„Ako nam uzmu vodu, ostajemo bez života“

Meštani Donje Bitinje, kod Štrpca se već više meseci bore protiv izgradnje mini-hidroelektrane na reci Lepenac. Iako deluje kao da je borba uzaludna, Srbi i Albanci ujedinjeno ne odustaju od protesta.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa nedavnih protesta u Donjoj Bitinji (Foto Kim)

Nakon što je na jučerašnjem protestu intervenisala kosovska policija desetine ljudi albanske nacionalnosti je zadobilo i određene telesne povrede, javila je prištinska Koha.

Đorđe Stanković je jedan od meštana Donje Bitinje koji pokušava da odbrani reke od mini-hidroelektrana.

„Kao što ste čuli, u tom jučerašnjem okršaju dogodilo se da su goloruki narod napale specijalne jedinice koje su prilikom napada upotrebile i biber sprej. Napali su maloletna lica, dečake, devojčice, čak je povređena i beba od sedam meseci“, rekao je Stanković u izjavi za RTV Kim.

Stanković ističe da u vezi postojaćeg problema meštani Donje Bitinje nemaju podršku ni od koga, „nemamo podršku medija, a ni iz Beograda“, ističe da i lokalna samouprava o tome ćuti.

„Skrivaju se, ne smeju da se izjasne u vezi problema sa kojim se bore meštani Sirinićke župe“, kazao je Stanković.

Prvi protest u Donjoj Bitinji započeo je još 2015. godine, objašnjava Stanković.

„Tada je Matkos grupa doterala bager na reci Lepenac, od mesta Drajkovce pa sve do Brezovice na livadi, gde je već izgrađena jedna mini-hidroelektrana i tamo se već osećaju posledice tih derivaconih mini-hidroelektrana. Mi smo tada dobli od lokalne samouprave trenutnu zabranu, ali evo već 9 meseci pokušavaju da nam uzmu reke“, kazao je Stanković.

„Ako nam uzmu vodu, mi ostajemo bez života“, rekao je on, i dodao da će reke braniti po svaku cenu.

„Mi protestujemo pa makar nas koštalo života, makar položili život za ove reke“.

Nakon više pokušaja da od Kosovske Policije u Uroševcu dobijemo informacije o jučerašnjem događaju, ekipa RTV Kim do objavljivanja ove vesti nije uspela da stupi u kontakt sa njima.

Ostale vesti

 • Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Ni Kosovo poslednjih nedelja nije izuzeto od zagađenosti vazduha. Prema podacima sa sajta Er Vižual (Air Visual) koji se bavi procenom kvaliteta vazduha, Priština je oko podneva bila na petom mestu po zagađenosti u svetu. „Zagađenost je prisutna, pogotovo čestice PM 2,5 i PM 10 koje su štetne za stanovništvo“, kaže za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahirsuljaj.

 • Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Dva sata iza ponoći u Čaglavici je obijena prodavnica rasvete koja se nalazi tik do porodice Dekić koja je opljačkana pre dva dana. Iako je ovaj objekat pod video nadzorom i zaštićen sigurnosnim sistemom, lopovi su uspeli da razbiju staklena vrata i ukradu kasu sa novcem.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane