Vesti
Društvo

Aljiu: Izgradnja ’’Autoputa mira’’ počinje na proleće

Izgradnja "Autoputa mira", pomenuta u jednoj od 16 tačaka Vašingtonskog sporazuma koji je zaključen pre skoro godinu dana u Beloj kući (4. septembra 2020), je u "procesu sprovođenja", naveo je kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu.
Aljiu: Izgradnja ’’Autoputa mira’’ počinje na proleće
Ilustracija (Foto Flickr)

On je rekao da je u vezi sa postignutim dogovorom u Beloj kući, Kosovo preuzelo obavezu izgradnje autoputa do Merdara za koju se, prema njegovim rečima, očekuje da će započeti na proleće naredne godine.

"Što se tiče sporazuma između Vašingtona i ’Autoputa mira’, Kosovo je preuzelo obaveze da realizuje put do Merdara. Naravno da se ovaj proces iz finansijskih razloga može odužiti, ali to je proces koji će se završiti. S druge strane, isti projekat znači da ga mora sprovesti i druga strana (Srbija), a do sada ga nije bilo... Ne možemo sa velikom sigurnošću reći, ali mislim da ćemo na proleće imati dobre mogućnosti za početak tog autoputa", naglasio je Aljiu.

Što se tiče sporog procesa izgradnje i odlaganja radova na putu Podujevo - Priština, on je rekao da je taj projekat u poteškoćama zbog eksproprijacije.

"Za put Priština - Podujevo je tačno da su eksproprijacije jedan od uzroka mnogih problema ili kašnjenja jer nisu realizovane. One ostaju neostvarene i očekujemo da ćemo revidiranjem narednog budžeta, sledeće godine, realizovati deo eksproprijacija koje se odnose na veze, podvožnjake i nadvožnjake koji se nalaze na putu Priština - Podujevo. Što se tiče osnovne trase, ona je eksproprisana i radovi su nastavljeni u tom delu, pa će se deo trase završiti tamo gde eksproprijacija postoji, dok će se za delove gde je nema radovi nastaviti kasnije", zaključio je Aljiu.

Dužina auto-puta od Niša do administrativne granice kod Merdara, koji će graditi Srbija je 77 kilometara, a ukupna dužina buduće saobraćajnice Niš - Merdare - Priština - Tirana - Drač je 384 kilometra. 

Izgradnja ovog puta odlagana je u više navrata poslednjih godina, iako je najavljena još 2015. godine na sastanku tadašnjih premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame.

Iz "Skyscrapers Construction Serbia" su krajem novembra 2020. godine na JuTjub okačili video sa rokom i opisom radova na ovom putu.

Кoridori Srbije objavili su sredinom marta ove godine javni poziv za dostavljanje ponuda za radove na izgradnji autoputa E-80 Niš - Merdare, za prvu deonicu, u dužini od 5,5 kilometara. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić je krajem juna ove godine u Niškoj Banji izjavila da "na jesen verovatno kreće izgradnja autoputa od Niša preko Pločnika i Prištine".

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije tokom dana u izjavi novinarima, nakon razgovora sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i učešća na panelu posvećenom budućnosti EU na Bledu, rekao da je saznao "iz obaveštajnih izvora" da Priština "od 4. septembra u potpunosti zaustavlja dalju implementaciju Vašingtonskog sporazuma", javio je RTS.Ostale vesti

Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022
U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022