Vesti
Društvo

Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji

Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Kosovska Mitrovica tokom karantina (Foto N1)

Taj portal je u petak, 3. aprila objavio imena sa mestom stanovanja i godinom rođenja 210 Srba, Roma i Goranaca kojima je navodno propisana izolacija, uz tvrdnju da su mere naložene iz Beograda.

Misija OEBS na Кosovu, posle reagovanja UNS-a i UNS-a na Кosovu juče je pozvala portale da uklone ovaj spisak i da ga na prenose, ističući da su lični podaci zaštićeni zakonom.

„Institucije na Кosovu ne otkrivaju lične podatke zaraženih kovidom-19 i to ne bi trebalo da rade ni mediji. Situacija izazvana kovidom-19 zahteva solidarnost i saradnju čitavog društva, kao i vlasti u regionu“, navodi se u reagovanju OEBS-a na Кosovu.

Osim OEBS-a, šef UMNIК-a Zahir Tanin pozvao je na poštovanje ljudskih prava na Кosovu i ohrabrio sve institucije i aktere da „budno prate moguće slučajeve stigmatizacije i diskriminacije u vezi sa borbom protiv kovida-19“.

Tanin je ponovio poziv kosovske Agencije za zaštitu ličnih podataka da se poštuje pravo pacijenata na privatnost i uzdržavanje od objavljivanja njihovih ličnih podataka.

Osim međunarodnih organizacija na Кosovu, protestovala je i Evropska federacija novinara (EFJ) zbog, kako stoji u saopštenju, „ogromnog političkog uplitanja u pojedine medije na Кosovu“ i pozvala ih da se odupru pojačanim tenzijama u vreme zdravstvene krize.

U saopštenju EFJ-a navodi se i da je ova organizacija tražila od Nezavisne komisije za medije na Кosovu da istraži ovaj slučaj „neetičkog izveštavanja“ i pozvala je da nastavi sa pažljivim nadgledanjem medija.

Podsetimo, UNS i UNS na Кosovu juče su tražili da portal „Gazeta Sinjali“ hitno ukloni sa interneta spisak građana koji su navodno u izolaciji i leče se od virusa korna, ističući da je nedopustivo objavljivanje informacija iz zdravstvenih kartona, kao i podataka koji stigmatizuju ljude po nacionalnoj i etničkoj pripadnosti.

UNS i UNS na Кosovu tražili su da se utvrdi odgovornost nadležnih u Zavodu za javno zdravlje Кosovska Mitrovica – Priština i stanice kosovske policije u Leposaviću za puštanje ovih spiskova u javnost.Ostale vesti

Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020
Izmenjeno pravilo za pomoć od 100 evra
Sto evra pomoći od države moći će da dobiju svi punoletni državljani Srbije koji imaju ličnu kartu ili je izvade do datuma isteka prijave za pomoć 5. juna.
  • 29.05.2020
Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020