„Ako nam uzmu vodu, ostajemo bez života“

Meštani Donje Bitinje, kod Štrpca se već više meseci bore protiv izgradnje mini-hidroelektrane na reci Lepenac. Iako deluje kao da je borba uzaludna, Srbi i Albanci ujedinjeno ne odustaju od protesta.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa nedavnih protesta u Donjoj Bitinji (Foto Kim)

Nakon što je na jučerašnjem protestu intervenisala kosovska policija desetine ljudi albanske nacionalnosti je zadobilo i određene telesne povrede, javila je prištinska Koha.

Đorđe Stanković je jedan od meštana Donje Bitinje koji pokušava da odbrani reke od mini-hidroelektrana.

„Kao što ste čuli, u tom jučerašnjem okršaju dogodilo se da su goloruki narod napale specijalne jedinice koje su prilikom napada upotrebile i biber sprej. Napali su maloletna lica, dečake, devojčice, čak je povređena i beba od sedam meseci“, rekao je Stanković u izjavi za RTV Kim.

Stanković ističe da u vezi postojaćeg problema meštani Donje Bitinje nemaju podršku ni od koga, „nemamo podršku medija, a ni iz Beograda“, ističe da i lokalna samouprava o tome ćuti.

„Skrivaju se, ne smeju da se izjasne u vezi problema sa kojim se bore meštani Sirinićke župe“, kazao je Stanković.

Prvi protest u Donjoj Bitinji započeo je još 2015. godine, objašnjava Stanković.

„Tada je Matkos grupa doterala bager na reci Lepenac, od mesta Drajkovce pa sve do Brezovice na livadi, gde je već izgrađena jedna mini-hidroelektrana i tamo se već osećaju posledice tih derivaconih mini-hidroelektrana. Mi smo tada dobli od lokalne samouprave trenutnu zabranu, ali evo već 9 meseci pokušavaju da nam uzmu reke“, kazao je Stanković.

„Ako nam uzmu vodu, mi ostajemo bez života“, rekao je on, i dodao da će reke braniti po svaku cenu.

„Mi protestujemo pa makar nas koštalo života, makar položili život za ove reke“.

Nakon više pokušaja da od Kosovske Policije u Uroševcu dobijemo informacije o jučerašnjem događaju, ekipa RTV Kim do objavljivanja ove vesti nije uspela da stupi u kontakt sa njima.

Ostale vesti

 • Trovanje pasa se nastavlja

  Trovanje pasa se nastavlja

  U Kosovskoj Mitrovici nastavlja se trovanje životinja, na dečijem igralištu pronađena su tela dva psa. Marijana Pantić iz Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“ rekla je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da su ovaj slučaj, kao i prethodne prijavili policiji, ali da još uvek nema informacija o tome ko truje pse.

 • U Gračanici obeležen Međunarodni dan deteta

  U Gračanici obeležen Međunarodni dan deteta

  Povodom obeležavanja Međunarodnog dana deteta u predškolskoj ustanovi “Đurđevak” u Gračanici, nastavnici i učenici Medicinske škole priredili su za najmađe niz kreativnih aktivnosti kojima su hteli da im ukažu na poštovanje njihovih prava.

 • U Francuskoj objavljen strip

  U Francuskoj objavljen strip "Dobrodošli na Kosovo"

  U Francuskoj je objavljen istorijski strip "Dobrodošli na Kosovo", a kako je rekao osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon, priča prati život mladog Dimitrija koji se iz izbeglištva vraća na Kosovo neposredno pre pogroma 2004. godine.

 • Alarmantni trendovi među kosovskim Srbima: Nesloboda, migracije, nepoverenje

  Alarmantni trendovi među kosovskim Srbima: Nesloboda, migracije, nepoverenje

  Više od polovine Srba ne vidi sebe na Kosovu u narednih pet godina, njih 60,2% kaže da na Kosovu ne postoji političar kome veruju, a čak tri četvrtine se ne oseća slobodno da izrazi svoj politički stav, neki su od rezultata iz istraživanja "Analiza trendova 2019: Stavovi srpske zajednice na Kosovu" koji je predstavljen u Kosovskoj Mitrovici.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane