Vesti
Društvo

Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku
Merdare (Foto arhiva Kim)

Nacionalni centar za upravljanje granicom je 1. juna na svojoj Facebook stranici (https://www.facebook.com/MPBQKMK/posts/1554201068077666) postavio objavu za koju se pretpostavlja da objašnjava preceduru ulaska na Kosovo u skladu sa odlukom Vlade Kosova od 31. maja.

NVO Aktiv naglašava da tačan sadržaj objave nije poznat, budući da je tekst objavljen isključivo na albanskom jeziku.

Istu objavu su na svojim zvaničnim Fejsbuk stranicama objavili i Policija Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave.

“Nijedna od ovih institucija nije našla za shodno da ispoštuje Zakon o upotrebi jezika koji nalaže da sva obaveštenja moraju biti istovremeno objavljena na albanskom i srpskom jeziku kao ravnopravnim službenim jezicima na Kosovu”, ističe se u saopštenju.

Aktiv ukazuje da su informacije o proceduri ulaska na Kosovu su od velikog značaja za pripadnike srpske zajednice koji su dugo čekali da im se omogući slobodno kretanje preko zvaničnih prelaza.

“Usled kruženja različitih informacija i odsustva zvaničnog prevoda, veliki broj građana je zbunjen u vezi sa pravilima ulaska na Kosovo. Kako se u narednom periodu očekuje intenzivnije kretanje građana preko prelaza, NVO Aktiv zahteva da Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave i Policija Kosova bez odlaganja obezbede zvanični prevod obaveštenja na srpski jezik kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom na Kosovu”.Ostale vesti

Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020
Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
  • 10.07.2020
Treće veče protesta prošlo bez većih incidenata
Više hiljada građana protestovalo je sinoć, treći dan zaredom, ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Za raziku od prethodna dva dana, skup je prošao bez većih incidenata i sukoba sa policijom.
  • 10.07.2020
Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020