Vesti
Društvo

Albanci traže bolji život po Evropi

Više hiljada mladih Albanaca i Aškalija, uglavnom iz opštine Uroševac, odlazi sa Kosova u nadu da će u nekim zemljama Evropske unije naći posao i bolji život.
Albanci traže bolji život po Evropi
Uroševac (Foto arhiv Kim)

Prema podacima Evropske statističke službe Eurostat, samo ove godine je 14.000 hiljada stanovnika Kosova emigriralo u zemlje EU, uglavnom u Austriji i Nemačkoj.

Albanci autobusima idu sa Kosova preko Srbije u Mađarsku i potom u ostale zemlje EU u nadu da nađu posao i bolji zivot, prenosi RTV 21.

Stanovnici sela Miraš iz Uroševca su rekli za RTV 21 da je samo u poslednje vreme više od 60 porodica emigriralo iz tog mesta.

Prema navodima te televizije, i veliki broj Aškalija, koji uglavnom žive u opštinu Uroševac, počeli su masovno da odlaze sa Kosova zbog nezaposlenosti i veoma teški životnih uslova.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022