Albanci sa Kosova voljni da plate do 2.500 evra za šengen pasoš

Zbog nedostatka liberalizacije viza, mladi Albanci na Kosovu ne oklevaju da pronađu alternativne načine za odlazak u zemlje Evropske unije, spremni da plate i hiljade evra, čak i po cenu da ilegalno napuste Kosovo, prenose prištinski mediji.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto Al Džazira)

Koha TV objavila je video snimak, na kojem se vidi da su dva mladića spremni da plate dosta para, za pasoš koji bi im omogućio da napuste Kosovo.

Primer je zabeležen u Glogovcu, gde osoba sa inicijalima M. B., obećava nekolicini mladih ljudi da će im omogućiti pasoše različitih zemalja EU.

Dva mladića treba da plate po 2.500 eura, kako bi dobili slovenački pasoš.

M.B. im je rekao da će im omogućiti pasoš u roku od 15 dana, ali da će morati da ih preuzmu u Ambasadi Slovenije.

M.B. tvrdi da to neće biti falsifikovani pasoši i da je za to potrebna "razumna svota novca". Ubeđujući mladiće da to nije mnogo novca, M.B. tvrdi kako će imati pasoš za čitav život.

U daljoj konverzaciji, vidi se, da prodavac pasoša objašnjava mladićima kako će sumu izdvojenu za pasoše brzo zaraditi na zapadu.

KTV je kontaktirao sina osobe s inicijalima M.B. koji im je preko telefona rekao da njegov otac nije kontaktirao porodicu dva meseca, od kada je rekao da putuje u Hrvatsku.

Takođe, KTV je zatražio od kosovske policije, odgovor na pitanje da li znaju da se pasoši i vize prodaju na ovaj način, ali policijski službenici nisu reagovali.

Takođe nisu odgovorili ni na pitanje da li imaju podatak da je M.B. napustio Kosovo, kako je rekao članovima njegove porodice.

Kosovske vlasti se dve i po godine muče sa demarkacijom granične linije sa Crnom Gorom, što je centralni uslov Evropske unije za odobravanje vizne liberalizacije žiteljima Kosova.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsedništvo kosovske skupštine za sutra su sazvali sednicu parlamenta na kojoj bi trebalo da se na dnevnom redu, ponovo, po ko zna koji put, nađe pitanje demarkacije sa Crnom Gorom.

Za ratifikaciju sporazuma o razgraničenju, potrebno je da u kosovskoj skupštini glasa 80 od 120 poslanika.

Otpor ratifikaciji sporazuma nailazio je zbog tvrdnje opozicionih poslanika da Kosovo njime gubi oko osam hiljada hektara.

Ostale vesti

 • Sport umesto nasilja

  Sport umesto nasilja

  Škola, pored porodice, ima glavno mesto u prevenciji društveno opasnog ponašanja, u situaciji kada nasilje uzima sve više maha. Da bi skrenuli pažnju na pojavu vršnjačkog nasilja i u Kosovskom Pomoravlju, zaposleni u Gimnaziji u Šilovu i ove godine su organizovali sportske susrete.

 • Do januara 2019. rok za primenu koda +383 na Kosovu

  Do januara 2019. rok za primenu koda +383 na Kosovu

  Predsednik Odbora kosovskog Regulatornog tela elektronskih komunikacija i pošte Krešnik Gaši, rekao je da u toj organizaciji nije prihvaćen zahtev za produženje roka za korišćenje drugih telefonskih kodova, već će da će od sledeće godine funkcionisati samo prefiks 383.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane