Vesti
Društvo

Aljiu: Izgradnja ’’Autoputa mira’’ počinje na proleće

Izgradnja "Autoputa mira", pomenuta u jednoj od 16 tačaka Vašingtonskog sporazuma koji je zaključen pre skoro godinu dana u Beloj kući (4. septembra 2020), je u "procesu sprovođenja", naveo je kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu.
Aljiu: Izgradnja ’’Autoputa mira’’ počinje na proleće
Ilustracija (Foto Flickr)

On je rekao da je u vezi sa postignutim dogovorom u Beloj kući, Kosovo preuzelo obavezu izgradnje autoputa do Merdara za koju se, prema njegovim rečima, očekuje da će započeti na proleće naredne godine.

"Što se tiče sporazuma između Vašingtona i ’Autoputa mira’, Kosovo je preuzelo obaveze da realizuje put do Merdara. Naravno da se ovaj proces iz finansijskih razloga može odužiti, ali to je proces koji će se završiti. S druge strane, isti projekat znači da ga mora sprovesti i druga strana (Srbija), a do sada ga nije bilo... Ne možemo sa velikom sigurnošću reći, ali mislim da ćemo na proleće imati dobre mogućnosti za početak tog autoputa", naglasio je Aljiu.

Što se tiče sporog procesa izgradnje i odlaganja radova na putu Podujevo - Priština, on je rekao da je taj projekat u poteškoćama zbog eksproprijacije.

"Za put Priština - Podujevo je tačno da su eksproprijacije jedan od uzroka mnogih problema ili kašnjenja jer nisu realizovane. One ostaju neostvarene i očekujemo da ćemo revidiranjem narednog budžeta, sledeće godine, realizovati deo eksproprijacija koje se odnose na veze, podvožnjake i nadvožnjake koji se nalaze na putu Priština - Podujevo. Što se tiče osnovne trase, ona je eksproprisana i radovi su nastavljeni u tom delu, pa će se deo trase završiti tamo gde eksproprijacija postoji, dok će se za delove gde je nema radovi nastaviti kasnije", zaključio je Aljiu.

Dužina auto-puta od Niša do administrativne granice kod Merdara, koji će graditi Srbija je 77 kilometara, a ukupna dužina buduće saobraćajnice Niš - Merdare - Priština - Tirana - Drač je 384 kilometra. 

Izgradnja ovog puta odlagana je u više navrata poslednjih godina, iako je najavljena još 2015. godine na sastanku tadašnjih premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame.

Iz "Skyscrapers Construction Serbia" su krajem novembra 2020. godine na JuTjub okačili video sa rokom i opisom radova na ovom putu.

Кoridori Srbije objavili su sredinom marta ove godine javni poziv za dostavljanje ponuda za radove na izgradnji autoputa E-80 Niš - Merdare, za prvu deonicu, u dužini od 5,5 kilometara. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić je krajem juna ove godine u Niškoj Banji izjavila da "na jesen verovatno kreće izgradnja autoputa od Niša preko Pločnika i Prištine".

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije tokom dana u izjavi novinarima, nakon razgovora sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i učešća na panelu posvećenom budućnosti EU na Bledu, rekao da je saznao "iz obaveštajnih izvora" da Priština "od 4. septembra u potpunosti zaustavlja dalju implementaciju Vašingtonskog sporazuma", javio je RTS.Ostale vesti

Pomoć iz Beča za porodice u Novom Brdu
Porodice Miljković i Filimonović iz Novog Brda dobile su pomoć od Organizacije"Srpski centar" iz Beča.
  • 17.09.2021
Nastava u srpskim sredinama i dalje na daljinu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije saopštilo je danas da će škole u srpskim sredinama na Kosovu i naredne nedelje izvoditi nastavu na daljinu.
  • 17.09.2021
Istok: Pokrenuta akcija čišćenja groblja u Srbobranu

U povratničkom selu Srbobran, u opštini Istok, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za čišćenje i uređivanje seoskog groblja koje će početi u prvim danima oktobra, izjavila je za Radio Goraždevac Vesna Maliković iz Srbobrana.

  • 17.09.2021
Usvojen predlog o isplati 20 evra svim punoletnim građanima
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakon o isplati 20 evra svim punoletnim građanima.
  • 16.09.2021
Uručeni ključevi kuća porodicama Nisić i Dimić iz Klokota
Socijalno ugroženim porodicama Nisić i Dimić iz Кlokota, danas su uručeni ključevi novih kuća, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 16.09.2021
Zapušite nos, otvorite oči: Gračanica do Tokija
Najveći ekološki problemi na teritoriji opštine Gračanica su godinama unazad potpuno isti. Meštani Lapljeg Sela i Preoca se svakog leta suočavaju sa nesnosnim smradom reke Gračanke koji ih guši do kasne jeseni. Iz opštinskog Odeljenja inspekcije ističu da su uzorci vode sa više lokacija poslati na ispitivanje, da su rezultati pokazali prisustvo otpadnih voda iz domaćinstava, a da analiza prisustva teških metala iz tehničkih razloga neće biti brzo urađena.
  • 16.09.2021