iz "Skyscrapers Construction Serbia" su krajem novembra 2020. godine na JuTjub okačili video sa rokom i opisom radova na ovom putu.

Кoridori Srbije objavili su sredinom marta ove godine javni poziv za dostavljanje ponuda za radove na izgradnji autoputa E-80 Niš - Merdare, za prvu deonicu, u dužini od 5,5 kilometara. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić je krajem juna ove godine u Niškoj Banji izjavila da "na jesen verovatno kreće izgradnja autoputa od Niša preko Pločnika i Prištine".

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije tokom dana u izjavi novinarima, nakon razgovora sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i učešća na panelu posvećenom budućnosti EU na Bledu, rekao da je saznao "iz obaveštajnih izvora" da Priština "od 4. septembra u potpunosti zaustavlja dalju implementaciju Vašingtonskog sporazuma", javio je RTS.Ostale vesti

Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023