Vesti
Društvo

Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji

Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Kosovska Mitrovica tokom karantina (Foto N1)

Taj portal je u petak, 3. aprila objavio imena sa mestom stanovanja i godinom rođenja 210 Srba, Roma i Goranaca kojima je navodno propisana izolacija, uz tvrdnju da su mere naložene iz Beograda.

Misija OEBS na Кosovu, posle reagovanja UNS-a i UNS-a na Кosovu juče je pozvala portale da uklone ovaj spisak i da ga na prenose, ističući da su lični podaci zaštićeni zakonom.

„Institucije na Кosovu ne otkrivaju lične podatke zaraženih kovidom-19 i to ne bi trebalo da rade ni mediji. Situacija izazvana kovidom-19 zahteva solidarnost i saradnju čitavog društva, kao i vlasti u regionu“, navodi se u reagovanju OEBS-a na Кosovu.

Osim OEBS-a, šef UMNIК-a Zahir Tanin pozvao je na poštovanje ljudskih prava na Кosovu i ohrabrio sve institucije i aktere da „budno prate moguće slučajeve stigmatizacije i diskriminacije u vezi sa borbom protiv kovida-19“.

Tanin je ponovio poziv kosovske Agencije za zaštitu ličnih podataka da se poštuje pravo pacijenata na privatnost i uzdržavanje od objavljivanja njihovih ličnih podataka.

Osim međunarodnih organizacija na Кosovu, protestovala je i Evropska federacija novinara (EFJ) zbog, kako stoji u saopštenju, „ogromnog političkog uplitanja u pojedine medije na Кosovu“ i pozvala ih da se odupru pojačanim tenzijama u vreme zdravstvene krize.

U saopštenju EFJ-a navodi se i da je ova organizacija tražila od Nezavisne komisije za medije na Кosovu da istraži ovaj slučaj „neetičkog izveštavanja“ i pozvala je da nastavi sa pažljivim nadgledanjem medija.

Podsetimo, UNS i UNS na Кosovu juče su tražili da portal „Gazeta Sinjali“ hitno ukloni sa interneta spisak građana koji su navodno u izolaciji i leče se od virusa korna, ističući da je nedopustivo objavljivanje informacija iz zdravstvenih kartona, kao i podataka koji stigmatizuju ljude po nacionalnoj i etničkoj pripadnosti.

UNS i UNS na Кosovu tražili su da se utvrdi odgovornost nadležnih u Zavodu za javno zdravlje Кosovska Mitrovica – Priština i stanice kosovske policije u Leposaviću za puštanje ovih spiskova u javnost.Ostale vesti

Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020
“Žene širom sveta da se ujedine”
Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ujedno počinje i akcija „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Direktorka NVO „Žensko pravo“ Ružica Simić je za RTV Kim kazala da je cilj ove akcije da se “žene oraginuzuju, budu složne i da pomažu jedna drugoj”.
  • 25.11.2020