Vesti
Društvo

„Ako nam uzmu vodu, ostajemo bez života“

Meštani Donje Bitinje, kod Štrpca se već više meseci bore protiv izgradnje mini-hidroelektrane na reci Lepenac. Iako deluje kao da je borba uzaludna, Srbi i Albanci ujedinjeno ne odustaju od protesta.
„Ako nam uzmu vodu, ostajemo bez života“
Sa nedavnih protesta u Donjoj Bitinji (Foto Kim)

Nakon što je na jučerašnjem protestu intervenisala kosovska policija desetine ljudi albanske nacionalnosti je zadobilo i određene telesne povrede, javila je prištinska Koha.

Đorđe Stanković je jedan od meštana Donje Bitinje koji pokušava da odbrani reke od mini-hidroelektrana.

„Kao što ste čuli, u tom jučerašnjem okršaju dogodilo se da su goloruki narod napale specijalne jedinice koje su prilikom napada upotrebile i biber sprej. Napali su maloletna lica, dečake, devojčice, čak je povređena i beba od sedam meseci“, rekao je Stanković u izjavi za RTV Kim.

Stanković ističe da u vezi postojaćeg problema meštani Donje Bitinje nemaju podršku ni od koga, „nemamo podršku medija, a ni iz Beograda“, ističe da i lokalna samouprava o tome ćuti.

„Skrivaju se, ne smeju da se izjasne u vezi problema sa kojim se bore meštani Sirinićke župe“, kazao je Stanković.

Prvi protest u Donjoj Bitinji započeo je još 2015. godine, objašnjava Stanković.

„Tada je Matkos grupa doterala bager na reci Lepenac, od mesta Drajkovce pa sve do Brezovice na livadi, gde je već izgrađena jedna mini-hidroelektrana i tamo se već osećaju posledice tih derivaconih mini-hidroelektrana. Mi smo tada dobli od lokalne samouprave trenutnu zabranu, ali evo već 9 meseci pokušavaju da nam uzmu reke“, kazao je Stanković.

„Ako nam uzmu vodu, mi ostajemo bez života“, rekao je on, i dodao da će reke braniti po svaku cenu.

„Mi protestujemo pa makar nas koštalo života, makar položili život za ove reke“.

Nakon više pokušaja da od Kosovske Policije u Uroševcu dobijemo informacije o jučerašnjem događaju, ekipa RTV Kim do objavljivanja ove vesti nije uspela da stupi u kontakt sa njima.Ostale vesti

Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020
Gračanica: JKP „Ekologija“ počelo sa radom
Javno komunalno preduzeće „Ekologija“, koje je formirano pri Opštini Gračanica, zvanično je počelo sa radom 1. jula.
  • 06.07.2020
Meštani Stanišora protestovali zbog nelegalne izgradnje puta
Desetina meštana sela Stanišor u opštini Novo Brdo, protestovalo je jutros protiv nelegalne izgradnje puta u njihovom mestu.
  • 06.07.2020
Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE
Predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ i meštani Štrpca održali su u subotu sastanak u vezi sa problemom izgradnje mini hidroelektrana na Šar-planini. Dogovoreni su naredni koraci koji će biti preduzeti radi zaštite pijaće vode i životne sredine, a najavljene su i pravne akcije.
  • 06.07.2020
U četiri opštine na Kosovu zabranjeno kretanje od 21 do 5h

Kosovska vlada odlučila je da ograniči kretanje u nekoliko gradova u kojima postoji veliki broj slučajeva infekcije korona virusom, te da u isto vreme zabrani rad restorana, kafića i kafana. U poslednjih 36 sati na Kosovu je preminulo 13 inficiranih osoba.

  • 05.07.2020
U Prilužju ukraden motokultivator sa frezom
Zoranu Aritonoviću iz Prilužja ukraden je noćas motokultivator sa frezom. Policija je otvorila slučaj. Pljačke u ovom većinski srpskom selom iz vučitrnske opštine su svakodnevica.
  • 05.07.2020